Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μνήμες μνημονίων - Μέσα σε ένα μήνα «χάθηκαν» 16 άνθρωποι στην προσπάθεια τους να... ζεσταθούν

Μνήμες μνημονίων - Μέσα σε ένα μήνα «χάθηκαν» 16 άνθρωποι στην προσπάθεια τους να... ζεσταθούν
Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση

Αν και η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια από το 2018, ήρθε η ενεργειακή κρίση για να ξυπνήσει μνήμες εκείνων των εποχών... Των εποχών όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων είχε αναγκαστεί να βάλει «μαχαίρι» σε έξοδα για βασικές ανάγκες (όπως τρόφιμα) και να ζεσταίνεται με αυτοσχέδιες σόμπες ή άλλα θερμαντικά μέσα που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου 1 στους 10 Ευρωπαίους δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 5η θέση.
eurostat.jpg
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Πυροσβεστική, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου (δηλ. σε διάστημα ενός μήνα) έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι από φωτιές σε διαμερίσματα με πιθανότερη αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών τα θερμαντικά σώματα που χρησιμοποιούσαν. Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικιωμένοι, ενώ στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων περιλαμβάνονται και τα δύο παιδιά 12 και 13 ετών στο Καματερό που κάηκαν στο δωμάτιο όπου κοιμόντουσαν όταν ξέσπασε φωτιά από την ξυλόσομπα.

Ρεκόρ τιμών για το ρεύμα

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνονται οι τιμές του ρεύματος στη Βόρεια Ευρώπη ξεπερνώντας ακόμα και τα 400 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα, η άνοδος είναι μικρότερη αλλά η τιμή χονδρικής δεν παύει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κοντά στα 350 ευρώ / MWh, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για τις μεγάλες επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι περισσότεροι καταναλωτές το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν θα έχουν καταργηθεί οι οριζόντιες επιδοτήσεις από το κράτος.
Ειδικότερα, με τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 34,3% του ενεργειακού μείγματος συνολικά και με δεδομένο ότι η Ελλάδα αγοράζει φυσικό αέριο (που φτάνει στο 47,5%) με τις τιμές του προηγούμενου μήνα, η τιμή χονδρικής στην αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 342 ευρώ ευρώ / MWh, αυξημένη κατά 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, αλλά αρκετά μακριά από τις τιμές της Βόρειας Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, από την αρχή του έτους η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει καταγράψει άνοδο 600%.

Τα μέτρα στήριξης

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση.
Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.
Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.
Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης