Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αναπόφευκτο το δ' κύμα covid - Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Εκκλήσεις για λήψη μέτρων και αύξηση εμβολιασμών

Αναπόφευκτο το δ' κύμα covid - Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Εκκλήσεις για λήψη μέτρων και αύξηση εμβολιασμών

Αναπόφευκτο το δ’ κύμα - Ανησυχία ειδικών για δύσκολο χειμώνα

Σχετικά Άρθρα
(upd6) Τεράστια είναι η ανησυχία των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς αυξάνονται καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερα από 24.000 κρούσματα και 280 θάνατοι, τη στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν πως το δ’ κύμα είναι αναπόφευκτο, πως θα αρχίσει να εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν και εκτιμάται ότι θα μετράμε καθημερινά περίπου 5.000 κρούσματα και να κορυφωθεί την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν και σε ημερήσια βάση - και βάσει του δυσοίωνου σεναρίου - εκτιμάται πως οι νεκροί από την επιδημία μπορεί να φτάσουν ακόμα και στους 110.
Οι εφιαλτικές αυτές εκτιμήσεις σημαίνουν «καμπανάκι» για πολίτες και κυβέρνηση, με αρκετούς ειδικούς να ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού τους κρίσιμους αυτούς μήνες ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να διαμορφωθεί έστω και τώρα ένα επαρκές τείχος προστασίας.
Ήδη βόρεια και κεντρική Ελλάδα είναι «στο κόκκινο» ενώ είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν αρκετές περιφερειακές ενότητες, ελήφθη η απόφαση να μην γίνουν οι παρελάσεις σε Ημαθία και Πιερία.
Πάντως και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τους κινδύνους που συνεπάγεται ο συγχρωτισμός κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους θεατές.

Στους 15.682 οι νεκροί

Τα νέα 25/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.937, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 720.295, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.050 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγινε μικρός σχετικά αριθμός τεστ, 76.793 συνολικά (5.970 μοριακά και 70.823 rapid).
Στο σύνολο η θετικότητα εκτινάχθηκε στο 5,12% έναντι μόλις 1,4% χθες.
pinakas1_29.jpg

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.682 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 (χθες 365).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (88,7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.285 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 219 (ημερήσια μεταβολή -13,44%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 227 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
pinakas2_33.jpg


www.bankingnews.gr

777777777777777777777



Γκάγκα (αναπληρώτρια υπ.Υγείας): Γραμμή επικοινωνίας για τα εμβόλια – Απαντήσεις στους πολίτες


Στην έναρξη λειτουργίας μιας γραμμής επικοινωνίας για τα εμβόλια κατά της covid, η οποία θα απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα θέτουν οι πολίτες αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η κα.Γκάγκα είπε πως αυτήν την εβδομάδα θα λειτουργήσει γραμμή επικοινωνίας όπου γιατροί θα απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ σημείωσε πως θα υπάρξει και ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο έτσι ώστε να διευκολύνονται τα ραντεβού όπου υπάρχει πρόβλημα.

Ανησυχία για Θεσσαλονίκη

Η κα.Γκάγκα τόνισε ότι «πάει καλά» ο εμβολιασμός στα παιδιά άνω των 12 ετών, όπως επίσης και η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, ενώ σε ότι αφορά την ένταση της εκστρατείας ενημέρωσης του εμβολιασμού σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή κάλυψη είπε ότι προσδοκά καλύτερα αποτελέσματα από μια σωστή ενημέρωση.
«Αυτό που πιστεύω ότι θα αλλάξει τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι να μιλήσουμε για τα οφέλη του εμβολιασμού και με μία κοινή φωνή από όλους» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας τη Θεσσαλονίκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήθελε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.
Επιπλέον, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια «να φέρουμε συναδέλφους στο σύστημα Υγείας για να καλύψουμε τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο» ενώ υπογράμμισε πως για περιστατικά Covid «ενισχυόμαστε και από το ιδιωτικό τομέα».

Λουκίδης: Αρκετά επιβαρυμένη η βόρεια Ελλάδα – Οδηγεί την πανδημική κρίση

Την εκτίμηση πως η βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά επιβαρυμένη όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.
«Απ’ ότι φαίνεται το νότιο τμήμα της χώρας δεν έχει την επίπτωση που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ο κύριος είναι ότι έχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τη νότια χώρα.
Φαίνεται χαρακτηριστικά από τους δείκτες που έβγαλαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες που δείχνουν ότι στις ΜΕΘ και στις νοσηλείες υπάρχει μια συντριπτική υπεροχή των μη εμβολιασμένων σε σχέση με τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται.
Αυτό αποτυπώνεται στατιστικά και είναι ένας ισχυρός παράγοντας.
Από εκεί και πέρα, η κάθε περιοχή πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας» είπε ο κ.Λουκίδης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα την Πιερία και την Ημαθία, οι οποίες ανακοίνωσαν πως δεν θα γίνουν παρελάσεις.
«Δεν ξέρω εάν η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει εισηγηθεί να μην γίνουν παρελάσεις.
Είναι και θέμα των τοπικών αρχών, οι οποίες είναι υπεύθυνες να εισηγηθούν στο κράτος να πάρουν αποφάσεις.
Έχω την εντύπωση ότι το κράτος δεν θέλει στην παρούσα φάση να διαταράξει τον θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα της γιορτής αυτής για τη βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

Βατόπουλος: Επικίνδυνες οι παρελάσεις – Κανείς δεν θέλει ένα lockdown

Τη θέση πως οι παρελάσεις είναι υγειονομικά επικίνδυνες διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως το «στοίχημα» για τους επόμενους μήνες, είναι τα κύματα της επιδημίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα με λιγότερους ασθενείς και πολύ λιγότερα βαριά περιστατικά.
«Θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι.
Το θέμα είναι αυτά να είναι διαχειρίσιμα.
Εξαρτάται από την οργανωμένη κοινωνία αν καταφέρει να περιορίσει την επιδημία.
Έχουμε πει ότι έχουμε τα «όπλα», δηλαδή τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων και τα τεστ, όπως λένε οι οδηγίες.
Αν κινηθούμε με βάση αυτά ελπίζει κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Κανείς δεν θέλει ένα lockdown» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βατόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πλέον οι αποφάσεις είναι περισσότερο πολιτικές.
«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται.
Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση.
Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία», τόνισε ο κ.Βατόπουλος, λέγοντας ότι το θέμα των παρελάσεων δεν ετέθη στην επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.

Παγώνη: Ορθά δεν θα γίνουν οι παρελάσεις σε Ημαθία και Πιερία

Ορθή χαρακτήρισε την απόφαση να μην γίνουν παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου σε Ημαθία και Πιερία, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΙ η κα.Παγώνη υπογράμμισε πως οι εκάστοτε ιατρικοί σύλλογοι πράττουν ορθώς με αυτό το μέτρο καθώς γνωρίζουν τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη τους.
«Αυτοί ξέρουν την κατάσταση των νοσοκομείων.
Αυτοί συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία και κανένας άλλος από εμάς που είμαστε πολύ μακριά, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις» είπε η κα.Παγώνη προσθέτοντας πως μια τέτοια απόφαση έρχεται με την εκτίμηση δεδομένων όπως τα περιθώρια μονάδων.
Όπως είπε, τόσο σε Ημαθία όσο και σε Πιερία δεν υπάρχει περιθώριο μονάδων.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Ελλάδας για τις οποίες εκτιμά πως θα έπρεπε να παρθεί μια ανάλογη απόφαση η κα Παγώνη δεν προέβη σε συγκεκριμένη εκτίμηση εξηγώντας πως τα στοιχεία διαφοροποιούνται συνεχώς δεδομένου ότι καθημερινά έχουμε θανάτους ασθενών και περισσότερες εισαγωγές, γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχεί.
12_6.JPG

Με «κομμένη την ανάσα» ως τα Χριστούγεννα

Έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ όλα τα μέτρα έχουν επί της ουσίας καταργηθεί.
Σε δηλώσεις του στη Realnews, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιεί πως, αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Με βάση τις προβλέψεις του υπολογιστικού μοντέλου CORE που έχει αναπτύξει το Tμήμα Περιβαλλοντικής Mηχανικής του ΑΠΘ, η ανοδική τάση της πανδημίας αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 3.700 στις 31 Οκτωβρίου.
Ο καθηγητής κ.Σαρηγιάννης εξηγεί ότι από αυτό το χρονικό σημείο και μετά, εάν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας αναμένουμε να αρχίσει να επιταχύνεται ο αριθμός άνοδου και να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση αναμένεται να ξεπεράσουν τους 400, φτάνοντας στους 410 στις 31 Οκτωβρίου και να ανέλθουν στους 557 έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Ίδια ανοδική τάση όμως εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι και την περίοδο των εορτών.

Καθοριστικός παράγοντας τα διαγνωστικά τεστ


Ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη.
«Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000 - 300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής.
Όπως εξήγησε, με βάση το υπάρχον επίπεδο ανοσίας (φυσικό και επίκτητο, μέσω εμβολιασμού), έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των self tests στα 600.000 θα συντελέσει σε μία πιο διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας τον χειμώνα που έρχεται.
«Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα αυτή η αύξηση του αριθμού των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φθάσει τα 3.550 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου και θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό, αφού στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει αυξηθεί ελάχιστα (3.600)», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, επιμένοντας πως τα οφέλη από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Προσοχή στη μετακίνηση εκτός νομού

Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την ανάγκη ελέγχου στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών», όπως είπε, «και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».
Προτείνει μάλιστα σε περιοχές που εμφανίζουν συνεχή και ταχεία άνοδο της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, να επιβληθεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και χρήση της μάσκας (ΚΝ94, ΚΝ95, ή διπλή μάσκα) παντού.

Επίφοβες περιοχές

Πρέπει να επισημανθεί ότι την δεδομένη χρονική στιγμή την πιο έντονη ανοδική τάση παρουσιάζει Ημαθία ακολουθούμενοι από την Σέρρες και το Κιλκίς.
Όσον αφορά άλλες περιοχές στην ηπειρωτική και βόρεια Ελλάδα, ισχυρή ανοδική τάση έχουν η Δράμα, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, ο Έβρος, το Κιλκίς και η Ροδόπη.
Στην Πελοπόννησο έντονη ανοδική τάση παρουσιάζει Αρκαδία και λίγο πιο ήπια η Μεσσηνία, ενώ προβληματίζει αναστροφή της αποκλιμάκωσης και η διαμορφωμένη ανοδική τάση στην Αχαΐα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία.

Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη

Έντονα αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις - και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο - πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:
• Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
• Αυξημένη (+33%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης