Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η covid, έκθετη η κυβέρνηση - Δραματικό SOS από τα νοσοκομεία, ΜΕΘ τέλος - Ρεκόρ κρουσμάτων, ασθενών

Ανεξέλεγκτη η covid, έκθετη η κυβέρνηση - Δραματικό SOS από τα νοσοκομεία, ΜΕΘ τέλος - Ρεκόρ κρουσμάτων, ασθενών
Αιτήματα για να γίνει νωρίτερα η γ’ δόση του εμβολίου – Αυξάνονται οι εμβολιασμοί
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Εκτός ελέγχου είναι πλέον η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο ιός διασπείρεται ταχύτατα σε όλη την χώρα, πλήττοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες (αλλά και τους εμβολιασμένους), οι οποίοι και κατακλύζουν τα νοσοκομεία.
Τα νοσοκομεία στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα εκπέμπουν δραματικό sos καθώς έχουν εξαντληθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν πραγματική μάχη για να διαχειριστούν τα εκατοντάδες περιστατικά.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της ασφυξίας που βιώνει το σύστημα υγείας.
Τις τελευταίες 10 ημέρες, οι νοσηλείες σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 37% και στις ΜΕΘ κατά 18%.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid έχουν ξεπεράσει τους 3.500, εκ των οποίων οι 871 βρίσκονται σε ΜΕΘ, σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και αρνητικής πίεσης, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 477, εκ των οποίων οι 402 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Ήδη εκπονούνται σχέδια για την ενίσχυση των νοσοκομείων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και κεντρική Ελλάδα, όπου νοσηλεύεται περίπου το 40% των ασθενών, κάτι που σημαίνει πως αναστέλλονται χειρουργεία για άλλες σοβαρές ασθένειες, κάτι που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα αποφύγει.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, οι ειδικοί εξακολουθούν να καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν είτε με την πρώτη δόση είτε με την γ’ δόση για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Πολλοί μάλιστα καλούν να γίνει νωρίτερα του εξαμήνου η γ’ δόση έτσι ώστε να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι και αυτοί νοσούν από την επιδημία.
Πάντως η δραματική επιδείνωση όλων των κρίσιμων δεικτών της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μια σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν λόγο για αύξηση των εμβολιασμών για πρώτη δόση κατά 185% μέσα σε μια εβδομάδα και κατά 200% για την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση, η οποία για άλλη μια φορά σύρεται πίσω από την ανεξέλεγκτη πορεία του ιού, διαμηνύει μέσω του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν με οριζόντιο και καθολικό lockdown, αν και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν αποφάσεις για νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς εκτιμάται πως τα υπάρχοντα μέτρα δεν μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να αντιστρέψουν τη σημερινή δραματική κατάσταση.
Μάλιστα στο τραπέζι, βρίσκεται και το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, όπως στο Δημόσιο ή στα σώματα ασφαλείας, αν και η κυβέρνηση για προφανείς λόγους (πολιτικό κόστος) διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
3_100.JPG

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Πάμε σήμερα 9/11 για 8.000 κρούσματα – Κάμψη από τα μέσα Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση ότι σήμερα Τρίτη 9/11 τα κρούσματα covid θα προσεγγίσουν τα 8.000 διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος υποστήριξε ότι κάμψη του πανδημικού κύματος αναμένεται από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως αυτήν την εβδομάδα καταγράφεται αύξηση της τάξης του 61% στις μετρήσεις ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.
«Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήδη μεταφράζεται σε αυξημένες εισαγωγές ήδη από χθες» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι βάσει των μετρήσεων εκτιμάται ότι η αύξηση του ιικού φορτίου θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 8 με 10 ημέρες στην Αττική και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, εκτός από την Αττική υψηλό είναι το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία με πρωταγωνιστές τη Μαγνησία και τη Λάρισα, στα Ιωάννινα αλλά και στην Πελοπόννησο όπου «έχουν θέμα» πρώτα η Λακωνία και η Αρκαδία και ακολουθούν η Μεσσηνία και η Αχαΐα.
Όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανή η κάμψη αυτού του νέου πανδημικού κύματος μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Καπραβέλος: Κλίνες ΜΕΘ τέλος – Ή υποχρεωτικοί εμβολιασμοί ή ασθενείς στο πάρκινγκ

Τη θέση πως εάν δεν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος διατύπωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος, ο οποίος προειδοποίησε για εικόνες Ρουμανίας, όπου οι ασθενείς νοσηλεύονται στο πάρκινγκ των νοσοκομείων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν θα φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ασθενείς, ο κ.Καπραβέλος είπε ότι «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή» και ότι το νοσοκομείο είναι «κλειστό» λόγω πληρότητας.
«105 προσελεύσεις μολυσμένων στο νοσοκομείο μας και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε.
Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Δεν είχαμε άλλες.
Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος είπε πως σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.
«Και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν» είπε ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως στη Ρουμανία.
Ο κ.Καπραβέλος προειδοποίησε ότι εάν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε ο κ.Καπραβέλος.

Τζανάκης: Κορύφωση πανδημίας τον Φεβρουάριο με 20.000 κρούσματα αν δεν κάνουμε τίποτα

Για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις του κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Τζανάκης είπε ότι οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20% με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους.
Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις.
Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1.800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών.
Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα» είπε ο κ.Τζανάκης.

Το χειρότερο σενάριο

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα.
Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση.
Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο.
Το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.
Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος.
Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης.
Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη» είπε ο κ.Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Νωρίτερα η γ’ δόση, να γίνεται στο 4μηνο

Να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση στους εμβολιασμένους έτσι ώστε να προστατευθούν και αυτοί από την επιδημία του κορωνοϊού ζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου, ενώ πρότεινε να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη.
«Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς.
Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε.
Στην αρχή, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό.
Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.
Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης.
Άρα, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια εμβολίων

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.
Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10% με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι.
Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι οι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά.
«Με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.
Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι «δε θα λυγίσει» όπως είπε μια κοπέλα» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Αργοί οι εμβολιασμοί

«Ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί.
Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα, θα έχουμε πάει σε ποσοστό 55% με 80% έως το Μάρτιο, εάν συντηρηθεί αυτός ο ρυθμός.
Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε έως το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Αύξηση ραντεβού για εμβόλιο

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 παρατηρείται τις τελευταίες 7 ημέρες, όπως ανάφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Όπως είπε, για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%.
Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι έως και χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 81%, τους άνω των 50 ετών το 80,5%, τους άνω των 40 ετών το 78,2%, και τους άνω των 30 ετών το 76%.
Στις ηλικίες άνω των 18 ετών, εμβολιασμένο είναι το 74,3% και στις άνω των 12 ετών το 71,4%.

Πορεία των εμβολιασμών

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.715.000 πολίτες, δηλαδή το 64% του γενικού πληθυσμού και το 73,5% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ, είναι το 69,2% του γενικού πληθυσμού και το 80,7% του ενήλικου πληθυσμού.
Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.430.000 πολίτες, δηλαδή το 61,2% του γενικού πληθυσμού και το 70,2% του ενήλικου πληθυσμού.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,6% του γενικού πληθυσμού και 75,5% του ενήλικου πληθυσμού.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.
Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και επισήμανε ότι η αναμνηστική δόση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, είναι η μισή δόση της κανονικής.
Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 15.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 13.000 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας.
Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 264 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 5000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1979 στα ιατρεία και περίπου 3000 κατ οίκον.

«Καμπανάκι» για ανεμβολίαστες εγκύους

Επτά στους δέκα (71,4%) που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν το έχουν πράξει, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Οι κίνδυνοι από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό θα παραμείνουν πολλαπλάσιοι για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί.
«Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων γυναικών, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, που λόγω πλημμελούς, ίσως, πληροφόρησης, ακόμη και από τους γιατρούς τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Όχι όμως μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους», επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους εγκύων έπειτα από μάχη με την COVID-19, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή στο μέλλον, αλλά και την αναγκαιότητά του για τις πρώτες.
Ο κίνδυνος καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τις 42 ημέρες της λοχείας είναι αντίστοιχος με των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ενώ η νόσος μπορεί να προκαλέσει διαταραχές όπως πρόωρο τοκετό.

Τρίτη δόση ανεξαρτήτως αριθμού αντισωμάτων

Τα εμβόλια έχουν αποτρέψει 8.500 θανάτους από COVID-19 έως τις 10 Οκτωβρίου, ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.
Παραφράζοντας τα λόγια μιας αριστούχου φοιτήτριας για την ανάγκη εμπιστοσύνης προς την επιστήμη, έθεσε το ερώτημα: «μπορούμε κάνοντας το εμβόλιο να σώσουμε τη ζωή μας;».
Ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα που αύξησε τους θανάτους και τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδήγησε στην συμπερίληψη όλων των πολιτών 18 ετών και άνω στο εμβολιαστικό σχέδιο για τη χορήγηση τρίτης δόσης, από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου οπότε έγινε το άνοιγμα στην πλατφόρμα.
Ωστόσο, κάποιοι την αναβάλλουν βλέποντας σε μη προτυποποιημένα τεστ ότι διαθέτουν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, τα επίπεδα αντισωμάτων που εξασφαλίζουν την προστασία από τον ιό δεν είναι προσδιορισμένα.
Η τρίτη δόση ενισχύει τη μειωμένη χημική ανοσία και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά 93% στην πρόληψη νοσηλείας, 92% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 81% στην αποτροπή θανάτου.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα εκπέμπουν σήμα κινδύνου και υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού.

Μόνο με αρνητικό test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης η είσοδος σε Δημόσιο, τράπεζες

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test) γίνονται από τη Δευτέρα 8/11 οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Όπως αναφέρεται, για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test).
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Τι ισχύει για τράπεζες

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19.
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Στους 16.361 οι νεκροί

Στους 16.361 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 8/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.335 , εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 792.239 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.542 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.361 θάνατοι.
pin1_18.jpg

Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (58,5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84,28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15,72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_15.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5,71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

xartis8_11.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης