Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Nέο, μαύρο ρεκόρ με 35.580 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 636 οι διασωληνωμένοι, 20.708 συνολικά οι θάνατοι

Nέο, μαύρο ρεκόρ με 35.580 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Στους 636 οι διασωληνωμένοι, 20.708 συνολικά οι θάνατοι
Νέο μαύρο ρεκόρ πανδημίας - Σοκ στην Αττική με 15.000 κρούσματα
Σχετικά Άρθρα

Νέο, «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα Πέμπτη (30/12), με 35.580 νέες μολύνσεις.
Ανακοινώθηκαν εξάλλου άλλοι 72 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 636.
Ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών θορύβησε τους ειδικούς που χθες αποφάσισαν να φέρουν πιο μπροστά τα μέτρα που είχε αποφασιστεί να ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου.
Ετσι από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο του ωραρίου σε διασκέδαση και εστίαση καθώς και η απαγόρευση μουσικής και ορθίων.

Τα νέα κρούσματα 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 35.580, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.170.293 (ημερήσια μεταβολή +3.1%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.708 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 636 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (84.91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.751 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 421 (ημερήσια μεταβολή +1.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 346 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). 

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

  • Ανατολική Αττική 1.804
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 2.745
  • Δυτική Αττική 454
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 1.877
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 5.007
  • Νησιά 212
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 1.808
  • Πειραιάς 1.806

Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα
krousmata-1-11.webp

Τα νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, από σήμερα το πρωί, στις 06:00, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής «Omicron» του SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 16 Ιανουαρίου (Διαβάστε εδώ τη σχετική ΚΥΑ).

Τσουχτερά πρόστιμα 50.000 - 200.000 ευρώ για ιδιωτικά οργανωμένα πάρτι

Βαριά πρόστιμα για τα ιδιωτικά οργανωμένα πάρτι προβλέπει η ΚΥΑ που εκδόθηκε και αφορά τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Omicron, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.
Ειδικότερα, στη ΚΥΑ επισημαίνεται ότι για τη «διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο που μισθώνεται ή παραχωρείται προς τον σκοπό αυτό, καθώς και διενέργεια οποιασδήποτε μορφής ψυχαγωγικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση εξοπλισμού ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης» προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.
Το πρόστιμο αφορά την 1η παράβαση, ενώ για τη 2η παράβαση το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 200.000 ευρώ στον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εκδήλωση.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο συντονισμός των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων και η εφαρμογή του νέου πλαισίου που ισχύει από σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε, το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από σήμερα και τις επόμενες ημέρες των εορτών οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι για την τήρηση τόσο του ωραρίου όσο και των μέτρων που αφορούν στους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.
Όπως αναφέρουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως και στα χιονιοδρομικά κέντρα.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης