Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανατρέπει τα δεδομένα η Omicron - Προς νέα μέτρα, ερωτηματικό το lockdown - Στα 6.677 τα κρούσματα, στους 18.067 οι θάνατοι

Ανατρέπει τα δεδομένα η Omicron - Προς νέα μέτρα, ερωτηματικό το lockdown - Στα 6.677 τα κρούσματα, στους 18.067 οι θάνατοι
Ανησυχία για την εξάπλωση της Omicron – Συσκέψεις στο Μαξίμου
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ύστερα από τον παγκόσμιο συναγερμό που έχει σημάνει η εξάπλωση της νέας παράλλαξης Omicron, η οποία αναγκάζει τη μια χώρα μετά την άλλη να ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμα και κλείσιμο των συνόρων.
Αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό της που προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους και ότι τα όποια μέτρα, εάν χρειαστεί, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, η παράλλαξη Omicron δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς.
Μέχρι να αποδειχθεί – και επισήμως – το κατά πόσο σοβαρή είναι η νέα παράλλαξη, η κυβέρνηση διαμηνύει πως παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα πράττει, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή στοχεύει στους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, στην αύξηση των εμβολιασμών και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Σε κάθε περίπτωση διαμηνύει πως είμαστε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.
Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης έγινε σήμερα Δευτέρα 29/11 στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ενώ αύριο Τρίτη 30/11 θα συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών, όπου και εκεί θα συζητηθούν τα νέα μέτρα που - ενδεχομένως - να εφαρμοστούν στην επόμενη φάση.
Ανάμεσα σε αυτά δεν αποκλείεται να είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού για όλους, η αύξηση των rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζομένους και ενδεχομένως η απαγόρευση για τους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα επιβληθεί lockdown εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι που μάλλον θα κριθεί από το πόσο σοβαρή είναι η νέα παράλλαξη, και το κυριότερο εάν αυτή διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Πάντως, το ΕΣΥ παραμένει σε ασφυξία και λειτουργεί ήδη εδώ και πολλές εβδομάδες στα όρια του, τη στιγμή που οι ειδικοί εκτιμούν πως η πίεση με διασωληνωμένους και θανάτους θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο εμβολιασμός και στις μεταλλάξεις εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποίσαν η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Omicron, που κατετάγη στα στελέχη ανησυχίας.
Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε επιδημίες είναι πολύτιμος.
Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τη μεταδοτικότητα, που αναμένεται να είναι αυξημένη.
Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2, γεγονός που δείχνει ότι επικράτησε της μετάλλαξης Δέλτα.
Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό.
Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός.
Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε.
Επομένως ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.
Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας.
«Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός.

Αναμένεται γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών

Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ σε παιδιά 5-11 ετών, σε δοσολογία 1/3 της δόσης που δίνεται στους μεγαλύτερους.
Η μελέτη αποτελεσματικότητας από τη λοίμωξη μετά την έκθεση έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά, που δεν είχαν περάσει λοίμωξη τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί, νόσησαν τρία, όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.
Από τα 663 που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90,7% ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες.
Γι' αυτό και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας.
Η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και με συμπλήρωση των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν προηγηθεί, θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.
Η παραλλαγή Omicron μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τέλος να θυμηθούμε την υποστήριξη της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν εμβόλια.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 2.000 εμβολιαστικά κέντρα.
Καθημερινά τον Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 100.000 άτομα, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που προανήγγειλε αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών το επόμενο διάστημα.
Συνεχώς προστίθενται νέα ραντεβού.
Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις που επιχειρούν ήταν κατά πολύ περισσότερες απ' ότι τον Μάιο, οπότε και είχαν σημειωθεί ρεκόρ εμβολιασμών.
Στις γιορτές, αργία θα είναι στις 25 και 26 Δεκεμβρίου αλλά και την Πρωτοχρονιά, ενω΄εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές.
Το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά δεν μπορεί να είναι διαθέσιμο πριν τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, το νωρίτερο.
«Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την απόφασή μας» διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα για το εάν θα προκριθούν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Για το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου επιμένει ότι το ελάχιστο όριο είναι οι έξι μήνες.
«Δεν έχει υιοθετηθεί αυθαίρετα», καθώς έχουν αξιολογηθεί τα επίπεδα αντισωμάτων και η πιθανότητα επαναλοίμωξης.
Ωστόσο οι απόψεις μπορούν να μεταβληθούν με βάση τα νεώτερα επιστημονικά στοιχεία.

Στους 18.067 οι νεκροί


Τα νέα 29/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.677, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 931.183, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.621 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 333.065 τεστ, εκ των οποίων τα 6.763 μοριακά και τα 326.302 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 2% έναντι 1,54% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ καταμετρήθηκαν εκ των υστέρων άλλες τέσσερις απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.067 θάνατοι.
ekthesi.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 657 (χθες 647).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80,06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19,94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
ekthesi1.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.504 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή -17,33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 466 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

xartis29_11.webp

Οικονόμου: Δεν θα πάμε σε lockdown – Κανένας περιορισμός στους εμβολιασμένους

Την θέση πως δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown και ότι δεν θα επιβληθεί κανένας περιορισμός στους εμβολιασμένους διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ.Οικονόμου είπε με κατηγορηματικό τρόπο πως η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει.
«Δε θα πάμε σε lockdown και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να περιορίσουμε τη διασπορά της πανδημίας, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και να επιταχύνουμε την εμβολιαστική κάλυψη.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ως στόχο να κρατήσουν ανοιχτή την κοινωνία, την οικονομία και την εκπαίδευση» υποστήριξε ο κ.Οικονόμου.
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της δυναμικής στρατηγικής που έχει χαράξει.
Εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση» είπε ο κ.Οικονόμου.

Πάνω από 7,135 εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι άνω των 12

«Ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών.
Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο.
Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12 χιλ. θάνατοι.
Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού «Όμικρον», που εντοπίστηκε σε χώρες της Νότιας Αφρικής και προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πλεύρης (υπ.Υγείας): Σε 10 με 15 ημέρες θα ξέρουμε για την Omicron – Είμαστε σε επιφυλακή


Τη θέση πως μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα ξέρουμε εάν και τι είδους κίνδυνο σηματοδοτεί η παράλλαξη Omicron διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος είπε πως η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα.
«Είμαστε σε επιφυλακή, καθώς η μετάλλαξη κινείται σε διαφορετικές χώρες.
Μόλις υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία θα γίνουν ανακοινώσεις.
Αυτή τη στιγμή κυρίαρχη στην χώρα μας είναι η μετάλλαξη Delta» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, είπε ότι η χώρα κινείται σε επίπεδα Μαρτίου σε ότι άφορα τα ραντεβού και τις καθημερινές δόσεις.
Ο κ.Πλεύρης υποστήριξε ότι πλέον πολλοί συμπολίτες μας σπεύδουν να κάνουν την πρώτη η την τρίτη δόση και έχουν πειστεί ότι πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο όσοι έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Ο κ. Πλεύρης έκανε γνωστό ότι ενδεχομένως μέσα στη βδομάδα να ανοίξει η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε τρίτες χώρες.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron


Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).
3_112.JPG

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης