Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Reuters: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test έναντι της παραλλαγής Omicron

Reuters: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test έναντι της παραλλαγής Omicron
Τα rapid test παράγουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά, αλλά αν βγει κάποιος θετικός, σχεδόν σίγουρα έχει COVID-19
Η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron έκανε τον κόσμο να βασίζεται περισσότερο στα rapid test, τις γρήγορες δοκιμές αντιγόνου δηλαδή, για να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει COVID-19.

Πρέπει όμως να στραγγίζουμε το λαιμό μας καθώς και τη μύτη μας, αναρωτιέται νέα ανάλυση του Reuters.
Προς το παρόν, η καθοδήγηση εξαρτάται από το πού ζει ο καθένας.
Ορισμένοι επιστήμονες είπαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την Omicron όταν έχει μολύνει το λαιμό και το σάλιο τους, αλλά προτού ο ιός φτάσει στη μύτη τους, επομένως το να κάνει κάποιος ένα τεστ νωρίς στη μόλυνση δεν θα τον δείξει θετικό.

Η αντίθεση με τα μοριακά τεστ

Μια μικρή πρόσφατη αμερικανική μελέτη υποστήριξε αυτή την άποψη.
Τα PCR τεστ του σάλιου από 29 άτομα που είχαν μολυνθεί με την Omicron ανίχνευσαν τον ιό κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν τα δείγματα της μύτης δείξουν θετικά σε τεστ αντιγόνου ή της λεγόμενης πλευρικής ροής.
Γενικά, τα rapid test έχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τα εργαστηριακά PCR, που σημαίνει ότι παράγουν περισσότερα ψευδώς αρνητικά.
Αλλά αν βγει κάποιος θετικός, σχεδόν σίγουρα έχει COVID-19, καθιστώντας τα τεστ αντιγόνου ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η ζήτηση για τεστ PCR λόγω της Omicron κατακλύζει τα εργαστήρια.
Ως αποτέλεσμα πρόσφατων μελετών, ορισμένοι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησαν τώρα στους χρήστες του τεστ αντιγόνου να κάνουν από το λαιμό πριν κάνουν από τη μύτη τους.
Όλα τα rapid test με άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ρινικά δείγματα και έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, λέγοντας ότι οι χρήστες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των κατασκευαστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης