Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτίναξη κρουσμάτων στα 4.165 - Αναπόφευκτο το δ' κύμα covid - Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Πάνω από 2.400 οι νοσηλευόμενοι

Εκτίναξη κρουσμάτων στα 4.165 - Αναπόφευκτο το δ' κύμα covid - Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Πάνω από 2.400 οι νοσηλευόμενοι

Αναπόφευκτο το δ' κύμα covid - Στο κόκκινο η μισή Ελλάδα - Εκκλήσεις για λήψη μέτρων και αύξηση εμβολιασμών

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Ανεξέλεγκτα κινείται και πάλι η πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πώς θα εξελιχθεί η covid τους επόμενους ιδιαίτερα δύσκολους μήνες του χειμώνα.
Ήδη ο Οκτώβριος ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα αυξημένες νοσηλείες έναντι του Σεπτεμβρίου, κάτι που προμηνύει πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, κάτι που άλλωστε αποτυπώνουν και οι εκτιμήσεις των ειδικών, βάσει των οποίων από τα μέσα Νοεμβρίου είναι πιθανό να φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα ημερησίως.
Ενδεικτικό των εφιαλτικών προβλέψεων είναι οι επιστημονικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για άλλους 2.500 νεκρούς έως τα τέλη του 2021 λόγω της επιδημίας, γεγονός που όπως υποστηρίζουν μπορεί να μετριαστεί ή να περιοριστεί, εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, και ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών.
Την ίδια πάντως στιγμή, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες είναι στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την χώρα νοσηλεύονται με covid περισσότεροι από 2.400 ασθενείς, εκ των οποίων οι 609 είναι σε ΜΕΘ, ενώ ενδεικτικό είναι πως στη βόρεια Ελλάδα, το 96% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

Θεοδωρίδου: Η συνλοίμωξη γρίπης - Covid 19 αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%

Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Παράλληλα, ενημέρωσε για την προειδοποίηση του ECDC σχετικά με τη γρίπη, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης Η3Ν2 στην Κροατία, μια μορφή γρίπης ιδιαίτερα σοβαρή για ηλικιωμένους.
Όσον αφορά το τι θα συμβεί το χειμώνα, ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί η νοσηρότητα και αυτό οφείλεται, στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, τη μετάλλαξη Δέλτα, την συμπεριφορά μας και τις καιρικές συνθήκες.
«Στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου», επεσήμανε.
Τέλος, η κα Θεοδωρίδου έκανε λόγο για πρόσφατα δεδομένα που παρουσιάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στην πρόληψη της θνητότητας από τη Δέλτα, τα οποία έδειξαν αποτελεσματική μείωση της θνητότητας, με τα Pfizer να φτάνουν στο 90% και τα AstraZeneca στο 91%.
Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη γρίπης και covid-19, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία.
Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις.
Αναφερόμενη δε στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους περίπου 4.000 και σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.
«Στις 21/10 δημοσιεύονται στο Nature στοιχεία από Σουηδία, Δανία και Γαλλία.
Mελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», είπε ακόμη, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως ο συνδυασμός εμβολίων αποδείχτηκε -με βάση την συγκεκριμένη μελέτη- εξαιρετικά αποδοτικός.
Σύμφωνα με την ίδια τα «μαζεμένα τσιμπήματα» της θύμισαν ένα γνωμικό, με…νόημα.
«Στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πάνω από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 69,8% του ενήλικου πληθυσμού»επεσήμανε από την πλευρά του ο γ.γ πρώτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.


Στους 15.707 οι νεκροί

Τα νέα 26/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 724.571, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.876 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγινε πολύ μεγάλος αριθμός τεστ, συνολικά 384.967, με τα μοριακά να φτάνουν τις 18.001 και τα rapid τις 366.966.
Η θετικότητα υποχώρησε στο 1,02% έναντι 5,12% χθες με πολύ μικρότερο αριθμό ελέγχων.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.707 θάνατοι.
pin1_10.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 380 (χθες 354).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 327 (86,05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (13,95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.290 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 261 (ημερήσια μεταβολή +19,18%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 236 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

pin2_8.jpg


Οικονόμου: Να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν

Έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε πως ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει.
«Ισχύει το πλαίσιο μέτρων που έχουμε ανακοινώσει.
Ένα πλαίσιο μέτρων που σε διάφορες δραστηριότητες διαφοροποιεί την αντιμετώπιση εμβολιασμένων με ανεμβολίαστους.
Πάνω από όλα θέλω να κάνω μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.
Η εικόνα που έχουμε από τις ΜΕΘ, η εικόνα που έχουμε από τους ανθρώπους που διασωληνώνονται και κινδυνεύουν περισσότερο είναι μια εικόνα που επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους.
Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε στα χέρια μας για να προστατευθούμε απέναντι στην νόσο και από το να νοσήσουμε βαριά.
Όπου έχουμε πολλά περιστατικά, πολλές νοσηλείες, πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ αυτά είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Πρέπει λοιπόν όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούμε απέναντι στην ασθένεια» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Δεν έχει φύγει η πανδημία

Όπως είπε, όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, γίνονται μέσα στα πλαίσια που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης των ειδικών.
«Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο: σε εξωτερικούς χώρους φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις όπου επικρατεί συνωστισμός, και τα αρμόδια όργανα της πολιτείας είναι εντεταλμένα ώστε να τηρούνται οι διαδικασίες που έχουν αποφασιστεί.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει, είναι εδώ.
Από την άλλη πλευρά 72% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι, αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.
Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εμβολιαστούμε όλο και περισσότεροι και βεβαίως να τηρούμε τα μέτρα» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

12_6.JPG

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης