Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Μαύρο» ρεβεγιόν με 40.560 κρούσματα - Στους 627 οι διασωληνωμένοι, 20.790 θάνατοι συνολικά - Τι ισχύει με τα μέτρα

«Μαύρο» ρεβεγιόν με 40.560 κρούσματα - Στους 627 οι διασωληνωμένοι, 20.790 θάνατοι συνολικά - Τι ισχύει με τα μέτρα
Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση
Σχετικά Άρθρα

Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12), η Ελλάδα με 40.560 νέες μολύνσεις covid-19.
Την ίδια ώρα στους 627 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ, ενώ η χώρα έχει 76 νέους θανάτους από τον ιό.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «σώσει» τα Χριστούγεννα απέτυχε παταγωδώς, όπως και η πολιτική του διαχωρισμού εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να ανακόψει το «τσουνάμι» που προκαλεί η μετάλλαξη Omicron.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 31 του μήνα, πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα είναι 40.560, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.210.853 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 231 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.386 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.790 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 627 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (86.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.759 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 439 (ημερήσια μεταβολή +4.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 359 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική

  • Ανατολική Αττική 1.848
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 2.958
  • Δυτική Αττική 538
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 2.028
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 5.567
  • Νησιά 217
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 1.873
  • Πειραιάς 1.971

Η γεωγραφική κατανομή στην υπόλοιπη Ελλάδα

karoysmata-1.webpkaroysmata-2.webp

Τι λένε οι ειδικοί για την Omicron

Παρά τις ενδείξεις για ήπια νόσηση από την Omicron, οι ειδικοί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης του εθνικού συστήματος υγείας, απόρροια του κύματος που προκάλεσε η μετάλλαξη Delta, την ώρα που περίπου 400.000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Βατόπουλος: Η «Ο» δεν είναι απλό κρυολόγημα - Θα γίνει συζήτηση για τα σχολεία

Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το γενικό απαγορευτικό, ενώ ανέφερε ότι για τα σχολεία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προσθέτοντας ότι με την Όμικρον μπορεί να αλλάξει ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.

H Omicron δεν είναι απλό κρυολόγημα

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι (η Omicron) είναι απλό κρυολόγημα... Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε.Όπως εξήγησε, «με βάση την εμπειρία της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής ξέρουμε ότι αυτή η επιδημία αυτή ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα. Μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».

Όχι ανεμβολίαστοι στα οικογενειακά τραπέζια

«Όλες οι υπόλοιπες μέρες θα είναι με πολλά κρούσματα. Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.
«Το μήνυμα είναι προσοχή, τεστ αντιγόνου τώρα που θα μαζευτούμε στα σπίτια για την Πρωτοχρονιά πριν μπούμε στο σπίτι. Δεν πειράζει ας κάνουμε τρία – τέσσερα αυτές τις μέρες. Μιλάμε για τις τρεις δόσεις για συγκεντρώσεις για τις δύο δόσεις ας μην πάνε οι άνθρωποι (ρεβεγιόν), δεν πειράζει. Οι πολύ μεγάλοι με υποκείμενα ας μην πάνε το βράδυ ή την άλλη μέρα στην οικογενειακή συγκέντρωση δεν πειράζει». Ο ανεμβολίαστος, επισήμανε, δε θα πάει πουθενά δεν θα τον καλέσουμε στην οικογενειακή συγκέντρωση.

Σχολεία

Για τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες και στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.

Πώς θα γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου – Τι ισχύει για εστίαση και διασκέδαση

Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

  • Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.
  • Απαγορεύεται η μουσική.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
  • Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.

Επιλέγουμε την παρέα που θα διασκεδάσουμε

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι επιστήμονες στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας επαφές, για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού. Προτείνουν οι συγκεντρώσεις να είναι μικρού μεγέθους, να αποφεύγουμε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης, μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο) και ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, διενέργεια αντιγονικού τεστ. Μάλιστα, τα νεαρά άτομα θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικά και να αποφεύγουν να συναναστρέφονται με ευάλωτους συγγενείς τους.

Επιπλέον προτείνεται:

  • Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.
  • Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
  • Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
  • Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
  • Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.
  • Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις
  • Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης