Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αλαλούμ στα δικαστήρια – Σύγχυση για τις υποθέσεις που δεν εκδικάζονται

Αλαλούμ στα δικαστήρια – Σύγχυση για τις υποθέσεις που δεν εκδικάζονται
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με μία αιχμηρή ανακοίνωσή του, συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ, αναφέροντας ότι «οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει»

Κατάσταση χάους και ταλαιπωρίας για δικηγόρους και διαδίκους, περιγράφει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας για τις συνθήκες που επικράτησαν σήμερα στα δικαστήρια, μετά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για αναστολή εργασιών, λόγω της κακοκαιρίας.
Στην απόφαση, μάλιστα, αναφερόταν πως, από την αναστολή εργασιών «εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα».

Στο Πρωτοδικείο

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, το πρόβλημα αφορούσε στη μη εξειδίκευση των υποθέσεων που θα εκδικάζονταν. Δηλαδή, στο ποιες είναι οι «επείγουσες» υποθέσεις. Μάλιστα, στέκονται σε ανακοίνωση του Πρωτοδικείου, που ανέφερε πως «θα εκφωνηθούν κανονικά όλες οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, στις οποίες η σύνθεση της έδρας θα κρίνει ποιες εξ αυτών χρήζουν άμεσο χειρισμό λόγω επείγοντος χαρακτήρα (παραγραφή ή άλλο λόγο)».
Και τονίζουν ότι η Γραμματεία των Ασφαλιστικών μέτρων ενημέρωνε ότι οι υποθέσεις δικάζονται κανονικά.
Μάλιστα, το πρωί μετέβησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο γενικός γραμματέας, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και ο σύμβουλος του ΔΣΑ, Ιωάννης Κάπος, για να διευκρινίσουν τι συμβαίνει, μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών «και των ασαφειών που είχε αυτή, να αποτρέψουν, σε συνεννόηση με τους Προέδρους των συνθέσεων, το ενδεχόμενο ερημοδικίας συναδέλφων που εύλογα θεώρησαν ότι οι υποθέσεις τους δεν θα συζητηθούν.
Μετά την ολοκλήρωση της δικασίμου δεν πληροφορηθήκαμε περίπτωση ερημοδικίας».

Η ανακοίνωση

Αργότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με μία αιχμηρή ανακοίνωσή του, συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ, αναφέροντας ότι «οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει»:

«Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα Δικαστήρια της Αττικής, που δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης, στην οποία δεν εξειδικευόταν η φύση των επειγουσών υποθέσεων που θα δικάζονταν στα Δικαστήρια της Αττικής σήμερα και η διαφορετική προσέγγιση από κάθε επιμέρους δικαστικό σχηματισμό, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης του δικηγορικού κόσμου.

Είναι ανεπίτρεπτο από τη μία να μην εξειδικεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ποιες είναι οι επείγουσες υποθέσεις που θα δικασθούν και από την άλλη κάποιες Διοικήσεις (βλ. Πρωτοδικείο Αθηνών), κατά πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, να οδηγούν όλες τις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις σε εκφώνηση, προκαλώντας πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου έτι περαιτέρω.
Οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για να λάβει σχετικές αποφάσεις».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης