Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο «κόκκινο» βόρεια και κεντρική Ελλάδα - Παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών το 26% των κρουσμάτων - Εκτόξευση της διασποράς

Στο «κόκκινο» βόρεια και κεντρική Ελλάδα - Παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών το 26% των κρουσμάτων - Εκτόξευση της διασποράς
Συναγερμός από τη συνύπαρξη Covid - γρίπης - Εκτόξευση της διασποράς - Αδιέξοδο με εμβολιασμούς
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε φάση αναζωπύρωσης είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τη βόρεια αλλά και κεντρική Ελλάδα να είναι στο «κόκκινο» λόγω της αύξησης κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τη στιγμή που οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη εμβολιασμού προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει ενός νέου και πιο καταστροφικού κύματος που ήδη κάνει την εμφάνιση σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Σε έκτακτη συνέντευξη του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς κατάφεραμε να αποφύγουμε άλλους 8.400 θανάτους και 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ, υποστηρίζοντας πως τα ευρήματα δείχνουν πως όλα τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου σε όλες τις ηλικίες.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί παρακολουθούν  την αύξηση της διασποράς του ιού σε περιοχές της χώρας, όπου οι εμβολιασμοί παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα – κάτω του 50% του πληθυσμού – και προειδοποιούν για χειρότερες ημέρες και για δύσκολο χειμώνα, εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και δεν δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος προστασίας.
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν πως για να απαλλαγεί η Ελλάδα από την πανδημία, θα πρέπει να εμβολιαστούν άλλοι 1 εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή περίπου το 20% με 30% των ανεμβολίαστων πολιτών.
Και ενώ το κύριο βάρος έχει πέσει στο πώς θα αυξηθούν και πάλι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν πέσει σε πραγματικά χαμηλούς αριθμούς, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο πώς το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε εντός του Νοεμβρίου θα φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα ημερησίως με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών το 26% των κρουσμάτων

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 11 - 17 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.493, αποτελώντας το 26% (-3,7% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.
Παράλληλα, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.427, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.014.
O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.41.

Στους 15.485 οι νεκροί

Τα νέα 20/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.279, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 704.211, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.400 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,08.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 204.943 τεστ με την θετικότητα να ανεβαίνει στο 1,6% έναντι 0,99% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.485 θάνατοι.
h1_18.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (χθες 356).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 311 (88,6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

h2_17.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.259 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 213 (ημερήσια μεταβολή +10.94%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h7_19.jpgΤσιόδρας: Αποφύγαμε 8.400 θανάτους

Κατά τη συνέντευξη του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς κατάφεραμε να αποφύγουμε άλλους 8.400 θανάτους και 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ, υποστηρίζοντας πως τα ευρήματα δείχνουν πως όλα τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου σε όλες τις ηλικίες.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.
Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
Όπως είπε, τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες.

Στο κόκκινο η βόρεια και κεντρική Ελλάδα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πλέον έχει καταστεί σαφές πως η επιδημία εκδηλώνεται πιο έντονα στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από τις 12 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας που είναι στο «κόκκινο», στην κατηγορία αυτή εισήλθαν από χθες τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.
Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει και για τις άλλες περιφέρειες (Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα) της Θεσσαλίας, η οποία και αυτή περνά στο «κόκκινο».
Σημειώνεται πως στο «κόκκινο» είναι η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος.
4_77.JPG

Πλεύρης (υπ.Υγείας): Δεν θα είναι μονοθεματικό λόγω covid το ΕΣΥ – Δεν θα κοπούν χειρουργεία

Τη θέση πως το ΕΣΥ δεν πρόκειται να γίνει μονοθεματικό και να αντιμετωπίζει μόνο περιστατικά covid διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Δε θα κοπούν χειρουργεία, δεν θα κοπεί τίποτα.
Είναι επιλογή του πρωθυπουργού» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που το 70% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένο, η οικονομική και κοινωνική ζωή θα συνεχίζεται κανονικά.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κατά βάση για την προστασία των ανεμβολίαστων» είπε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση του προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία και πως αναμένεται νέο κύμα κρουσμάτων τον χειμώνα.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ.Πλεύρης – σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – υποστήριξε πως κύρια ανησυχία είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Νέα καμπάνια για εμβολιασμούς

«Παρότι είναι δύσκολο να τους πείσουμε πλέον, δεν θεωρούμε ότι είναι χαμένη υπόθεση.
Βλέπετε ότι υπάρχουν κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα και ετοιμάζουμε νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό, η οποία θα προσπαθεί να πείσει κι όχι να διχάσει.
Όταν λέμε ότι 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι δεν το λέμε για να τρομάξουμε, το λέμε για να ενημερώσουμε.
Η καμπάνια θα βγει τις επόμενες ημέρες και θα δίνει έμφαση και στα θετικά στοιχεία, πως θα ξανακερδίσουμε τη ζωή μας.
Είδατε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε θρηνήσει τρεις νέους ανθρώπους.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε ευάλωτοι.
Σας μιλάω και σαν άνθρωπος που έχει ζήσει την εμπειρία της ΜΕΘ και της διασωλήνωσης.
Κάποιος που δεν το έχει ζήσει μπορεί να το φαντάζεται ως κάτι μακρινό.
Τη στιγμή που ξαφνικά σου λένε ότι διασωληνώνεσαι, ενώ πριν μια δυο ώρες αισθανόσουν ότι είσαι μια χαρά, δεν αξίζει σε κανέναν να τη ζήσει» είπε ο κ.Πλεύρης.

Βλακώδες να μην εμβολιαστεί κάποιος

«Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον 40χρονο μελισσοκόμο που κατέληξε από κορωνοϊό στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, είπε ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένεια του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα και γι' αυτό δεν εμβολιάστηκε.
Επίσης, τόνισε ότι το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% και εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο κ.Τζανάκης επεσήμανε ότι το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνεται μια σταδιακή αύξηση, περίπου κατά 150 κρούσματα εβδομαδιαίως.

Εκτόξευση κρουσμάτων

«Και αυτή την εβδομάδα αν συνεχιστούν έτσι οι αριθμοί, θα έχουμε εκτόξευση των κρουσμάτων», τόνισε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως κρίσιμος παράγοντας είναι οι νοσηλείες που θα δώσουν αυτά τα πολλά κρούσματα.
«Θα συνεχίσει αυτό το 7%-8% επί των κρουσμάτων στις νοσηλείες;
Για εμένα καμπανάκι είναι οι νοσηλείες στις απλές κλίνες.
Όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 350 καθημερινά και προσεγγίσουν τις 400, αυτό είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι έχουμε πρόβλημα.
Τα πολλά κρούσματα δεν είναι η κρίσιμη παράμετρος καθότι γίνονται πολλά τεστ και εντοπίζονται ασυμπτωματικοί ή ολογοσυμπτωματικοί, ενώ 30% των κρουσμάτων είναι παιδιά έως 17 ετών» είπε ο κ.Τζανάκης.

Καπραβέλος: Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών – Δεν υπάρχει άλλη λύση

Για 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Καπραβέλος είπε ότι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα αγγίζει το 100% παρά το γεγονός ότι προστίθενται συνεχώς νέες κλίνες ΜΕΘ.
«Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν.
Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου 53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο Παπαγεωργίου» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των άλλων νοσημάτων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να καθιερωθεί ένα πράσινο πάσο για τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως έκανε και η Ιταλία.
«Δε θέτουμε θέμα περιορισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά δε θα κουραστώ να μιλάω για επέκταση της υποχρεωτικότητας, για πράσινο πάσο όπως κάνει και η Ιταλία.
Δεν υπάρχει άλλη λύση.
Έχουμε το όπλο στα χέρια μας και δεν καταλαβαίνω το δισταγμό της επέκτασης της υποχρεωτικότητας.
Είναι ζωτικής σημασίας.
Η Ιταλία έχει 16 νεκρούς σε 60 εκατ. πληθυσμό κι εμείς έχουμε 40 σε 10 εκατ.» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement