Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αλλάζει το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό νόσησης - Εκδίδεται μόνο με τεστ PCR - Εκτός θεματικών πάρκων οι ανεμβολίαστοι

Αλλάζει το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό νόσησης - Εκδίδεται μόνο με τεστ PCR - Εκτός θεματικών πάρκων οι ανεμβολίαστοι
Ο κ. Πλευρής ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικών επιτροπών για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους

Ακόμα ένα ανάχωμα στους ανεμβολίαστους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει τους εμβολιασμούς ενόψει και των Χριστουγέννων.
Ειδικότερα, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις των επιστημόνων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης θα πρέπει να έχει προηγηθεί θετικό αποτέλεσμα από το μοριακό (PCR) και όχι από rapid test, που ίσχυε μέχρι και σήμερα.
Επίσης, για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

Έλεγχος γενικού πληθυσμού

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου.
Συστήνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσεις είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021. Τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Παράλληλα, ο κ. Πλευρής ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικών επιτροπών για όσους υποβάλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους. Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης