Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Κορύφωση της πανδημίας αρχές Δεκεμβρίου – Τι προβλέπει το καλό και το κακό σενάριο

Τζανάκης: Κορύφωση της πανδημίας αρχές Δεκεμβρίου – Τι προβλέπει το καλό και το κακό σενάριο
Στα 7.000 με 8.000 τα κρούσματα ημερησίως
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως η πανδημία θα κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000 ημερησίως.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως έχουν καταρτιστεί δύο σενάρια για την εξέλιξη της επιδημίας, αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσει το καλό.
«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα.
Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200 - 300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα.
Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000.
Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Τι προβλέπει το κακό σενάριο

Σχετικά με το κακό σενάριο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000 -9.000 κρούσματα και σίγουρα με περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.
Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών από covid, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι οι 3.000 θάνατοι που είχε προβλέψει για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου ίσως είναι μια συντηρητική εκτίμηση.
«Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι.
Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Τα τεστ συγκρατούν τις συρροές

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και ειδικά το αυξημένο testing, ανέφερε ότι φαίνεται να συγκρατούν τις συρροές κρουσμάτων τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε πολίτες άνω των 65 ετών.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα για να προφυλάξουμε τους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως να μη συνάδουν με κάποιον περιορισμό, ο οποίος να δυσκολεύει πολύ την προσωπική τους και την κοινωνική τους ζωή.
Κυρίως πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Από την 1η Ιουλίου είχαμε 4.500 θανάτους από τους οποίους οι 3.379 θάνατοι, πάνω δηλαδή από το 85%, ήταν πάνω από 65 ετών.
Το 90% δε από αυτούς ήταν ανεμβολίαστοι» τόνισε ο κ.Τζανάκης.
Για τους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν είναι να μετατρέψουν την πανδημία σε ενδημία, ώστε οι πολίτες να την περνούν σαν ένα κρυολόγημα, να μην πιέζεται η κοινωνία και να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης