Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πανικός στην Ελλάδα από την μετάλλαξη της Μποτσουάνας, τι μέτρα λαμβάνονται - Στα 6.602 τα κρούσματα, στους 17.779 οι θάνατοι

Πανικός στην Ελλάδα από την μετάλλαξη της Μποτσουάνας, τι μέτρα λαμβάνονται - Στα 6.602 τα κρούσματα, στους 17.779 οι θάνατοι
Μαύρος Δεκέμβριος με ρεκόρ θανάτων λόγω covid - Ανησυχία για την αφρικανική μετάλλαξη - Επανελέγχονται όλα τα θετικά PCR του τελευταίου 15νθημέρου - Μέτρα για ταξιδιώτες
(Συνεχές upd) Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα της Αφρικής έχει σημάνει συναγερμό και στις ελληνικές Αρχές.
Αρχικά αποφασίστηκε ότι οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν άμεσα σε επανέλεγχο όλων των θετικών δειγμάτων PCR που εντοπίστηκαν το τελευταίο 15νθήμερο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης (Nu), που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις. Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιηθεί ως κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γίνει εκ νέου ιχνηλάτηση.
Επίσης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (26/11/2021), αποφάσισε την εφαρμογή πολύ αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής. Δεδομένου όμως ότι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη (στο Βέλγιο εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα), θεωρείται αμφίβολο εάν τα νέα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα...

Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρής, είχε προαναγγείλει την εφαρμογή σκληρών μέτρων υγείας στα πρότυπα των άλλων χωρών που έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, ενώ οι διασωληνωμένοι υπερβαίνουν τους 600.

Τα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα μόνο για σοβαρούς λόγους και εφόσον έχουν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

Επίσης, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να υποβληθούν σε τριπλό PCR βεβαίως με αρνητικό αποτέλεσμα: Ενα πριν ταξιδεύσουν, ένα με την άφιξή τους στην Ελλάδα και ένα ενώ θα βρίσκονται σε δεκαήμερη καραντίνα.

Πλεύρης: Θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές οδηγίες

Σκληρή γραμμή στις ταξιδωτικές οδηγίες για τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της αφρικανικής μετάλλαξης.
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εάν θα υιοθετηθούν ανάλογες ταξιδιωτικές οδηγίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, απάντησε ότι «θα πάμε κι εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα».

Στους 17.779 οι νεκροί

Τα νέα 26/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 519.487 τεστ, τα 21.911 μοριακά και τα 497.573 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα υποχώρησε στο 1,27% έναντι 1,93% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι.
pin1_28.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (χθες 621).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα

Επί του παρόντος, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει ανακοπεί και πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση τους σε υψηλά ωστόσο επίπεδα, εκτιμώντας πως στις αρχές του Δεκεμβρίου θα έχουμε και την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αν και τονίζουν ότι σε περίπου 10 ημέρες θα έχουν και μια πιο ασφαλή εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούν πως ακόμα και σε αυτό το αισιόδοξο σενάριο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τόσο των διασωληνωμένων όσο και των νεκρών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 1.000 διασωληνωμένους (από 621 που είναι σήμερα) καθώς και για τουλάχιστον άλλους 1.800 θανάτους, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί σημαίνει πως θα προσεγγίσουμε ή και θα ξεπεράσουμε τους 20.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το σύστημα υγείας ήδη λειτουργεί εδώ και εβδομάδες στα όρια του, με περίπου 4.500 ασθενείς με covid να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να ανέρχεται στο 88% σε όλη την επικράτεια.
Υπό αυτά τα δεδομένα παραμένει άγνωστο το πώς θα εορταστούν φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά νέο lockdown και περιορισμούς στους εμβολιασμένους, υποστηρίζει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν εκτιμήσεις και παραπέμπει σε διάστημα δύο εβδομάδων για τυχόν νέες αποφάσεις.
Πάντως, το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ότι αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους ενώ επισημαίνουν πως όπως και να ‘ χει, οι φετινές εορτές θα είναι καλύτερες από τις προηγούμενες χάρη τόσο στους εμβολιασμούς, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, όσο και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν συρροές κατά τη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα.
Χθες το απόγευμα, συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή που θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα κριτήρια και η διαδικασία

Για να υποβληθεί ένας ασθενής σε χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, πρέπει να:
- Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
- Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
- Το PCR test  ναέχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο
Μόλις υποβληθεί η αίτηση από τον θεράποντα ιατρό, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.
Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής, θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.
Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία, όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων, και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.
Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν 10 νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης, με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου.
Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Οικονόμου: Δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown – Θα κρατήσουμε την χώρα ανοιχτή

Τη θέση πως δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown και πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την χώρα ανοιχτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown» και ότι «θα κρατήσουμε τη χώρα ανοιχτή, ενισχύοντας συνεχώς το ΕΣΥ».
«Τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αν και αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ.Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και «αν χρειαστούν κάποιες μικρές σημειολογικές παρεμβάσεις θα τις δούμε στη συνέχεια».


Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα 22/11 στις 6:00 το πρωί τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας covid-19, τα οποία αποσκοπούν στον να περιορίσουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.
Το Σάββατο δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Αναλυτικά τα μέτρα για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους:

-Υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Επίσης συστήνεται τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς.
Διευκρινίζεται ότι τα παιδιά 0 - 4 ετών εισέρχονται σε όλους τους χώρους χωρίς έλεγχο.

Τα τρία στάδια

Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα έχουν τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας.
Αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την πρόσβαση σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες τους τελευταίους 6 μήνες και ανεμβολίαστους με διαγνωστικό έλεγχο.
Αφορά στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ανοικτούς χώρους εστίασης, κομμωτήρια , στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής στους χώρους λατρείας.
Οι πολίτες εισέρχονται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα).
Οι ανήλικοι 4-17 ετών με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test),εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Το τρίτο στάδιο αφορά την πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Αφορά κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ , εστίαση, (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ) , μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, κινηματογραφικές προβολές, θέατρα, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα, παιδότοπους σε εσωτερικό χώρο.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Κυλιόμενο ωράριο και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, κυλιόμενο ωράριο, ενώ τροποποιείται και το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Συγκεκριμένα, το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 7:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί .
Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 , στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις οδηγίες του αρμόδιου Προϊσταμένου.
Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης, βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.
Οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και οι συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται, μέσω τηλεδιάσκεψης ή μέσω φυσικής παρουσίας με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού,εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Δικαστήρια, εισαγγελίες, έμμισθα, άμισθα υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του φορέα "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

Κατά την είσοδο οι πολίτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στα στρατιωτικά δικαστήρια επιτρέπεται μέχρι 15 άτομα στην αίθουσα.

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης

Ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR.
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.
Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test)
Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Χώροι Λατρείας

Είσοδος ατόμων για συμμετοχή σε θρησκευτική τελετή με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό (PCR ή rapid test).
Δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) για παιδιά 4-17 ετών.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Σε βαθύ κόκκινο είναι 26 περιοχές της Ελλάδας.
Πρόκειται για τις Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιο Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
2_151.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης