Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών – Μέχρι και 5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος έως τις 16/11 – Πιθανώς 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών – Μέχρι και 5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος έως τις 16/11 – Πιθανώς 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί
Τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στους εμβολιασμένους προτείνει ο Δ. Σαρηγιάννης

Το «καμπανάκι» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα κρούουν οι ειδικοί, με τις προβλέψεις τους να είναι εφιαλτικές, αφού εκτιμούν  ότι η ανοδική τάση που ήδη σημειώνουν τα κρούσματα σε καθημερινή βάση θα συνεχιστεί, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, αλλά και να φτάσει μέχρι και 5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16/11.
Με τη λήψη νέων μέτρων να βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα, την Τετάρτη 3/11 να συνεδριάσει η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, οι ειδικοί προειδοποιούν για τα δύσκολα που είναι μπροστά μας και υπογραμμίζουν την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ενώ είναι επιφυλακτικοί για την απόδοση που θα έχει τυχόν αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα ανεμβολίαστων.
Παράλληλα, δεν λείπουν και οι προτάσεις για τη διενέργεια self-tests και σε εμβολιασμένους.

Σαρηγιάννης: Διενέργεια self-test και σε εμβολιασμένους – Μέχρι και 5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16/11

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε την ανάγκη να αναχαιτιστεί η αυξητική πορεία της πανδημίας που καταγράφεται στη χώρα, ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, εξηγώντας πως «ακόμα και αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν, μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς».
Για την πίεση στο ΕΣΥ, σημείωσε ότι «ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ και αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ».
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού», ενώ για την αποστολή sms σε καθημερινή βάση προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, σχολίασε ότι «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».

Να κάνουν δωρεάν self-test οι εμβολιασμένοι

Τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στους εμβολιασμένους προτείνει ο Δ. Σαρηγιάννης.
Όπως εξήγησε, «ένα μικρό ποσοστό 10% με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δεν θα νοσήσουν βαριά, αλλά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε».
Ξεκαθάρισε ότι μιλάει για δωρεάν self-test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος, προσθέτοντας πως «μια φόρα την εβδομάδα φτάνει».

Πρύτανης ΑΠΘ: Σε σημείο συναγερμού, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων - Ίσως και 5πλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

Για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ενδεχόμενο να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε σημείο συναγερμού».
Ο κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν».
Ο ίδιος επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, εκτίμησε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς.
Όπως είπε, «πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε πως «η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου».
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά.
Όπως εξήγησε, «ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο».
«Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», κατέληξε.

Χλωρός: Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός - Πιθανό να γίνονται lockdown όταν τα πράγματα ξεφεύγουν

«Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο Διευθυντής της κλινικής Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Δ. Χλωρός, σημειώνοντας πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φτάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται καινούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό.
Ο κ. Χλωρός μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή την πορεία της πανδημίας στη χώρα και την αύξηση των κρουσμάτων εκ νέου καθημερινά, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος».
Αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει , ο κ. Χλωρός επισήμανε «πολύ λίγα πλέον» και πρόσθεσε ότι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει φθάσει στα όριά του και δεν εμφανίζονται κανούριοι ανεμβολίαστοι για εμβολιασμό».
Όπως είπε, «η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και γιατροί ή νοσηλευτές αρνούνται να εμβολιαστούν»,συμπληρώνοντας πως ότι όταν δούμε στη χώρα μας εικόνες σαν της Ιταλίας, όπου οι νεκροί θα συνωστίζονται έξω από τα νοσοκομεία, μπορεί κάποιοι να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιαστούν.
Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, εξηγώντας μάλιστα ότι ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να πείσει κάποιον να εμβολιαστεί.
Κληθείς να απαντήσει στο εάν μπορούν να συμβάλλουν νέα μέτρα, όπως τοπικά lockdown, ανέφερε ότι είναι πιθανό να φέρουν αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «είναι πολύ πιθανό να γίνονται lockdown κάποια στιγμή όταν τα πράγματα ξεφύγουν».

Μόσιαλος: Να εφαρμόζονται τα υπάρχοντα μέτρα – Όχι στα sms

«Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά.
Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith, στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
Μάλιστα, έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ηλία Μόσιαλου στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία πειθούς μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.
«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά.
«Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους;
Το sms;
Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;»
Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
Τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, αλλά και πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας- αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό.
«Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια» είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.
Επίσης, ο κ. Μόσιαλος ζήτησε επίσης να περιμένουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία διαθέτει σοβαρούς επιστήμονες, που έχουν όλα τα στοιχεία: Την ηλικία των νοσούντων, σε ποια νοσοκομεία πηγαίνουν και πόσο αργά πάνε στο νοσοκομείο κλπ.
Τέλος, καταδίκασε απερίφραστα τον προπηλακισμό του κ. Βασιλακόπουλου και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνονται συστηματικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης