Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συρίγος (Σωτηρία): Ο εμβολιασμός να συμπεριληφθεί στα κριτήρια επιλογής για να εισαχθεί κάποιος σε ΜΕΘ

Συρίγος (Σωτηρία): Ο εμβολιασμός να συμπεριληφθεί στα κριτήρια επιλογής για να εισαχθεί κάποιος σε ΜΕΘ

Ο διευθυντής της κλινικής covid στο νοσοκομείο «Σωτηρία» υπογραμμίζει ότι οι ανεμβολίαστοι δεσμεύουν κρεβάτια από άλλους που θα μπορούσαν να γίνουν καλά

Σχετικά Άρθρα

Υπέρ της ένταξης του εμβολιασμού στα κριτήρια για την εισαγωγή ενός ασθενή με κορωνοϊό στη ΜΕΘ τάχθηκε ο διευθυντής της κλινικής covid στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.
«Υπάρχουν κριτήρια για την εισαγωγή στην ΜΕΘ, οι γιατροί δεν έχουν δικαίωμα και ούτε μπορούν να αυθαιρετούν, ούτε να έχουν τις προσωπικές τους συμπάθειες. Στα κριτήρια, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να συμπεριληφθεί ο εμβολιασμός», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα και πρόσθεσε: «Παγκοσμίως έχει υπολογιστεί ότι η πανδημία θα αυξήσει την θνησιμότητα όλων των ειδών καρκίνου τα επόμενα 5-10 χρόνια σε ποσοστό 5%-10%, παρότι η θνησιμότητα έπεφτε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ενώ είχε κερδηθεί έδαφος, πάμε σε οπισθοχώρηση».
Ο κ. Συρίγος υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα του καθενός να μην εμβολιαστεί «αλλά εξίσου σεβαστά είναι και τα επιστημονικά δεδομένα και υπάρχουν κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας και λένε ότι οι περισσότερες πιθανότητες για να βγεις από ΜΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για να μπεις στην ΜΕΘ, για να αξιοποιήσει το τεράστιο κόστος και τα facilities που του παρέχει το κράτος.
Άρα πρέπει να συνυπολογίζεται κατά πόσο έχει εμβολιαστεί ο άρρωστος ή όχι. Δεν μπορεί να τους βάζουμε στην ίδια μοίρα, γιατί δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να βγουν από την ΜΕΘ. Ξέρετε πόσους μη εμβολιασμένους ασθενείς covid έχουμε στο Σωτηρία που δεν μπορούμε να τους βγάλουμε από τις ΜΕΘ και να τους αποσωληνώσουμε; Με αυτά ζούμε. Δεσμεύουμε κρεβάτια από άλλους που θα γινόντουσαν καλά. Μήπως δεν έπρεπε να τους βάλουμε από την αρχή;».

Μερίδιο συνευθύνης

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για μερίδιο συνευθύνης και έκανε ειδική αναφορά στους καρκινοπαθείς.
«Έχουμε διπλό πρόβλημα, με ογκολογικά χειρουργεία που αναβάλλονται και θα μπορούσαν να είναι σωτήρια, αλλά φτάνουμε να έχουμε πρόβλημα και στις ΜΕΘ, με τις περισσότερες να έχουν γίνει covid και άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν καλά από ένα χρόνιο νόσημα που τώρα έτυχε να έχουν μια ευκαιριακή λοίμωξη, δεν βρίσκουμε κρεβάτι και τους διασωληνώνουμε και τους κρατάμε σε απλό θάλαμο. Δεν είναι άδικο αυτό;» είπε.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Ο κακομοίρης που έχει καρκίνο-και συγνώμη για την λέξη, δεν είναι καθόλου κακομοίρης, είναι αξιοπρεπέστατος και παλεύει για την ζωή του και τα δικαιώματά του, απλώς δεν φωνάζει -ό,τι του λέμε το κάνει, ό,τι χρειάζεται για την πάθησή του το κάνει. Ο άλλος όμως έχει μερίδιο συνευθύνης αφού δεν έχει εμβολιαστεί» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

Ο δημόσιος διάλογος

Τέλος, ο κ. Συρίγος ζήτησε να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος στον οποίος θα πρέπει να συμμετέχουν και οι γιατροί που είναι κατά του εμβολίου «να μας πουν αν συμφωνούν ότι πρέπει να προηγείται αυτός που έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, άρα ο εμβολιασμένος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης