Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει γ’ δόση – Όχι νέα μέτρα τα Χριστούγεννα - Ορφανά κρούσματα Omicron στην Κρήτη

Ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει γ’ δόση – Όχι νέα μέτρα τα Χριστούγεννα - Ορφανά κρούσματα Omicron στην Κρήτη
Αρχίζουν από τις 15/12 οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Τεράστιες αλλαγές ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 13/12 για όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο από τον εμβολιασμό τους, μια και αυτοί πλέον θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σε αυτούς τους πολίτες θα απαγορεύεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ. σε εστίαση, σινεμά ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται και σε rapid test.
Επιπλέον, το πιστοποιητικό νόσησης θα είναι διάρκειας τριών μηνών και όχι έξι μηνών, όπως ήταν μέχρι πρότινος, κάτι που σημαίνει πως εάν έχει λήξει, τότε και πάλι θα ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπονται για τους ανεμβολίαστους.
Με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει το εμβολιαστικό κίνημα καθώς η επιδημία εξακολουθεί να παραμένει σε έξαρση, με τους ειδικούς μάλιστα να εκφράζουν την ανησυχία τους για περαιτέρω διασπορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λόγω της αυξημένης κινητικότητας και των περισσότερων επαφών.
Αν και υποστηρίζουν πως η πανδημία είναι σε αποκλιμάκωση όσον αφορά τα κρούσματα (αυτήν την εβδομάδα θεωρείται πως θα κορυφωθούν οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων), ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ακόμα πισωγύρισμα, τη στιγμή που το ΕΣΥ και οι γιατροί έχουν φτάσει στα όρια τους.
Σε μια ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα Δευτέρα 13/12 – για πρώτη φορά – στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – θέλοντας αφενός να ζητήσει τη συνδρομή της εκκλησίας έτσι ώστε να μην γίνουν οι ναοί εστίες διασποράς και αφετέρου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του να εμβολιαστούν οι πολίτες.
Την ίδια στιγμή, αρχίζουν από μεθαύριο Τετάρτη 15/12 οι εμβολιασμοί στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών, με τα ραντεβού σε πολλά νοσοκομεία να είναι διαθέσιμα από τον Φεβρουάριο και μετά, ενώ δωρεάν self test θα διατίθενται και αυτήν την εβδομάδα σε όλους τους πολίτες που δεν τα έχουν προμηθευτεί ακόμα.
Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη για τον εντοπισμό δύο ακόμα κρουσμάτων της παράλλαξης Omicron, με πολλούς ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για διασπορά της παράλλαξης στο νησί.
222_1.JPG

Αυξάνονται τα κρούσματα Omicron στην Κρήτη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη ύστερα από τον εντοπισμό δύο ακόμα κρουσμάτων της παράλλαξης Omicron.
Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για δύο γυναίκες, κάτοικοι Σητείας, οι οποίες επέστρεψαν από ταξίδι στη Γαλλία.
Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη και άλλων κρουσμάτων της Omicron, τα οποία φαίνεται να μην σχετίζονται μεταξύ τους ή να προέρχονται από κάποιο ταξίδι.
Εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η παράλλαξη Omicron κυριαρχεί στην κοινότητα.
«Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε περιστατικά στην κοινότητα, δυσεξήγητα, που σημαίνει ότι η Omicron είναι εδώ, έχει πάρει το δρόμο της και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα επικρατήσει.
Αν για παράδειγμα βρούμε ένα κρούσμα σε ένα μαθητή ή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ταξιδέψει, τότε προφανώς αυτός κόλλησε στην κοινότητα, άρα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.

Οικονόμου: Όχι σε νέα μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων – Εφόδια το testing και οι εμβολιασμοί


Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως τα εφόδια αυτή τη στιγμή είναι το testing και οι εμβολιασμοί.
«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα δε μελετούμε νέα μέτρα.
Η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων από όλους, το συχνό testing και η συνέχιση της προσπάθειας αύξησης των εμβολιασμών είναι τα εφόδια που έχουμε στα χέρια μας για να περάσει ομαλά η επόμενη περίοδος και να περάσουμε τα Χριστούγεννα όπως πρέπει» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Οικονόμου.
Ερωτηθείς δ αν κατά τη σημερινή συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα ανακοινωθούν επιπλέον περιορισμοί για τη λειτουργία των ναών κατά τη διάρκεια των εορτών, ο κ.Οικονόμου επισήμανε ότι στην ατζέντα υπάρχει το ζήτημα της πανδημίας, ωστόσο δεν προβλέπονται νέα μέτρα δεδομένου ότι για την εκκλησία υπάρχει πλαίσιο που αφορά στο καθεστώς που πρέπει να γίνονται οι λειτουργίες και το πλαίσιο προσέλευσης των πιστών.

Ανεμβολίαστοι οι άνω των 60 ετών

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση θεωρούνται ανεμβολίαστοι, χάνουν τα προνόμια των εμβολιασμένων και υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Πάντως, τόνισε ότι μετά τις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών, περίπου 100.000 άτομα είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσε ραντεβού πρώτης δόσης.
Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα, έχουν κλειστεί πάνω από 28.000 ραντεβού.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός με τη γ’ δόση

«Ενόψει εορτών επιβάλλεται σχολιαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας και συχνός έλεγχος.
Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση.
Από τον ΕΟΔΥ έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε κανένα θάνατο ατόμου που νόσησε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.
Επιστημονικές μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν στους άνω των 50 ετών ότι η αναμνηστική δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%» είπε ο κ.Οικονόμου.

Γκάγκα: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ παρά τη σταθεροποίηση στα κρούσματα 

Τη θέση πως παρά τη σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση σε πολλές περιοχές της χώρας διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 60 ετών διότι αυτοί είναι που κινδυνεύουν και περισσότερο.
«Αν και έχουμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, ίσως και μια πτωτική πορεία, ωστόσο σε πολλές περιοχές το σύστημα υγείας πιέζεται πολύ, καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νοσηλειών.
Πάντα έχουμε ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
Αν μπορεί να μετακινηθεί ο ασθενής, μετακινείται σε άλλο νοσοκομείο, αν είναι ασταθής και δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλιώς.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλές εισαγωγές και πολλές διασωληνώσεις κάθε μέρα.
Χρειάζονται και κάποιες ώρες για να απολυμανθούν οι σωληνώσεις του αναπνευστήρα και να είναι τα πράγματα όπως πρέπει, για αυτό και δεν καταλαμβάνεται άμεσα όποια κλίνη ΜΕΘ μένει κενή» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα.Γκάγκα, υποστηρίζοντας πως «είναι ένα ποσοστό ασθενών που δεν θα μπορεί να μπει σε κρεβάτι Εντατικής άμεσα».
«Χρησιμοποιούμε όλα τα κρεβάτια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Έχουμε μετατρέψει τις δικές μας ΜΕΘ κατά κύριο λόγο για περιστατικά κορωνοϊού και μεταφέρονται σε ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές τα άλλα περιστατικά.
Η πίεση στο ΕΣΥ είναι κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς για την παρακολούθηση ασθενών στις κλινικές, που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκεί ή με αυξημένη παροχή οξυγόνου χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ναι στον εμβολιασμό των εγκύων

Σε ότι αφορά τις εγκύους, η κα.Γκάγκα είπε πως «το πρόβλημα με τις εγκύους συνίσταται στο ότι δεν έχουν εμβολιαστεί».
«Το θέμα είναι πως όλοι και σε κάθε τόνο λέμε πως οι εγκυμονούσες και όσες θέλουν να μπουν σε διαδικασία εγκυμονούσες πρέπει να είναι εμβολιασμένες, βλέπουμε νέες γυναίκες που νοσούν και διασωληνώνονται, είναι φοβερό αυτό το πράγμα.
Μόνο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είχαμε 27 διασωληνώσεις τον Νοέμβριο» υποστήριξε η κα.Γκάγκα, η οποία σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως για τις ηλικίες 12-17 ετών δεν υπάρχει ακόμη κάποια αναφορά για απαιτούμενη τρίτη δόση, ενώ κάλεσε όλους τους γονείς «να παρακολουθήσουν την Τρίτη, την ζωντανή ενημέρωση από τις κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου».

Ήπια τα κρούσματα της Omicron

Σχετικά με τα νέα κρούσματα της παραλλαγής Omicron που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, η κα. Γκάγκα είπε πως «γίνεται ιχνηλάτηση, από ότι έχουμε δει μέχρι τώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς, τα χαρακτηριστικά είναι ήπια.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, η κα.Γκάγκα είπε ότι «έχουμε έναν μήνα μπροστά μας για να αποφύγουμε το πρόστιμο, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού, γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα, δεν υπάρχει περιθώριο να μην εμβολιαστούν όσοι το επιθυμούν».
«Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο, που είναι οι περισσότεροι στις Μονάδες και καταλήγουν, είναι ηλικίας άνω των 60 ετών για αυτό αφορά αυτούς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Έχουμε δει πως άλλες ομάδες που ξέρουν πως κινδυνεύουν, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν εμβολιαστεί.
Δεν υπάρχει αυτήν την ώρα σκέψη για διεύρυνση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ηλικιακά ή λόγω επαγγέλματος» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Βασιλακόπουλος: Σε ύφεση η πανδημία – Θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλούς θανάτους

Την θέση πως παρατηρείται μια ύφεση στην επιδημία covid στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε πολλούς θανάτους.
«Υπάρχει μία ύφεση στο κύμα αυτό και φαίνεται από διάφορους δείκτες.
Έχει πέσει το ιικό φορτίο στα λύματα.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε αρκετούς θανάτους και θα συνεχίσουμε να έχουμε για αρκετές ημέρες, γιατί οι θάνατοι έρχονται μετά από βαριές νοσηλείες, οι οποίες χρονικά είναι μεταγενέστερες από τα κρούσματα.
Ο κόσμος εμβολιάστηκε πολύ περισσότερο, αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στις επόμενες ημέρες» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως χθες Κυριακή, κλείστηκαν 30.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πιο μεταδοτική και πιο ήπια η Omicron

Αναφερόμενος στην παράλλαξη Omicron και στα πρώτα στοιχεία από τις μελέτες, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.
«Είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται να επικρατεί στη Βρετανία.
Δεν έχει βαριές νοσηλείες και φαίνεται πως πάμε σε μία πιο ήπια νόσο.
Όμως επειδή είναι πολύ μεταδοτική, αν νοσήσουν πολλοί άνθρωποι θα έχουμε κι εκεί σημαντική θνητότητα», είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως χρειάζεται η τρίτη δόση σε όλους τους εμβολιασμένους,
«Δεν θα την αντιμετωπίσουμε τέλεια, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό», τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Παγώνη: Πιθανό να υπάρξει και δ’ δόση εμβολίου 

Τη θέση πως είναι πιθανό να υπάρξει και δ’ δόση εμβολίου διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως η παράλλαξη Omicron είναι ήπια, τη στιγμή που καταγράφεται και μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Από δω και πέρα το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως κάνουμε και για τη γρίπη.
Πιστεύω ότι η τέταρτη δόση δε θα είναι πριν το καλοκαίρι, γιατί και με την τρίτη δόση θα έχει οχυρωθεί ο οργανισμός αρκετά και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, μας καλύπτει για εννέα μήνες», υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη.
Αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η κα.Παγώνη είπε πως ο δείκτης των κρουσμάτων σταδιακά μειώνεται, αναφέροντας ωστόσο πως «ο δείκτης των θανάτων και των διασωληνωμένων θα είναι υψηλός και τις επόμενες μέρες», εκτιμώντας πως «μια σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από τις 25 Δεκεμβρίου».
Όσον αφορά την παράλλαξη Omicron, είπε ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, να έχει ελαφρά συμπτώματα.
«Οι νοσούντες δε νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και προς το παρόν δεν έχουμε θανάτους, ενώ για τα εμβόλια οι πρώτες ενδείξεις δείχνει ότι την πιάνουν, αλλά όχι τόσο όσο τις άλλες μεταλλάξεις» είπε η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών που σημαίνει ότι αρχίζουν και πείθονται οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Σχετικά με τις καταγγελίες για Vip ΜΕΘ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ξεκαθάρισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, τους οποίους εκπροσωπεί, δεν κρατάνε κλειστές κλίνες.
«Με λίστα 160-170 διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν κρεβάτια και να μην τους βάζουν.
Αν είχε τέτοια στοιχεία ο κ. Γιαννάκος θα έπρεπε να προχωρήσει σε κάποια άλλη διαδικασία» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Στους τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ισχύ είναι από σήμερα 13/12 μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 90 ημέρες και όχι 6 μήνες.
Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Όπως αναφέρεται, «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ειδικώς, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Ανεμβολίαστοι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την γ' δόση

Επιπλέον ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που προβλέπονται.
Πρόκειται για όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 7 μήνες και δεν έχουν κλείσει νέο ραντεβού για εμβολιασμό.
Όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μια σειρά από κλειστούς χώρους όπως είναι η εστίαση, τα σινεμά, κοκ.
Σημειώνεται πως από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.

Δωρεάν self test

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η διανομή δωρεάν self test σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 την περίοδο των εορτών.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας.
Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.
Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά οι ειδικοί καλούν όλους τους πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, έτσι ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο ενόψει των εορτών.

Στους 19.248 οι νεκροί

Στους 19.248 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του  κορωνοϊού.
Ανησυχητικά υψηλά ο αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων, σ
ύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης του ΕΟΔΥ, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.225 σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ .
Οι νεκροί από κορωνοϊό ανήλθαν σε 90.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 708.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.225, εκ των οποίων εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.002.877 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 88 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.730 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας:
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει
την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1_87.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 90,
ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.248 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_113.jpg
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 708 (59.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 570 (80.51%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19.49%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.613 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +15.3%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 400 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_95.jpg

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 7.735.811 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 32.880.990 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 346.670 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests):

Έως 11 Δεκεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 60.763.373 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.543.338 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ:

Στις 11 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 44 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 8.658 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 241 θετικά (2,78%).
4_88.jpg

Γεωγραφική κατανομή


Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, καθώς από τα 996 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 608 νέες μολύνσεις.
1_86.jpg
2_112.jpg
5_54.jpg



www.bankingnews.gr

 







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης