Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παρέμβαση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου: Η Δικαιοσύνη να μείνει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων

Παρέμβαση από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου: Η Δικαιοσύνη να μείνει εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων
«Όσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατέψουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες» ανέφερε η κα Γεωργίου
Σχετικά Άρθρα

Σε μια σημαντική παρέμβαση, «για όσους προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη», προχώρησε σήμερα η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, Μαρία Γεωργίου.
Η ανώτατη δικαστική λειτουργός εξηγεί ότι «οι απαξιωτικές αναφορές στο έργο της Δικαιοσύνης οδηγούν σε εργαλειοποίησή της».
«Οι αναφορές στις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας, με απαξιωτικές και μάλιστα υπό μορφήν δόγματος κρίσεις γι' αυτήν, με σαφείς υπαινιγμούς για την ανεξαρτησία της, επιχειρούν αυτό ακριβώς που καταγγέλλουν: Να εργαλειοποιήσουν δηλαδή τη Δικαιοσύνη, είτε για να κάμψουν το ηθικό των δικαστικών λειτουργών και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, είτε για να προκαταλάβουν τη κρίση των δικαστών, η οποία είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη.
Όσοι επιθυμούν πραγματικά να προστατέψουν τη Δικαιοσύνη, δεν έχουν παρά να την αφήσουν, οριστικά, έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες» αναφέρει η κ. Γεωργίου.

Πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Βαξεβάνη

Σημειώνεται ότι η κλήση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στην ανακρίτρια (όπως επίσης του Γ. Φιλιππάκη δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» αλλά και των δημοσιογράφων Γιάννας Παπαδάκου και Αλέξανδρου Τάρκα που ασχολήθηκαν επίσης με την υπόθεση Novartis) έχει προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την «τύχη» που επιφυλάσσει η Δικαιοσύνη στην ερευνητική δημοσιογραφία.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, ενώ ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο.

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Η διαστρέβλωση της υπόθεσης του ''σκανδάλου Novartis'', προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν ''σκευωρία Novartis'', που αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας της, εισέρχεται στην επόμενη φάση της.
Αφού δεν δίστασε να κατατρομοκρατήσει μάρτυρες και να καρατομήσει εν ενεργεία εισαγγελείς‧ αφού ευνόησε κάθε κώλυμα στην εξέλιξη των υποθέσεων των Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου‧ αφού παραγνώρισε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που την καλούσε να καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας για τις πρακτικές της στην Ελλάδα, έστρεψε, με διαρροές και πιέσεις, όλες της τις προσπάθειες στο να διαμορφώσει τις συνθήκες και το ανάλογο περιβάλλον για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δημοσιογράφους που θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους.
Η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία με αφορμή την άσκηση κριτικής, μαχόμενης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εγκλωβίζει ακόμη και τα όργανα της δικαιοσύνης μέσα στο τοξικό κλίμα που η κυβέρνηση διαμόρφωσε.
Στη σύγχρονη Ελλάδα, που αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις που δημιουργεί η διακυβέρνηση της ΝΔ, το δημοκρατικό όραμα των πολιτών δεν περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός τεράστιου σκανδάλου σε μια χωρίς προηγούμενο μείζονα θεσμική κρίση της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας για χάρη του κ. Μητσοτάκη και της εκδικητικότητάς του απέναντι σε όσους τον ελέγχουν αντί να τον λιβανίζουν».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ακολουθούν έναν δρόμο επικίνδυνο για τη δημοκρατία

«Ο κ. Πολάκης μετά την επίθεση κατά της Δικαιοσύνης, την οποία συνέχισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καλεί αύριο σε συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καλέσει σε απολογία τον κ. Βαξεβάνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ για ανάρτηση του Π. Πολάκη.
Η ΝΔ προσθέτει πως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώνει την επίθεση κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου αμφισβητώντας ευθέως την ανεξαρτησία του και επισημαίνει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας σε πρακτικές που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησής τους, ακολουθούν έναν δρόμο επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης