Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταθερή αποκλιμάκωση κρουσμάτων, πίεση στο ΕΣΥ - Κυριαρχεί η Omicron - Πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Σταθερή αποκλιμάκωση κρουσμάτων, πίεση στο  ΕΣΥ - Κυριαρχεί η Omicron - Πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί στους επιστήμονες η ορατή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοιού.
Σε πτωτική πορεία ο αριθμός των κρουσμάτων – με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η κορύφωση του κύματος ήρθε τελικά νωρίτερα και τώρα μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη, αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3.000 κρούσματα.
Μετά από αρκετές εβδομάδες αρχίζει πλέον να παρατηρείται μείωση και στο ιικό φορτίο,  με την πίεση στα νοσοκομεία πάντως να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Omicron, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη και παρατεταμένη, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, η οποία σημειώνει ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος και αναφέρεται στις 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 που παρέλαβε η Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ένα νέο όπλο προστέθηκε τη φαρέτρα των επιστημόνων, τα αντιικά χάπια.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για την χορήγηση σε ευπαθείς ομάδες, για παράδειγμα σε ανοσοκατασταλμένους , μεταμοσχευμένους και καρδιοπαθείς. Τα αντιικά χάπια δεν θα χορηγούνται αυτή τη φορά σε εγκύους.
Με τη συγκατάθεση του ασθενούς ο γιατρός θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση και στη συνέχεια εφόσον εγκριθεί θα μπορεί να τα παραλάβει από το νοσοκομείο ή από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Η διάρκεια της θεραπείας είναι 5 ημέρες.
Αισιόδοξη είναι οι ειδικοί παράλληλα και για την μικρότερη διάρκεια στις νοσηλείες ασθενών που παρατηρείται.
Την ίδια στιγμή, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την 16η Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα που οι πολίτες άνω των 60 ετών καλούνται να εμβολιαστούν έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν από την επομένη το μηναίο πρόστιμο των 100 ευρώ, που μόνο για τον Ιανουάριο  θα είναι στα 50 ευρώ.
Ήδη, έχει εμβολιαστεί το 90% των πολιτών της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Μέγαρα χαρακτήρισε το μέτρο επιτυχημένο, ενώ κάλεσε τους  ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν για να προστατέψουν τη ζωή τους.
«Το 90%, εννέα στους δέκα πολίτες άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα. Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου, ναι το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το 90% των πολιτών άνω των 60 ετών εμβολιάστηκε ή έχει ραντεβού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την  Κυριακή 16/1 και από την επομένη, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μηναίο πρόστιμο των 100 ευρώ.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% των πολιτών που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, δηλαδή είναι άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής.
Συγκεκριμένα, 2.761.838 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ από τις 30 Νοεμβρίου 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Πάντως, με την προθεσμία να εκπνέει το βράδυ της Κυριακής 16/1, δεν προβλέπεται να να δοθεί απολύτως καμία παράταση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις 17/1 ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιάστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και μέχρι το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο - μισός μήνας - και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).
Στις εξαιρέσεις, συγκαταλέγονται οι κάτοικοι εξωτερικού, όσοι έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, οι νοσήσαντες για 180 μέρες, αλλά και όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Οικονόμου: Μέσα σε μια εβδομάδα έκλεισαν μόνο 2 τμήματα σε σχολεία - Σε ποιους δεν θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ

Η μετάλλαξη Omicron επικρατεί στη χώρα, ωστόσο το σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι σε πίεση και γι΄ αυτό αποφασίστηκε η επέκταση των μέτρων για μία εβδομάδα, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας ότι άνοιξαν με τα αυστηρά πρωτόκολλα που είχαν σχεδιαστεί και πήγε καλά.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις που λειτουργούν τα σχολεία είναι με βάση αυτά που λέει η επιτροπή των ειδικών, εξηγώντας ότι το «50+1» για να κλείσει ένα τμήμα δεν είναι μόνο του, αλλά συνοδεύεται με αυξημένο testing σε μαθητές και καθηγητές.
Υπογράμμισε ότι τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο προστατευμένα και πρόσθεσε ότι μέσα σε μια εβδομάδα έκλεισαν μόνο 2 τμήματα σε σχολεία.
Περαιτέρω, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να συνταγογραφούνται μαζικά τα τεστ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ένα μοντέλο που είναι επιτυχημένο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται κάποιοι», αναρωτήθηκε.

Εξαιρέσεις από το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει πρόνοια ώστε να μην επιβληθεί το πρόστιμο σε ηλικιωμένα ΑμΕΑ που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό κατ’ οίκον ο οποίος ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Επίσης, δεν θα βεβαιωθεί πρόστιμο στα άτομα άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό.

Γκάγκα: Παραλάβαμε 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για Covid, πώς θα χορηγούνται - Άγνωστο αν η Omicron θα είναι η τελευταία παραλλαγή του ιού

Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 και μέσα στον επόμενο μήνα, οπότε και αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες, δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία σημειώνει ότι πλέον η μετάλλαξη Omicron κυριαρχεί, αλλά ακόμη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν αυτή θα είναι η τελευταία παραλλαγή του ιού.
«Σε όλο τον κόσμο, η διασπορά της Omicron στην κοινότητα είναι μεγάλη γι' αυτό και βλέπουμε έξαρση κρουσμάτων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να μην εφησυχάσουμε με το σκεπτικό των ήπιων συμπτωμάτων, να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν, να φοράμε σωστά τη μάσκα μας, να προσέχουμε τις επαφές μας και βέβαια να αξιοποιήσουμε όλοι το κύριο όπλο μας κατά του ιού, το εμβόλιο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Γκάγκα, σημειώνοντας παράλληλα πως όλες οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν στο ότι η Covid-19 θα εξελιχθεί σε μια ενδημική ιογενή νόσο.
Όπως η ίδια εξηγεί ότι «στην παρούσα φάση της πανδημίας κυριαρχεί η μετάλλαξη Omicron η οποία - σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα - δεν είναι ευαίσθητη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία χορηγήθηκαν σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Delta, με θετικά αποτελέσματα. Διεθνώς, λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται στις θεραπείες από του στόματος».
Σχετικά με τις 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 που παρέλαβε η χώρα μας, μετά την άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μέχρι να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), θα χορηγούνται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Η χορήγηση - Ο τρόπος, ποιους αφορά

Όπως εξηγεί η κα Γκάγκα, η πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα ανεβάζουν τα προς έγκριση αιτήματα για τη νέα θεραπεία με τα αντιικά χάπια, ενεργοποιήθηκε χθες και έτσι, η μολνουπιραβίρη μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο.
Η θεραπεία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου (με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ).
Η χορήγηση της θεραπείας θα εγκρίνεται με διαδικασία παρόμοια με αυτή που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Πίεση στο ΕΣΥ και επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στην Αττική

Η παραλλαγή Omicron αυξάνει τις νοσηλείες και το υπουργείο Υγείας προχωρά στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
«Η πίεση στο ΕΣΥ, είναι μεγάλη και παρατεταμένη, με τους ανθρώπους του να βιώνουν έντονη κόπωση ύστερα από δύο χρόνια τόσο εντατικής δουλειάς. Γι' αυτό, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, ενισχύοντας τις δυνάμεις του συστήματος. Τις τελευταίες μέρες έγιναν επιπλέον παρεμβάσεις και επεκτάθηκε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προχώρησε και νέα επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Ήδη έχουμε ζητήσει από τις δύο υγειονομικές περιφέρειες που είναι αρμόδιες για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να προσδιορίσουν τις πρόσθετες ανάγκες σε γιατρούς και εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει η επίταξη και στην Αττική. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα θα περιληφθεί και η ειδικότητα της Παιδιατρικής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων», τονίζει η κα Γκάγκα.

Αποτέλεσμα πολλών παραγόντων η υψηλή θνητότητα

Η κα. Γκάγκα σχετικά με τους αριθμούς θανάτων, σημειώνει πως «η υψηλή θνητότητα λόγω Covid-19 μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού. Αυτό συνεπάγεται πολλά άτομα με πολλαπλά χρόνια προβλήματα, που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στην περίπτωση αναπνευστικής λοίμωξης. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συνεχείς ενημερώσεις από τους ειδικούς, πολλοί ασθενείς φτάνουν πολύ αργά στο νοσοκομείο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολα αναστρέψιμη την κατάστασή τους».
Προσθέτει πως «η μακρά παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - ως αποτέλεσμα και των παραπάνω - μπορεί επίσης να επιδεινώσει την πρόγνωση των ασθενών, σε συνδυασμό και με πιθανές συλλοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αντοχής των μικροβίων είναι υψηλά, εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών».

Πότε συνεχίζεται η καραντίνα

Τέλος, η κα Γκάγκα ξεκαθαρίζει ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά την 5η μέρα προφανώς η καραντίνα θα συνεχιστεί.
Όπως αναφέρει, «οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και έλαβαν υπόψη και τις σχετικές διεθνείς οδηγίες. Εφόσον κάποιος δεν έχει συμπτώματα ύστερα από 5 μέρες απομόνωσης, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, φορώντας πάντα μάσκα υψηλής προστασίας. Οι επιστήμονες έχουν εξηγήσει επανειλημμένα ότι χωρίς συμπτώματα και με μάσκα είναι εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η πιθανότητα να μεταδώσει κάποιος τον ιό.
Εφόσον παρουσιάζονται βαριά συμπτώματα ή πυρετός ο οποίος επιμένει και μετά την 5η ημέρα, προφανώς ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει την καραντίνα, για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό του».

Κοντογεώργης: Κρούσματα και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο

«Κάποιοι σκληροί δείκτες που βλέπουμε ακόμα ότι είναι υψηλοί , όπως είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, οφείλονται σε ένα βαθμό, αποκλειστικά στη μετάλλαξη Delta», ανέφερε ο Γ.Γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης.
«Υπάρχει μία σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, θα έλεγα και πτωτικές τάσεις, τα νέα μέτρα είχαν αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι πολίτες οδηγήθηκαν σε αυτοπεριορισμό. Παράλληλα έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και έχει ενισχυθεί η τρίτη δόση, αυτό βοηθά σε ένα σημείο την ανάσχεση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Κοντογεώργης μιλώντας στο mega.
«Βέβαια παρακολουθούμε ότι και τα κρούσματα και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, υπάρχει μία σταδιακά αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ όμως, παρατηρείται ότι οι νοσηλείες είναι βραχύβιες, αυτό διευκολύνει την κινητικότητα μέσα στα νοσοκομεία, δηλαδή εισιτήρια και εξιτήρια και βοηθά τους υγειονομικούς μας, και βέβαια ακόμα παρακολουθούμε την ουρά της Delta, η οποία φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σχέση με την «όμικρον», επομένως, κάποιοι σκληροί δείκτες που βλέπουμε ακόμα ότι είναι υψηλοί , όπως είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, οφείλονται σε ένα βαθμό, αποκλειστικά στη Delta», πρόσθεσε.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

«Είμαστε σε ένα σημείο που ταυτόχρονα ενισχύουμε την προσπάθεια για την εμβολιαστική κάλυψη της 3ης δόσης», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.
Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες άνω των 60, που εκεί ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου είναι πολύ υψηλός, αυτό απέδωσε ως ένα βαθμό, περίπου 220.000 συμπολίτες μας έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους. Ακόμη και σήμερα, κάποιος συμπολίτης μας επιθυμεί να εμβολιαστεί μέχρι την Κυριακή έχει τη δυνατότητα».
«Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάνει την 1η δόση, από Δευτέρα 17/1, θα του βεβαιωθεί πρόστιμο 100 ευρώ», τόνισε και εξήγησε πως «η κυβέρνηση έδωσε ένα σεβαστό διάστημα για να πειστεί ο κόσμος και να πάει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά έχει κυρωτικό πλαίσιο. Το μέτρο αυτό συναρτάται με τα επιδημιολογικά δεδομένα, γιατί η ηλικία των 60 ετών είναι η πιο «επικίνδυνη».

Δημόπουλος και Σαρηγιάννης για την πανδημία

Στην περαιτέρω πορεία της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό αναφέρθηκαν μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθ. Δημόπουλος και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης
Μάλιστα, ο κ. Δημόπουλος έκανε αναφορά στις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία, λέγοντας πως το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Delta και τρίτον, να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη, όπως η Αφρική.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε την βαριά νόσηση και νοσηλεία.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την μετάλλαξη Omicron καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Delta, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε την μετάλλαξη Omicron.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3.000 κρούσματα.
Πρόσθεσε ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Omicron.

Βασιλακόπουλος: Η μετάλλαξη Omicron είναι 30% ηπιότερη από την Delta – Πιθανόν μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης

«Η μετάλλαξη Omicron είναι 30% ηπιότερη από την Delta, πιθανόν ακόμα και για τον ανεμβολίαστο, αλλά επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτική συνολικά και αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος και σημείωσε ότι είναι πιθανό να μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο mega τόνισε ότι «τα μέτρα, όχι απλώς απέδωσαν, αλλά το κύριο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ήταν το άνοιγμα των σχολείων, έδειξε ότι όχι μόνο ήταν σωστό αλλά έδειξε μεγαλύτερη ιχνηλάτηση στην κοινωνία. Τις δύο πρώτες μέρες των σχολείων που είχαμε πολλά self tests θετικά, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων, θα ήταν περιστατικά παιδιών που εάν ήταν σπίτι δεν θα είχαν ιχνηλατηθεί ποτέ».
Πρόσθεσε πως «έχει περάσει ένα πενθήμερο λειτουργίας των σχολείων και όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά έχουμε πτωτικές τάσεις. Πιθανόν να μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Πολλοί άνθρωποι έκαναν την 3η δόση, για να προστατευτούν. Στην εστίαση εφαρμόστηκαν τα μέτρα και γενικά υπάρχει μία τάση σταθεροποίησης της πανδημίας».

Περί καραντίνας

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «η χώρα μας εφάρμοσε το πρωτόκολλο του CDC ( Centers of Disease Control), και οποτεδήποτε εφαρμόζεται ένα πρωτόκολλο για τον γενικό πληθυσμό, προφανώς θα υπάρχουν και άτομα που δε θα εμπίπτουν στον μέσο όρο».
Όπως είπε, «για τους ανθρώπους και ειδικά γι’ αυτούς που είναι τριπλά εμβολιασμένοι και γιατί είναι ασυμπτωματικοί, 5ήμερη καραντίνα δεν χρειάζεται. Εάν βγουν θετικοί πρέπει να μπουν σε καραντίνα 5 ημερών και εκ των υστέρων ακόμα και οι ελληνικές οδηγίες λένε ότι μπορείς να επιστρέψεις με ή χωρίς αρνητικό τεστ αλλά με μάσκα υψηλής προστασίας».
«Θα ήταν πιο ορθό να επιστρέφαμε στην εργασία μας με αρνητικό rapid test για να νιώθουμε πιο ασφαλείς και εμείς και οι γύρω μας», σημείωσε.

Η εικόνα της πανδημίας

Συνοψίζοντας την τάση των καθημερινών κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, βλέπουμε ενδεικτικά πως στις 4/01 καταγράφηκαν 50.126, στις 5/01, 43.386 στις 8/01 είχαμε 37.676 ασθενείς ενώ στις 12/01 οι μολύνσεις ήταν 24.246.
Τέλος τα κρούσματα στις 13/1 ήταν 20.000 και σήμερα 19.772.
Οι μετρήσεις οι τελευταίες στα λύματα της Αττικής δείχνουν μία σταθεροποίηση και όντως μία μικρή ύφεση, ίσως αυτή την εβδομάδα τελικά να κλείσουμε με μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ανέφερε στη Δημόσια Τηλεόραση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης.
Η πίεση στα νοσοκομεία πάντως παραμένει στο κόκκινο καθώς άλλοι 72 ασθενείς κατέληξαν ενώ οι διασωληνωμένοι εκτινάχτηκαν στους 679.

Στους 21.809 οι νεκροί

Τα τελευταία (στις  14/1)  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.772, εκ των οποίων 65 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.632.641, εκ των οποίων 49,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 577 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 412.913 τεστ, τα 32.356 μοριακά και 380.557 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 4,79% έναντι 6,32% το προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν πέντε απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.809 θάνατοι.

pin1_44.jpg
Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (χθες 664).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

pin2_41.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (83,21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 114 (16,79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.884 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 560 (ημερήσια μεταβολή -4,6%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 570 ασθενείς

xartis14_1.webp
Άνοιξε από 14/1 η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια για θεραπεία στο σπίτι

Άνοιξε από 14/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορωναϊό.
Οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που συνταγογραφούσαν τα μονοκλωνικά.
Θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία των ασθενών.
Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.
Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα).
Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου 2022.
Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους.
Tα κριτήρια χορήγησησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:

  • Eίναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Yποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  • Πάσχουν από κυστική ίνωση,
  • Είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  • Είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
  • Που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
  • Πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  • Πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  • Εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.
7_47.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης