Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες – Δεν είναι απλή γρίπη η Omicron

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες – Δεν είναι απλή γρίπη η Omicron
Δύο με τρεις εβδομάδες μετά το peak των κρουσμάτων ακολουθεί το peak των θανάτων είπε ο κ.Τζανάκης
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος προειδοποίησε πως η Omicron δεν είναι μια απλή γρίπη.
«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα.
Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ.Τζανάκης.

Γρίφος

Ο κ.Τζανάκης είπε πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η Omicron η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο.
Ωστόσο, τόνισε ότι η Omicron έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Omicron, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.
«Δεν είναι μία απλή γρίπη.
Η Omicron δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Delta, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη» ανέφερε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός.

Παιχνίδι πόκερ

Μάλιστα παρομοίασε την πορεία του κορωνοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ, αναφέροντας πως αν ο ιός κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα μετάλλαξη, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί.
«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή.
Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ.
Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι.
Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά.
Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων, σημείωσε πως «επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δύο με τρεις εβδομάδες που θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα έχουμε το peak τους, τότε θα έχουμε και το peak των θανάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης