Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Omicron και στην Ελλάδα – Στους 17.861 οι νεκροί - Όλα τα σενάρια

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Omicron και στην Ελλάδα – Στους 17.861 οι νεκροί - Όλα τα σενάρια
Πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση, σύμφωνα με τον Δ. Σαρηγιάννη
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης Omicron,  ενώ ήδη η πανδημία προκαλεί καθημερινές απώλειες δεκάδων ανθρώπων.
Με τη  μετάλλαξη της Μποτσουάνα να βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη, οι ειδικοί στη χώρα μας σημειώνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, μιλούν για επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Delta, προβλέπουν ότι  μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%, ενώ θεωρούν δεδομένη την 4η δόση εμβολίου.
Σημειώνεται ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ σε προληπτική καραντίνα τέθηκαν πέντε Έλληνες ναυτικοί που έφτασαν στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής, δύο από τη Ζιμπάμπουε και τρεις από τη Νότια Αφρική.
Στο μεταξύ, η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα συνεχίζεται με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση, ενώ δεν λείπουν οι φωνές για άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων, αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα φτάσουμε τους 25.000 θανάτους μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Ήδη, η κυβέρνηση, αν και αποκλείει την επιβολή ενός γενικού lockdown, βάζει στο μικροσκόπιο τα επιδημιολογικά δεδομένα και εάν σημειωθεί επιδείνωση των δεικτών θα δράσει ανάλογα, αν και επί τους παρόντος διαμηνύει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα.
Ωστόσο, στο τραπέζι έχει θέσει  και εξετάζει πρόσθετα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν και πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ, αναμένοντας να προβεί σε οριστικές αποφάσεις, εφόσον χρειαστεί, περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η αύξηση των rapid tests σε 3 από 2 την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους  και η ισχύς τους να είναι ημερήσια αντί για 48ωρου, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση μετακίνησης για τους ανεμβολίαστους από νομό σε νομό για λόγους ψυχαγωγίας, αλλά και ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Γεωργαντάς: Δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων - Το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

"Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί", όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ψήψης νέων μέτρων.
"Η οικονομία και η αγορά είναι ανοιχτή και θα δούμε πως θα αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι η μάσκα πρέπει να τηρείται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Περί εμβολιασμών

Οι εμβολιασμοί, όπως ανέφερε, "τρέχουν" με τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου- Απριλίου.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, "χθες ξεπεράσαμε τον αριθμό των 7 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες. Παράλληλα, γίνονται πολλοί εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης κάθε ημέρα. Χθες συνολικά έγιναν 90.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Φτάνουμε δηλαδή τις 100.000 την ημέρα, όπως ήταν τον Μάρτιο-Απρίλιο, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους. Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται κι εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί".
Ακόμη, ανέφερε ότι ξεκίνησαν οι πρώτες εγκρίσεις για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τα οποία η υποβολή αιτήσεων στη σχετική πλατφόρμα άνοιξε την Πέμπτη 25/11.

Γαϊτάνης (ΝΔ): Πάνω από 500 χιλ. νέα ραντεβού εμβολιασμού – Όχι νέο lockdown

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο οποίος και σημείωσε ότι χθες ξεπεράσαμε τα 7 εκατ. σε πρώτες δόσεις εμβολίων.
Ο κ. Γαϊτάνης μιλώντας στο Mega πρόσθεσε ότι οι εμβολιασμοί σε αναμνηστικές δόσεις διαρκώς αυξάνονται, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500 χιλ. νέα ραντεβού.
Ακόμη, σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως σε χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.
«Έχουμε το όπλο του εμβολιασμού για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία του κορωνοϊού», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και συμπλήρωσε ότι η νέα μετάλλαξη διερευνάται από τους επιστήμονες και σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα.
Υπογράμμισε δε, ότι το ζήτημα δεν είναι να μπουν σε lockdown οι ανεμβολίαστοι, αλλά να προστατευθεί η ζωή τους και γι’ αυτό το λόγο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει περιοριστικά μέτρα.
Τέλος, για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση ότι άργησαν να παρθούν μέτρα, ο κ. Γαϊτάνης επισήμανε πως η κυβέρνηση άρχισε τα λαμβάνει μέτρα από το καλοκαίρι, όπου θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα στις δομές υγείας και στα νοσοκομεία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «προαιρετική υποχρεωτικότητα».

Τζανάκης: Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα φτάσουμε τους 25.000 θανάτους – Δημόπουλος: Σταδιακά προβλήματα με την Omicron

Αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Δεκεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Omicron «σίγουρα έχει βαριά μεταδοτικότητα» και θα έχουμε σταδιακά προβλήματα.
Ειδικότερα, ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο Open για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εκτίμησε ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά «θα έχουμε 4.500- 5.500 κρούσματα» και «θα φτάσουμε 25.000 θανάτους».
Κατά τον ίδιο, θα υπάρξει αύξηση των «κρεβατιών της ΜΕΘ με ταβάνι τα 750 μετά τις 20/12 και 70-85 θανάτους ανά μέρα», χωρίς να αποκλείεται να «δούμε και τριψήφιο αριθμό».

Δημόπουλος: Δεν έχουμε δεδομένα ακόμη ότι διαφεύγει των εμβολίων η νέα μετάλλαξη

Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας επίσης στο Open ανέφερε πως «σταδιακά θα έχουμε προβλήματα από την Omicron. Και με έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω των εορτών».
«Όταν πολυπληθή κράτη είναι ανεμβολίαστα, εμφανίζονται μεταλλάξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ίσως άτομο την Μποτσουάνα που είχε aids να μολύνθηκε και να δημιουργήθηκε η μετάλλαξη Omicron».
Συμπλήρωσε πως «υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει σιγά -σιγά Δεν έχουμε δεδομένα ακόμη ότι διαφεύγει των εμβολίων. Πρέπει να δούμε αν καλύπτεται από μονοκλωνικά και χάπια που έχουμε».
Τέλος, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε για τους εμβολιασμούς ότι «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών».

Παγώνη: Δεδομένη η 4η δόση εμβολίου - Όχι πανικός για τη μετάλλαξη Omicron

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα. Θέλει προσοχή όμως, επειδή είναι στέλεχος με 32 μεταλλάξεις κι αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν είναι πιο επιθετική», τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, αναφερόμενη στη μετάλλαξη Omicron.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως «θα αντιμετωπιστεί και θα φανεί τις επόμενες μέρες αν καλύπτεται από τα εμβόλια», ενώ υπενθύμισε πως «αν δεν την καλύψουν, τρεις εταιρείες κάνουν έρευνα» με άμεσα αποτελέσματα.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζεται πανικός, το περιμέναμε».
Τόνισε ότι «δεν έχουμε κρούσματα ακόμα, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κάνει την 3η δόση, που σώζει ζωές, ειδικά εκείνων που έχουν υποκείμενα».

Για lockdown και πορεία πανδημίας

«Θα είναι λάθος για την κυβέρνηση να πάει σε lockdown με 67% του πληθυσμού εμβολιασμένο», εκτίμησε η Ματίνα Παγώνη.
Σε ερώτηση για το πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, απάντησε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, αν και οι δείκτες παραμένουν υψηλοί.
Όπως είπε, «για να έχουμε μείωση θανάτων και ΜΕΘ, θα πρέπει να έχουμε μείωση κρουσμάτων. Μας ανησυχούν οι πολλοί θάνατοι και η πληρότητα σε ΜΕΘ κυρίως στη βόρεια Ελλάδα», ενώ «εδώ και τέσσερις ημέρες ξεκινήσαμε τη μετατροπή των non covid κλινικών σε covid.
«Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, δεν μπορεί να γίνει covid. Θα πρέπει να βάλουμε πρόβλεψη για να γίνονται τα χειρουργεία», πρόσθεσε και εξήγησε ότι «γίνονται μετακινήσεις γιατρών από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ελλείψεις στους γιατρούς, υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν 24ώρα και γι’αυτό χρειάζονται τα μονοκλωνικά».
Τέλος, η κα Παγώνη ανέφερε πως θεωρεί «δεδομένο ότι θα κάνουμε 4η δόση» εμβολίου.

Σαρηγιάννης: Μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% - Άρχισε η πτώση του δ' πανδημικού κύματος

Μέχρι το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80% , εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας».
Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος της πανδημίας και τώρα έχει αρχίσει η πτώση.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», όπως είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία για να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ):Ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες - Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική

«Ίσως χρειαστούν τοπικοί περιορισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να μην έχουμε μετάδοση τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, ο οποίος και έκανε λόγο για σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.
Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες «δεν είμαστε άσχημα, η θετικότητα είναι στο 1,5 και στις κόκκινες περιοχές φαίνεται να επιβραδύνεται».
Πρόσθεσε ότι «ο μόνος δείκτης που ανεβαίνει είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι» και εξήγησε πως «οι εισαγωγές αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 60 και στις ΜΕΘ άνω των 70 ετών, η πλειονότητα των οποίων είναι ανεμβολίαστοι».

Για μετάλλαξη Omicron

Κάνοντας αναφορά στη μετάλλαξη Omicron, αφού παρατήρησε πως «περιμέναμε επικράτηση της Delta τον Αύγουστο και μέσα στον Ιούλιο είχε επικρατήσει», τόνισε ότι «οι πρώτες ενδείξεις της Omicron δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Delta. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική» και «σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτιση», κατέληξε.

Βατόπουλος: Θα είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Omicron – Μια επανάληψη της Delta

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Alpha και τη μετάλλαξη Delta» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για τη μετάλλαξη Omicron.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική».
Ακόμη, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι όλος ο πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Delta, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα και ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά.
«Ακόμα και η Omicron να είναι όπως η Delta από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό», πρόσθεσε.

Για Omicron και εμβόλια

Τέλος, εκτίμησε ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Omicron να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.
Όπως ανέφερε «αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά».

Βασιλακόπουλος: Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις - Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί, αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι

«Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές επικρατούν, κάποιες εξαφανίζονται. Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός», τόνισε ο Θ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, με αφορμή τη μετάλλαξη Omicron.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Mega πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο».
Ωστόσο, αυτό, κατά τον ίδιο, «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος».
Τόνισε πως « το ότι είναι λογικό να ανησυχούμε είναι αυτονόητο, γιατί ο ΠΟΥ ονομάτισε το στέλεχος σαν ένα στέλεχος ανησυχίας. Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Ν. Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις».
Κατά τον ίδιο, «δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως» και «υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Omicron ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε».

Για εμβόλια και τρίτη δόση

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 ημέρες για να φτιάξει μία τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους που να καλύπτει τις μεταλλάξεις και γι’ αυτό επιμένει να γίνει η τρίτη δόση.
«Τρίτη δόση εδώ και χθες», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε, ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για πόσο θα μας καλύπτει η αναμνηστική δόση, αλλά υπάρχει πρόβλεψη ότι θα καλύπτει για μεγάλο διάστημα.

Μάσκες όπου υπάρχει κόσμος – Αγοράζει χρόνο ένα lockdown

«Τη μάσκα πρέπει να τη φοράει κανένας εκεί που υπάρχει πολύς κόσμος. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: φόρα τη μάσκα σου όπου υπάρχει πολύς κόσμος. Ας πούμε ότι η πολιτεία βγάζει οδηγία για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Αντέχει η ελληνική κοινωνία να επιτηρείται το μέτρο από τα όργανα της τάξεως;», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Για το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο «αποτελεσματικό είναι ένα lockdown όταν ο κόσμος το εφαρμόσει. Κάνει μόνο ένα πράγμα: αγοράζει χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και να προλάβει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Εάν δεν εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι δεν κερδίζουμε τίποτα από ένα lockdown».

Σε καραντίνα πέντε Έλληνες ναυτικοί

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη Omicron, με τη χώρα μας να έχει λάβει έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ταξίδεψαν στο Ντουμπάι και από εκεί πήραν άλλη πτήση για την Αθήνα.
Στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνονται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», απομονώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο του Παλαιού Φαλήρου.
Θα τεθούν σε δεκαήμερη καραντίνα και θα υποβληθούν στους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους για κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία θα υποβληθούν θα γίνουν γνωστά την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την Αφρική

Έπειτα και κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:

  • είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
  • απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
  • καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
    μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
ΕΟΔΥ: 5.870 κρούσματα  και 82 θάνατοι στις 27/11/2021

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, 5.870 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid, εκ των οποίων12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 920.683 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 109 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.740 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.861 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
b_17.JPGa_26.JPG
c_18.JPG
Στους 641 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 641 (59.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (19.19%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
d_18.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.493 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 451 (ημερήσια μεταβολή -6.63%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
e_9.JPG
h_2.JPG

ΕΟΔΥ: 1.624 κρούσματα στην Αττική και 1.019 στη Θεσσαλονίκη

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και το Σάββατο (27/11) τα κρούσματα στην Αττική καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται 1.624 νέα σε σύνολο 5.870 νέων μολύνσεων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.
Στο «κόκκινο» παραμένει και η Θεσσαλονίκη με 1.019 νέες μολύνσεις.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε: Αχαΐα (220), Λάρισα (172), Ηρακλείου (157), Μαγνησία (143), Έβρου (135), Κοζάνη (129), Σέρρες (125), Φθιώτιδα (122), Αιτωλοακαρνανία (110), Πέλλα (109).

Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής:

Ανατολική Αττική: 210 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 215 κρούσματα

Δυτική Αττική: 79 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 221 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 483 κρούσματα

Nήσων: 30 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 169 κρούσματα

Πειραιώς: 217 κρούσματα

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:


kousmata_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης