Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αναπόφευκτο το δ’ κύμα πανδημίας - Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου - Ανησυχία ειδικών για δύσκολο χειμώνα

Αναπόφευκτο το δ’ κύμα πανδημίας - Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου - Ανησυχία ειδικών για δύσκολο χειμώνα

Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα - Πίεση στο ΕΣΥ με προοπτικές επιδείνωσης

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμό για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα σημαίνουν οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Αν και πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει την οικονομία και την κοινωνία για τους πλήρως εμβολιασμένους, αναφέροντας πως περίπου 7 στους 10 πολίτες έχουν αποκτήσει ανοσία είτε μέσω νόσησης είτε μέσω εμβολιασμού, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά και επισημαίνουν πως δεν έχει κτιστεί το απαραίτητο τείχος προστασίας της κοινωνίας από την πανδημία.
Μάλιστα και ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε ξανά σε lockdown, οι ειδικοί το αφήνουν ανοιχτό, υπογραμμίζοντας «ποτέ μην λες ποτέ».
Άλλωστε, ήδη το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα είναι υπό τεράστια πίεση μια και η διασπορά του ιού είναι τεράστια τόσο στην κεντρική όσο και στη βόρεια Ελλάδα.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, παρουσιάζοντας μάλιστα στοιχεία που δείχνουν πως οι πολίτες που καταλήγουν στις ΜΕΘ, που νοσούν σοβαρά και τελικά πεθαίνουν, είναι κατά περίπου 90% ανεμβολίαστοι.
Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις σελίδες τους.
Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται από 83,8% έως 85,2%.
Αναλυτικά, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ σήμερα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356 εκ' των οποίων οι 283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73 (20,5%) εμβολιασμένοι.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ' των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).
Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 293, εκ των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι.
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ' των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ' των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%).

3untitled.jpg
Στους 15.555 οι νεκροί

Τα νέα 22/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.585, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 711.128 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.107 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν συνολικά 226.946 τεστ, τα 13.925 μοριακά και τα 213.021 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 1,58% έναντι 2,05% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.555 θάνατοι.
diafgra.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 348 (από 347 χθές), με το 62,4% να είναι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

diaffe.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 (88.51%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.279 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 250 (ημερήσια μεταβολή +13,64%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis22_10.webp


Λινού: Βέβαιο το δ’ κύμα covid - Με 4 εκατ. ανεμβολίαστους είμαστε ακόμα στην αρχή

Βέβαιο θεωρεί το δ’ κύμα της επιδημίας της covid στην Ελλάδα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία υποστηρίζει πως με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους πολίτες, είμαστε ακόμα στην αρχή της επιδημίας.
«Η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς: στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.
Ευτυχώς οι ανεμβολίαστοι είναι κυρίως νέοι, αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους.
Με 4 εκατ. τουλάχιστον ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας από πλευράς κινδύνου.
Αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες στους χώρους εργασίας.
Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή την συχνότητα είναι πολύ επικίνδυνο» είπε η κα. Λινού, η οποία εξέφρασε και αυτή τον προβληματισμό της για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Να μη γίνουν ελεύθερα οι παρελάσεις

Αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου η κα.Λινού είπε ότι «ελεύθερα δεν μπορούν να γίνουν».
«Αν οι παρελάσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό των ανθρώπων που θα παρακολουθούν.
Γιατί μπορείς να έχεις αποστάσεις στους ανθρώπους που παρελαύνουν, αυτό μπορείς να το καθορίσεις, όπως μπορείς να επιβάλεις και μάσκα.
Το θέμα είναι αν συνωστιστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν», είπε η κα.Λινού, αναφέροντας πως ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι επίσημη οδηγία για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Βατόπουλος: Δύσκολος ο χειμώνας λόγω covid - Θα έχουμε 4ο και 5ο κύμα

Για έναν ακόμα πραγματικά δύσκολο χειμώνα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη οι πολίτες να εμβολιαστούν.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε ότι πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί.
«Θα έπρεπε τα όσα είπαν ο κ. Τσιόδρας, για πάνω από 8.000 νεκρούς επιπλέον αν δεν εμβολιαζόμασταν, και η κα Γκάγκα με τα διαγράμματα για τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ, γίνουν σποτ στην τηλεόραση» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει νέο lockdown, απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ».
«Δεν θα είναι εύκολος ο χειμώνας.
Θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι.
Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

Μαγιορκίνης: Καμία ανησυχία για την παράλλαξη Delta plus – Eπαρκή τα εμβόλια

Δεν υπάρχει καμία ανησυχία από την παράλλαξη Delta + αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επισημαίνει πως το εν λόγω στέλεχος δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση.
«Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα - αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα - σε σχέση με το στέλεχος Delta.
«Το στέλεχος Αlpha έχει χάσει τη σημασία του με τη Delta, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Delta κυριάρχησε καθολικά.
Οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Delta + κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Delta.
Τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή» είπε ο κ.Μαγιορκίνης.

Σημαντική η γ’ δόση

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση.
«Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο κ.Μαγιορκίνης.

Παγώνη: Δεν μπορούμε να μείνουμε εσώκλειστοι γιατί κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν

Τη θέση πως δεν μπορεί ολόκληρη η κοινωνία να είναι εσώκλειστη γιατί κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε και εκείνη ότι θα έχουμε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα.
«Έρχεται δύσκολος χειμώνας και δεν ξέρουμε πως θα τα βγάλει πέρα το σύστημα υγείας.
Είπαμε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία.
Όταν έχουμε φτάσει μόνο 60% των εμβολιασμένων τον Οκτώβριο, φυσικό είναι να λέμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Δεν μπορεί με τίποτα να γίνει lockdown, γιατί ο κόσμος και η οικονομία προχωράνε μπροστά και δεν μπορούμε να μείνουμε εσώκλειστοι για μία ζωή επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν» είπε μιλώντας στο Mega η κα. Παγώνη, αναφέροντας πως το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί αγγίζει το 95,8%.
«Ο ανεμβολίαστος θα μπει σε ΜΕΘ, θα διασωληνωθεί, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας.
Και για τους ανεμβολίαστους και για τους εμβολιασμένους θα κάνουμε τα πάντα, δεν θα υπάρξει διαχωρισμός», τόνισε η κα.Παγώνη.

Επικίνδυνες οι παρελάσεις

Αναφερόμενη στο ζήτημα των παρελάσεων, η κα.Παγώνη τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνο να εκτιναχτούν τα κρούσματα.
«Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ.
Τώρα πώς θα κρατήσουν αποστάσεις;
Δεν ξέρω.
Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει.
Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων.
Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος.
Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός.
Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη!
Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές.
Είναι τραγικό αυτό.
Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς» είπε η κα.Παγώνη.
7655.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης