Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα 47 ευρώ μειώνεται η τιμή του PCR test μετά τις αντιδράσεις - Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση

Στα 47 ευρώ μειώνεται η τιμή του PCR test μετά τις αντιδράσεις - Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση
Φθηνότερο κατά 13 ευρώ το PCR test για τον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα
Στο ύψος των 47 ευρώ, από τα 60 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, μειώνεται τελικά η ανώτατη τιμή του PCR test για τον κορωνοϊό, μετά τις αντιδράσεις για τις ακριβές τιμές. Το νέο πλαφόν θα ισχύσει από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022.
Πιο αναλυτικά, από τα 47 ευρώ, τα 35 ευρώ θα αφορούν τη χρέση για την ανάλυση του δείγματος και τα 12 ευρώ για τη δειγματοληψία.
Παρά την επιβολή του πλαφόν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφορά πυρά, ζητώντας τη συνταγογράφηση των τεστ για την covid-19.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

  1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
  2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.

Ο Αδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε τη μείωση

Νωρίτερα ο κ.Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει πως  η τιμή των μοριακών τεστ (PCR) θα διαμορφωθεί κοντά στα 50 ευρώ και σε κάθε περίπτωση κάτω από τα 60 ευρώ που είναι σήμερα το κόστος των μοριακών τεστ.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης είπε πως η ΚΥΑ θα εκδοθεί σήμερα το μεσημέρι ενώ, όπως είπε, κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.
Σχετικά με το αίτημα των ιατρών για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι απέσυραν το σχετικό αίτημά τους όταν κατάλαβαν ότι θα σήμαινε ένταξή τους στον μηχανισμό του claw back.

Πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί στους κυβερνητικούς χειρισμούς λόγω των ουρών που σχηματίζονται για τη διενέργεια τεστ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγάζει ανακοινώσεις για ουρές στην Ελλάδα «λόγω γελοιότητος».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τον κόσμο στις τράπεζες και κάθονταν για 3 μέρες να πάρουν τα λεφτά τους μας κατηγορεί για την ουρά για τεστ;
Ε όχι να υπάρχει και λίγη δικαιοσύνη», τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid tests

«Η κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid tests, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις ανακοινώσεις για το πλαφόν στην τιμή του μοριακού τεστ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «αφού για 2 χρόνια άφησαν ανεξέλεγκτο το πλιάτσικο με τα μοριακά τεστ και αφού τον άδειασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την... υπέρβαση του και μειώνει τελικά από την ερχόμενη Πέμπτη την τιμή από τα 60 στα 47 ευρώ».
«Δηλαδή», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μία οικογένεια αντί να πληρώνει 240 ευρώ την εβδομάδα για να δει αν έχει νοσήσει, θα πληρώνει 188».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, την απαραίτητη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα απαραίτητα εν μέσω εκρηκτικής ακρίβειας».

ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση κάνει παζάρια με τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους

«H κυβέρνηση δείχνει να αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών κέντρων και όχι το δημόσιο συμφέρον τη στιγμή που η πανδημία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ανάγκη για συνεχή test από τους πολίτες γίνεται επιτακτική», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για την απόφαση διατίμησης του κόστους των μοριακών τεστ.
«Δυστυχώς, η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης δεν προστατεύει τους πολίτες από την υπέρμετρη επιβάρυνση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ ενω προσθέτει:
«Από χθες καταθέσαμε πρόταση για εισαγωγή ανώτατης επιτρεπτής τιμής 7 ευρώ για τη διενέργεια rapid test και 40 ευρώ στα PCR, που αφενός ελαφρύνει το κόστος για τους πολίτες που πραγματοποιούν τον έλεγχο με δικά τους έξοδα, αφετέρου θα καθιστά βιώσιμη τη διενέργεια των test από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν το περιθώριο κέρδους τους».
Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ακόμη ότι κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, ώστε να πραγματοποιούν δωρεάν test οι πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία και συνωστισμό και πώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση.
Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση τήρησε την ίδια στάση και στην πρόταση του για αύξηση των δωρεάν self tests, ώστε να είναι ευκολότερη η διάγνωση και τήρηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας της κοινότητας.
Την καλεί «να λειτουργήσει επιτέλους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επανέλθει με νέα απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των πολιτών και μόνο», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Η αντίδραση του ΜεΡΑ 25

Το ΜέΡΑ25 σε σχόλιό του για τη νέα τιμή των μοριακών τεστ σημειώνει:
«Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μείωσε το κόστος των PCR στα 47 ευρώ, χωρίς καν να δίνει τη δυνατότητα αυτά να συνταγογραφούνται! Αυτήν την τόσο "μεγάλη επιτυχία" επιβεβαιώνει και ο ΠΙΣ προειδοποιώντας ότι φθηνότερα τεστ θα ήταν αναξιόπιστα. Προφανώς στην υπόλοιπη ΕΕ τα τεστ είναι αναξιόπιστα!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης