Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1 – Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας

Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1 – Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας
Το αργότερο μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο Θ. Βασιλακόπουλος, θα έρθει η κορύφωση της μετάλλαξης Omicron

«Αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι μάλλον πάμε σε αποκλιμάκωση της λοιμογόνου δύναμης του ιού.
Το αργότερο μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ , θα έρθει η κορύφωση της μετάλλαξης Omicron, με βάση τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής που χρειάστηκε 1 με 1,5 μήνας. Υπενθύμισε ωστόσο ότι «εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι».
Κατά τον ίδιο, «αυτό δεν πρέπει να μας δώσει το λάθος μήνυμα. Τώρα που ο ιός γίνεται λιγότερο επιθετικός, αν όλοι εμβολιαστούμε θα τον κερδίσουμε, αυτό είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει».

Να περιοριστούν περισσότερο οι απροστάτευτοι – Κανονικά το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως «θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα και αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Όπως είπε, «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».
«Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτούργει, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για τα τεστ

Περαιτέρω, αναφορικά με τη διάκριση self test και rapid test, εξήγησε ότι «το self test γίνεται rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά».
Για τα μοριακά τεστ είπε πως πρέπει «το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε.
Υπενθύμισε ότι κάποιοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να πιστοποιήσουν το θετικό rapid test που έκαναν με PCR προκειμένου να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης