Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μελέτη ΠΟΥ – ECDC: Τα εμβόλια κατά της covid έσωσαν 12.175 ανθρώπους στην Ελλάδα

Μελέτη ΠΟΥ – ECDC: Τα εμβόλια κατά της covid έσωσαν 12.175 ανθρώπους στην Ελλάδα
Σώθηκαν 470.000 ζωές στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια
Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον 12.175 άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια κατά της covid, όπως αναφέρουν σε κοινή μελέτη τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εμβόλια στην Ελλάδα έχουν σώσει 12.175 ζωές (11.429 μετά τις δύο δόσεις και 746 μετά την πρώτη δόση), αποτρέποντας ισάριθμους θανάτους λόγω covid.
Οι θάνατοι λόγω covid που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στις ηλικίες άνω των 60 ετών αναφέρεται ότι είναι 11.703.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Eurosurveillance, εκτιμά ότι το ποσοστό των αναμενόμενων θανάτων ανθρώπων άνω των 60 ετών λόγω κορωνοϊού, που αποτράπηκαν στην Ελλάδα χάρη στα εμβόλια, είναι 51%, δηλαδή τα εμβόλια περιόρισαν τουλάχιστον στους μισούς τους θανάτους που αλλιώς θα υπήρχαν.

Στην 13η θέση η Ελλάδα

Το ποσοστό αυτό τοποθετεί τη χώρα μας πάνω από τον μέσο όρο από άποψη σωτηρίας ζωών χάρη στα εμβόλια, και συγκεκριμένα στη 13η θέση ανάμεσα σε 33 κράτη που εξέτασε η μελέτη
Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει εμβολιάσει πλήρως (με δύο δόσεις) το 81% του πληθυσμού της άνω των 60 ετών (έναντι 100% της Ισλανδίας και 29% της Ουκρανίας) και με τουλάχιστον μία δόση το 83%.

Πόσοι θάνατοι αποτράπηκαν

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θάνατοι που αποτράπηκαν χάρη στα εμβόλια είναι οι εξής ανά ηλικιακή ομάδα:

  • Στους 60-69 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 82% του πληθυσμού) υπήρξαν 2.167 θάνατοι και αποτράπηκαν 1.998 χάρη στα εμβόλια
  • Στους 70-79 ετών (πλήρης εμβολιασμός του 86%) υπήρξαν 3.481 θάνατοι και αποτράπηκαν 4.250.
  • Στους 80 ετών και άνω (πλήρης εμβολιασμός του 73%) υπήρξαν 6.055 θάνατοι και αποτράπηκαν 5.927.

Πόσοι σώθηκαν στην Ευρώπη

Βάσει της μελέτης, περίπου 470.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών σώθηκαν στην Ευρώπη χάρη στα εμβόλια μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Η εκτίμηση αυτή, δεν περιλαμβάνει τις ζωές που σώθηκαν από τα εμβόλια στους κάτω των 60 ετών, ούτε εκείνες που σώθηκαν από την έμμεση προστασία που παρέχουν τα εμβόλια επειδή μειώνουν την μετάδοση του κορωνοϊού.
«Μπορούμε πλέον να πούμε κατηγορηματικά ότι χωρίς τα εμβόλια Covid-19 ως εργαλείο περιορισμού της πανδημίας, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη Hans Kluge.
Σημειώνεται πως από τον Δεκέμβριο του 2019 έως σήμερα, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων εννέα στους δέκα (90,2%) αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών.
Η νέα μελέτη εκτιμά ότι χάρη στα εμβόλια από ένα σημείο και μετά (περίοδος Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021) ο αριθμός των αναμενόμενων θανάτων λόγω Covid-19 μειώθηκε περίπου στο μισό, ενώ στις 30 από τις 33 χώρες, οι περισσότερες ζωές που εκτιμάται ότι σώθηκαν (συνολικά 261.421), ήταν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Kluge: Εμβολιαστείτε, τηρείστε τα μέτρα

«Τα εμβόλια είναι ένα θαύμα της σύγχρονης επιστήμης και αυτό που δείχνει η νέα μελέτη, είναι ότι κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, να σώζουν ζωές, προσφέροντας πολύ υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου.
Σε μερικές χώρες, χωρίς τα εμβόλια, οι θάνατοι θα ήσαν διπλάσιοι από ό,τι τώρα.
Συνεπώς είναι απολύτως σημαντικό όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να επιτύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου το συντομότερο δυνατό.
Τα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται όμως από μια γκάμα προληπτικών μέτρων για να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα μετάδοσης του ιού και να παραμένει ανοικτή η κοινωνία.
Πρώτα από όλα εμβολιαστείτε.
Ο εμβολιασμός σώζει ζωές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Γνωρίζουμε ότι ο ιός ευνοείται σε κλειστά, πολυσύχναστα και περιορισμένα μέρη και γι' αυτό πρέπει επίσης να υιοθετήσουμε μέτρα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη μετάδοση του, ιδίως τώρα που ο καιρός κρυώνει και μας αναγκάζει να κλειστούμε σε εσωτερικούς χώρους» υποστήριξε ο Kluge.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης