Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή η διασπορά στην επικράτεια - «Αγκάθι» η βόρεια Ελλάδα - Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Σταθερή η διασπορά στην επικράτεια - «Αγκάθι» η βόρεια Ελλάδα - Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Ξεπέρασαν τις 600 τις τελευταίες τρεις ημέρες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid -19 στα νοσοκομεία - Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 οι διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αδιάκοπα είναι τα «χτυπήματα» που καταφέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ο κορωνοϊός, εξοντώνοντας το ήδη καταβεβλημένο από την πολύμηνη προσπάθεια ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δομών υγείας.
Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, η εικόνα της πανδημίας δείχνει σταθερή τον τελευταίο μήνα, ανατρέποντας τις προβλέψεις των ειδικών περί έξαρσης κρουσμάτων με την είσοδο στο φθινόπωρο, γεγονός είναι πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τον κλοιό που σφίγγει ξανά.
Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» φέρνοντας ολοένα και περισσότερους -ανεμβολίαστους κυρίως- πολίτες στα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τις υγειονομικές αρχές να καλούν σε κάθε ευκαιρία όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν άμεσα.

Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 οι διασωληνωμένοι μέσα σε ένα 24ωρο

Από τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπάρχει ένα που ξεχωρίζει, και όχι θετικά.
Πρόκειται για την πολύ σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι έφτασαν χθες 15.10 τους 368, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση που ξεπερνά το 6%!
Από αυτούς, οι 323 ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι, το ποσοστό των οποίων καταγράφει ήπια αλλά σταθερή άνοδο τις τελευταίες ημέρες και ανέρχεται πλέον ει στο 87,77%.
Την επιβάρυνση που δέχεται καθημερινά το ΕΣΥ καταδεικνύουν και οι πάνω από 200 νέες εισαγωγές ημερησίως που σημειώνονται σταθερά τα τρία τελευταία 24ωρα και χθες έφτασαν τις 209.
Με τα τελευταία δεδομένα, λοιπόν, η πληρότητα των απλών κλινών COVID στα νοσοκομεία της επικράτειας έχει φτάσει στο 33.46%, ενώ οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες ήδη σε ποσοστό 70%.
Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού.
Θετικό χαρακτηρίζεται, πάντως, το γεγονός ότι έχοντας ήδη φτάσει στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου, οι απώλειες συμπολιτών μας βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν σημειωθεί 457 θάνατοι έναντι 568 από την 1η μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στον τομέα αυτό, λοιπόν, καταγράφεται μια ήπια αποδυνάμωση της έντασης της πανδημίας, η οποία αποδίδεται κατά ένα μέρος και στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Απόλυτα σταθερή η διασπορά στην επικράτεια - «Αγκάθι» η βόρεια Ελλάδα

Σε πλήρη αντιστοιχία με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου στη χώρα μας, υποδεικνύοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο της διασποράς, τουλάχιστον κατά τόπους.
Πιο αναλυτικά, τον μήνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί 31.528 λοιμώξεις συνολικά, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου ο αριθμός έφτανε τις 31.929.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνταν καθημερινά ήταν σημαντικά λιγότεροι από αυτούς που διενεργούνται πλέον.
Για το τελευταίο 24ωρο, πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.665 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί 182.984 διαγνωστικών ελέγχων, τα οποία μοιράζονται δυσανάλογα στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας.
Η ζυγαριά γέρνει βέβαια προς τα βόρεια, με τη Θεσσαλονίκη να σημειώνει χθες 423 λοιμώξεις, δηλαδή μόλις 73 λιγότερες από την πρωτοπόρο Αττική.
Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημειώνουν Λάρισα (174) και Ημαθία (119), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η διασπορά σε Αχαΐα (96), Μαγνησία (92), Ξάνθη (87), Πιερία (79), Μεσσηνία (77) και Έβρο (76).

Στους 15.317 οι νεκροί

Τα νέα 15/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.665 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 689.896 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 107 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.059 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.317 θάνατοι.
eo1_5.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 368 από 347 εχθές (62,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 323 (87,77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 45 (12,23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eo5_4_1.jpg

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.231 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 209 (ημερήσια μεταβολή -5%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 198 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eo5_4.jpg

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
7_30.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης