Εκτός ελέγχου η πανδημία, εκτόξευση κρουσμάτων, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι - «Λυγίζει» το ΕΣΥ - Στη μάχη ιδιωτικές κλινικές
(Συνεχές upd) Άνεμος αισιοδοξίας πνέει από τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας και δη του πολύπαθου Βορρά, με ολοένα περισσότερους ανθρώπους να μεταβαίνουν για να θωρακιστούν έναντι της COVID-19.
Το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 55.998 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 14.129 πρώτης δόσης και 36.200 αναμνηστικής.
Η αριθμητική υπεροχή των εμβολιασμών τρίτης δόσης υποδηλώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους επιστήμονες και την επισήμανσή τους για ανάγκη ενίσχυσης της ανοσίας στον ευάλωτο πληθυσμό.
Παράλληλα, η ώθηση θα πρέπει να αποδοθεί και στην ανησυχία για τη δυναμική επιστροφή της πανδημίας στη χώρα.
Μαζί με το θόρυβο από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους συνέβαλαν ουσιαστικά στην απόφαση 250.000 ανθρώπων -στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως- να κλείσουν μέσα στις πρώτες δέκα μέρες του Νοεμβρίου το ραντεβού τους για την πρώτη δόση εμβολίου.
Στο 90% σχεδόν η πληρότητα ΜΕΘ της χώρας
Τρεις στους τέσσερις νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες Covid σε Μακεδονία και Θράκη είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται επί του παρόντος 1.128 ασθενείς σε απλές κλίνες με 848 ανεμβολίαστους (75%) και αντίστοιχα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 165 και 145 (88%).
Στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο 24ωρο το μεγαλύτερο ποσοστό από τις 480 νέες εισαγωγές που όρισαν το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών Covid στους 3.700.
Μια ανάσα από την πληρότητα 90% βρίσκονται πλέον οι ΜΕΘ στην επικράτεια, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 89,46%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα η κάλυψη ΜΕΘ είναι στο 100%, ενώ στην Αττική υπάρχουν 14 μόλις κενές· πέντε στο ΚΑΤ, έξι στον Ευαγγελισμό, και τρεις στο Αττικόν.
Στο πλαίσιο του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των περιοχών συναγερμού με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, διατίθενται σήμερα συνολικά 664 κλίνες ιδιωτικών κλινικών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία και ειδικότερα: 405 κλίνες για Covid περιστατικά με το προσωπικό τους , 231 απλές κλίνες για non Covid περιστατικά, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ.
Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν ελάχιστα φτάνοντας τους 508, με σταθερή πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους (83,27%).
Οι θάνατοι του Νοεμβρίου αριθμούν τους 716 μετά τους 55 νέους.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατέταξε την Ελλάδα μεταξύ των δέκα χωρών πολύ αυξημένης ανησυχίας.
ECDC: Προβλέπει εκτίναξη κρουσμάτων και θανάτων κατά 50% τις επόμενες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα
Η κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται πολύ ανησυχητική σε δέκα χώρες και ανησυχητική σε άλλες δέκα, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση των νόσων.
Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά, συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην πιο πρόσφατη αποτίμησή του για τους κινδύνους.
Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει την έδρα της στη Στοκχόλμη.
Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.
Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία ανησυχητική [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία μέτρια ανησυχία (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της χαμηλής ανησυχίας (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).
Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας αναμιγνύει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.
Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανησυχητική.
Τα νέα 12/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.862, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 821.900, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 502.356 τεστ, εκ των οποίων τα 18.001 ήταν μοριακά και τα 484.355 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 1,37% έναντι 1,97% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.616 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 508 (χθες 503).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 423 (83.27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 (16,73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.391 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή -6,03%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
Οι 22 περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο»
Στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη είναι 22 περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Αγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Εβρος, Πέλλα,Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Φθιώτιδα.
Παράλληλα, από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) ανέβηκαν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3) ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα.
ECDC: Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο η Ελλάδα
Στη χειρότερη θέση από όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τον νέο χάρτη του ECDC.
Με εξαίρεση, ακόμα, τα νησιά, την Αττική και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, όλη η υπόλοιπη χώρα είναι στη χειρότερη κλίμακα.
Αντίθετα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα εμφανίζονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η χώρα μας φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο των Βαλκανικών χωρών, που δοκιμάζονται σκληρά από το νέο κύμα.
Τα στοιχεία ακολουθούν αυτά που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ και έδειξαν ότι σχεδόν η μισή Ελλάδα βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο.
Σε βαθύ κόκκινο με ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντάχθηκαν μάλιστα και η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. Ταυτόχρονα ανέβηκε επίπεδο ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αθήνας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών