Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γεροτζιάφας: Δεν αλλάζει το γενικό παιχνίδι με την μετάλλαξη Omicron – Ο ιός είναι ο ίδιος

Γεροτζιάφας: Δεν αλλάζει το γενικό παιχνίδι με την μετάλλαξη Omicron – Ο ιός είναι ο ίδιος
Ήδη γίνεται λόγος για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς που θα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις είπε ο κ.Γεροτζιάφας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η εμφάνιση της παράλλαξης Omicron δεν αλλάζει το «γενικό παιχνίδι» διατύπωσε ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος υποστήριξε πως «οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογική εξέλιξη του ιού και ότι το νόσημα δεν αλλάζει».
«Δεν αλλάζει το γενικό παιχνίδι με την μετάλλαξη αυτή, γιατί είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει και με τη μετάλλαξη Delta και με τη βρετανική μετάλλαξη.
Οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογική εξέλιξη του ιού, το νόσημα δεν αλλάζει.
Θα δείξει αν θα είναι βαρύτερα ή λιγότερο βαριά τα περιστατικά από όσους προσβλήθηκαν με την Omicron αλλά γενικά το covid σαν νόσημα δεν αλλάζει γιατί ο ιός είναι ο ίδιος.
Τα ερωτήματα είναι δύο:
Αν θα έχουμε μεγαλύτερη η διασπορά, που η απάντηση είναι μάλλον ναι, ωστόσο δεν είναι πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί άμεσα, λ.χ. σε ένα μήνα ή ένα τρίμηνο.
Το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η Delta με την μεγάλη μεταδοτικότητά της και η ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, αλλά και να μαζικοποιηθούν αυτοί με την τρίτη δόση στην Ελλάδα» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Γεροτζιάφας.

Ξεφεύγει από τα εμβόλια;

Ο κ.Γεροτζιάφας αναφέρθηκε και στο εάν η παράλλαξη Omicron «ξεφεύγει» από τα εμβόλια και αν θα χρειαστούν καινούργια.
«Εδώ και ένα χρόνο γίνεται λόγος για τα εμβόλια της δεύτερης γενιάς, αυτά δηλαδή που θα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις που θα εμφανιστούν.
Άρα δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία.
Δεν τελειώνουμε με την πανδημία.
Να οργανωθούμε σε ένα μακροπρόθεσμο διάστημα με τις δουλειές και τη ζωή μας, μπαίνοντας σε μια κουλτούρα εμβολιασμού.
Να μπούμε στην λογική οργάνωσης των συστημάτων Υγείας» είπε ακόμα ο κ. Γεροτζιάφας.

Βοηθούν τα τεστ

Αναφερθείς στα σενάρια για επιπλέον μέτρα, ο ίδιος τόνισε ότι «όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο πιο γρήγορα πέφτει το κύμα γιατί «σπάνε» οι αλυσίδες μετάδοσης.
Το αν θα μπούμε σε lockdown ή όχι δεν εξαρτάται από το είδος της μετάλλαξης, αλλά από το βαθμό κορεσμού του συστήματος Υγείας» είπε ο κ.Γεροτζιάφας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα Υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη, ενδεχομένως, τοπικών περιοριστικών μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης.
«Να εμβολιαστεί ο κόσμος τώρα για μην δυσκολέψουν τα πράγματα τον Φεβρουάριο.
Αν μπούμε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές με την αγορά ανοικτή και την κυκλοφορία μεγάλη, με υψηλό ιικό φορτίο, θα επαναληφθεί αυτό που έγινε το καλοκαίρι με επακόλουθα αυτά που έγιναν το Σεπτέμβρη και τώρα», είπε ο κ.Γεροτζιάφας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης