Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανατρέπει τα δεδομένα η Omicron - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών - Στα 7.486 τα κρούσματα, στους 18.157 οι θάνατοι

Ανατρέπει τα δεδομένα η Omicron - Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών - Στα  7.486 τα κρούσματα, στους  18.157 οι θάνατοι
Δύο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες την περίοδο των εορτών
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Την επιβολή μηνιαίου προστίμου ύψους 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022 ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να περιοριστεί η διασπορά της παράλλαξης Delta ενόψει των Χριστουγέννων και μιας επικείμενης έξαρσης του ιού λόγω της παράλλαξης Omicron.
Όπως έγινε γνωστό, το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Το μέτρο αυτό συνιστά δυσάρεστη έκπληξη
καθώς αν και η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν θα επιβληθεί ούτε lockdown ούτε περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους, και ότι τα όποια μέτρα χρειαστεί, θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, κανείς δεν περίμενε ότι θα ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα σε βάρος των μη εμβολιασμένων πολιτών.
Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως θα διατεθούν δύο δωρεάν self test για όλους τους - εμβολιασμένους και μη - πολίτες για την περίοδο των εορτών προκειμένου να κάνουν ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά
Με αυτά τα μέτρα, κυβέρνηση και ειδικοί θέλουν να ενισχύσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και ελέγχου της πανδημίας, έτσι ώστε αφενός να γίνεται καλύτερη και έγκαιρη ιχνηλάτηση και αφετέρου οι πολίτες – είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι - να είναι πιο ασφαλείς στις μετακινήσεις, στην εργασία και στις συναναστροφές τους, καθώς πλέον έχει γίνει βασική παραδοχή πως και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί τόσο για πρώτη όσο και για τρίτη δόση και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου έτσι ώστε οι δύσκολοι μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου να υπάρχει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας έναντι του ιού.
Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ εξακολουθεί να λειτουργεί υπό ασφυκτικό πλαίσιο, καθώς είναι ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ και παρά το γεγονός ότι η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, παραμένει η τεράστια πίεση σε διασωληνωμένους και θανάτους.
Όλα πάντως θα κριθούν από την παράλλαξη Omicron.
Εάν αποδειχθεί ότι είναι πιο μεταδοτική, ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων τότε οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν ραγδαία, και καμία προηγούμενη στρατηγική ή δέσμευση, όπως η επιβολή lockdown, δεν θα έχει ιδιαίτερη βάση.

Στους 18.157 οι νεκροί

Τα νέα 30/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.486, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 938.903, εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 105 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.712 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.157 θάνατοι.
pin1_29.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (60.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (80,12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 132 (19,88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_26.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.514 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -5.06%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 464 ασθενείς.
Xartis30.webp



www.bankingnews.gr

7777777777


Σαρηγιάννης: Πιθανό να έχουμε και στην Ελλάδα κρούσμα Omicron

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό να έχουμε και στην Ελλάδα κρούσμα Omicron διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σαρηγιάννης εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχει κρούσμα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει.
«Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος.
Δεν είναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η παραλλαγή Omicron είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την Delta ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι η μεταδοτικότητα της Omicron πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε και με τη Delta.
«Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Delta ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Omicron» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης

Προστατεύουν τα εμβόλια

Για το αν τα εμβόλια μπορούν να μας καλύψουν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.
Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως να χρειαστούν νέα μέτρα χώρα μας λόγω της Omicron καθώς ενδέχεται να παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Delta λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της.
«Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Omicron.
Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.

Σταθερή η πανδημία

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγο για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.
Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για μια με δύο εβδομάδες ακόμα.
«Στα μέσα Δεκεμβρίου θα δούμε κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση» τόνισε ο καθηγητής.

Παναγιωτόπουλος: Έρχονται νέα μέτρα, να αφορούν και τους εμβολιασμένους

Την θέση πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν και νέα μέτρα, τα οποία όμως να αφορούν και τους εμβολιασμένους διατύπωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος τονίζοντας ότι «αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού».
«Πρέπει να ετοιμαστούμε και για πρόσθετα μέτρα.
Πρέπει να γίνει σχεδιασμός για αυτά, ανεξάρτητα από πότε θα ληφθούν.
Πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και στην πληρότητα.
Ακόμα τα γήπεδα λειτουργούν με 100% πληρότητα και ξεφεύγουν και των ελέγχων.
Το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη νόσο.
Αποτρέπει τη βαριά νόσηση.
Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα μέτρα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
Πρέπει να αφορούν και τους μεν και τους δε.
Αν πηγαίνουμε με τη λογική ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων, κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, δηλαδή το ποιοι μετέχουν στη διασπορά του ιού.
Εξού και η σύσταση ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα και να μη συγχρωτίζονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Παντού έλεγχοι

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στην παρούσα φάση πρέπει πάση θυσία να μειωθούν οι ευκαιρίες συγχρωτισμού και να γίνονται οι έλεγχοι που χρειάζονται παντού και πάντα.
«Είναι ευοίωνο το γεγονός ότι υπάρχει μια επιπέδωση, αλλά η σταθεροποίηση είναι σε υψηλά επίπεδα.
Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε κι ένα κρίσιμο μέτρο προφανώς και είναι ο εμβολιασμός, αλλά και η αποφυγή συγχρωτισμού και η μάσκα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τι να περιμένουμε από την Omicron

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Omicron, σημείωσε ότι έχουμε κάποιες έμμεσες ενδείξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι ενδέχεται το στέλεχος αυτό να είναι πιο μεταδοτικό και ίσως να ξεφεύγει μερικώς από το εμβόλιο.
«Το εμβόλιο που έχουμε κάνει παρέχει έναν βαθμό προστασίας και αυτό είναι σημαντικό.
Άρα, και με την Omicron μπροστά μας γίνεται πιο επιτακτικό να εμβολιαστούμε.
Από την άλλη, υπάρχει ένα ευνοϊκό σενάριο, να είναι πιο ήπια η νόσος», επισήμανε ο κ.Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πάντως ότι μπορεί η νόσος να έχει άλλη συμπεριφορά στις χώρες της Νότιας Αφρικής, καθώς εκεί ένα μικρό μέρος του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και συγκεκριμένα 5% στη Νότια Αφρική και 4% στη Μποτσουάνα, ενώ στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron

Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

3_112.JPG


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης