Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βράζει λόγω Omicron η Αττική - Προς νέο μαύρο ρεκόρ με πάνω από 15.000 κρούσματα - Όλα τα νέα μέτρα

Βράζει λόγω Omicron η Αττική - Προς νέο μαύρο ρεκόρ με πάνω από 15.000 κρούσματα - Όλα τα νέα μέτρα
Τι αλλάζει από τις 3/1/2022 σε εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί την εκτίναξη των κρουσμάτων covid λόγω της παράλλαξης Omicron, αναμένοντας να δουν κατά πόσο η έκρηξη μολύνσεων θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.
Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό ερώτημα, το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει και το πώς θα είναι η ζωή μας και το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Το κατά πόσο δηλαδή η Omicron θα επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας και εάν αυτό θα αντέξει στην πίεση του νέου επιδημικού κύματος.
Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία βρίσκονται περίπου 3.700 ασθενείς με covid, εκ των οποίων ένας στους τρεις είναι στην Αττική
Όλοι ευελπιστούν ότι τα αυξημένα κρούσματα - σήμερα αναμένονται πάνω από 15.000 κρούσματα - δεν θα οδηγήσουν σε αυξημένες νοσηλείες, κάτι που εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει και την αρχή του τέλους της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι νωρίς ακόμα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, εκτιμούν πως πάμε τις επόμενες ημέρες για νέα ρεκόρ κρουσμάτων και καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προστασίας, να αποφεύγουν τις επαφές και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αττική, η Omicron ευθύνεται ήδη για το 70% των κρουσμάτων, με τις μολύνσεις να καταγράφουν ημερήσια αύξηση της τάξης του 300%, κάτι που σημαίνει πως είναι θέμα ημερών να κυριαρχήσει στο Λεκανοπέδιο.
Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η τεράστια έκρηξη κρουσμάτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε εστίαση,  νυχτερινή διασκέδαση, γήπεδα καθώς και την ενίσχυση της τηλεργασίας., τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, αν και δεν αποκλείεται κατά την αυριανή νέα συνεδρίαση των ειδικών, να αποφασιστεί να εφαρμοστούν και νωρίτερα, πριν από την Πρωτοχρονιά, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά.
Πάντως, επιστήμονες προτείνουν μέτρα και για τα σχολεία, ζητώντας να παραταθεί κατά μια εβδομάδα το άνοιγμα τους, εβδομάδα που όπως υποστηρίζουν, μπορεί να αναπληρωθεί στα τέλη του έτους.
654_1.JPG

Τζανάκης: Πάμε για 13.000 κρούσματα – Στις 15 με 20 Ιανουαρίου η κορύφωση του κύματος

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφούν 12.000 με 13.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη θετικότητα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης υπογράμμισε πως η θετικότητα έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες ημέρες, αναφέροντας μάλιστα πως η Αττική «βράζει».
«Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασίασει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα» είπε ο κ.Τζανάκης, υποστηρίζοντας πως τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 100.000 (προ δεκαπενθημέρου έως σήμερα), ενώ εκτίμησε ότι η θετικότητα θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.

Μακάρι η Omicron να είναι … τζούφια

«Η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου» εκτίμησε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία η παράλλαξη Omicron να αποδειχθεί «τζούφια», δηλαδή να έχουμε πολλά κρούσματα, χωρίς να έχουμε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.
Μάλιστα, επισήμανε ότι στο 50% με 60% των κρουσμάτων εντοπίζεται η συγκεκριμένη μετάλλαξη.
«Έαν δεν είχαμε την Omicron, θα είχαμε 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, είπε πως είναι στοχευμένα μέτρα και ότι θα επιθυμούσε να εφαρμοστούν από απόψε.
O κ. Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία, η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.

Λινού: Πολύ μεγάλη η θετικότητα – Έπρεπε νωρίτερα τα μέτρα

Την ανησυχία της για την ιδιαίτερα υψηλή θετικότητα της επιδημίας covid στην Ελλάδα εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.
«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα.
Έχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test.
Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λόγω Omicron.
Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού, η οποία τόνισε ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους.
Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
Σχετικά με τα μέτρα, η κ. Λινού εκτιμά πως η παράτασή τους θα κριθεί από το κατά πόσο θα είναι δυνατόν να ελέγξουμε την αύξηση κρουσμάτων, ενώ η διασπορά της Omicron θα διαρκέσει παραπάνω από ένα μήνα.

Ανοιχτά τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, η κα.Λινού τάσσεται υπέρ του να παραμείνουν ανοιχτά, αν και υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς.
«Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανισότητας, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ακόμα και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση, μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων.
Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο.
Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει» είπε η κα.Λινού, η οποία επιπλέον ζήτησε τα μέτρα να μην είναι τιμωρητικά.
«Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι τιμωρητικά.
Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση και ενημέρωση.
Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση οι πολίτες» είπε η κα.Λινού, η οποία δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Τα νέα μέτρα - Σε ισχύ από 3/1/2022

Στην εξειδίκευση επιπλέον μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες 27/12, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται. Αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.


Συνεργασία με ιδιωτικό τομέα

Από τα διαθέσιμα κιόλας στοιχεία προκύπτει, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη πως «μπαίνουμε στην επικράτηση της «Omicron» και στην ελληνική επικράτεια», γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε αμφότερους Πολιτεία και επιστήμονες.
Με την Αττική να προπορεύεται ως προς τον αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε πως έχει εκπονηθεί «σχέδιο πλήρους συνεργασίας με ιδιωτικό τομέα», ενώ ο ίδιος επέστησε την προσοχή κυρίως στην νέα γενιά, σημειώνοντας πως «όσο βγαίνουμε ενδεχομένως κινδυνεύουμε να νοσήσουμε».
Είναι χαρακτηριστικό πως τα μισά χθεσινά 27/12 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (4.038), με το Κέντρο των 1.264 νέων λοιμώξεων να ξεπερνά σταθερά πια την ισοπληθή σχεδόν Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (1.048 κρούσματα) και κάθε περιοχή της, πλην της Δυτικής Αττικής (125) και των Νήσων Αργοσαρωνικού (32), να καταγράφει υψηλότερη διασπορά - διπλάσια τουλάχιστον - από τις πλέον επιβαρυμένες της υπόλοιπης χώρας, όπως οι ΠΕ Αχαΐας (231) και Ηρακλείου (221).

Οδηγοί της πανδημίας οι 18 - 39 ετών

Η μετάδοση του ιού στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες 18-59 ετών -κυρίως 18 έως 30- λόγω της αυξημένης κινητικότητας αποτυπώνεται πλέον στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αφορούν τρία στα τέσσερα κρούσματα (75%) ενώ ένα στα πέντε (30%) είναι κάτω των 18 ετών.
Αντίθετα, μόλις 6% της διασποράς αφορά ενήλικες 60 ετών και άνω.
Πολλοί είναι και οι νεότεροι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, με το 55% των 629 διασωληνωμένων να ανήκει στις ηλικίες 18-64 ετών.
Αν και οι εισαγωγές νέων ασθενών το περασμένο 24ωρο ήταν κάτω από 300 (289) και η κυριαρχία της Omicron εκτιμάται ότι θα σημάνει ηπιότερη νόσο COVID-19, «θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε πως η τρίτη δόση αποτελεί το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Θεμιστοκλέους, 4.365.000 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (75,6% επί των δικαιούχων), ενώ από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερίας» έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 με πρώτη δόση (70,6%) και 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (66,4%).
Παράλληλα, οι εξελίξεις τρέχουν και περισσότερα από 120.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 5 - 11ετών είναι πλέον διαθέσιμα στην πλατφόρμα για τον μήνα Ιανουάριο, μετά την επιβεβαίωση από τη Pfizer για τις παραδόσεις των παιδιατρικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου.

Στους 20.496 οι νεκροί

Στους 20.496 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 27/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 9.284 , εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.084.153, εκ των οποίων 50,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.838 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 66, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.496 θάνατοι.
eody_27_12_1.jpg
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 629 (58.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84,74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15,26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.721 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή -4,3%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.

eody_27_12_2.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης