Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση στα μέτρα Covid (30/1) - Στα 20.107 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με 88 θανάτους, 683 διασωληνωμένους

Παράταση στα μέτρα Covid (30/1) - Στα 20.107 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με 88 θανάτους, 683 διασωληνωμένους
Τα μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης από τις 31 Ιανουαρίου, καθώς και εάν θα επανέλθει η μουσική
Σχετικά Άρθρα

Σε 20.107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Xθες, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, ανακοινώθηκαν ακόμη 88 θάνατοι.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 683 ασθενείς.

Παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα

Την παράταση κατά μία εβδομάδα -δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα- των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία είχαν τεθεί σε ισχύ στο τέλος Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
«Την Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Τα μέτρα αναμένεται να επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασιστεί τι θα ισχύσει με το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης από τις 31 Ιανουαρίου, καθώς και εάν θα επανέλθει η μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.
Ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι, ενώ απαγορεύεται η μουσική.
Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.
 
Οι δηλώσεις Πλεύρη

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει παράταση κατά μία εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής, αλλά θεωρεί λογικό να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».

Πρόσθεσε ότι η κορύφωση της Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.

Το σύστημα Υγείας παραμένει στον κλοιό της COVID-19, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι σε υψηλά επίπεδα παρά την επικράτηση της πιο ήπιας, σύμφωνα με τις ενδείξεις, παραλλαγής «Όμικρον».

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου όταν ακόμα η «Δέλτα» που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ήταν σε έξαρση. Σημείωσε ωστόσο ότι διερευνώνται από τους ειδικούς οι λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός και θα δοθεί εξήγηση.

Εμβολιαστικές γραμμές σε 26 νησιά της χώρας για τις ηλικίες 5-11 ετών

Στη δημιουργία εμβολιαστικών γραμμών για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας προχωρά το υπουργείο Υγείας με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των νησιωτών.
Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες – Δεν είναι απλή γρίπη η Omicron

Την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων της covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος προειδοποίησε πως η Omicron δεν είναι μια απλή γρίπη.
«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα.
Μπορεί να έχουμε κρούσματα που είναι κατά 30% περισσότερα, ίσως και 40%, επομένως δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ.Τζανάκης.

Γρίφος

Ο κ.Τζανάκης είπε πως σε όλες τις χώρες όπου υπήρξε η Omicron η αποκλιμάκωση ήταν ταχεία, αλλά κάθε χώρα αποτελεί κι από ένα γρίφο.
Ωστόσο, τόνισε ότι η Omicron έχει στείλει νοσηλείες σε νοσοκομεία, καθώς υπολογίζεται ότι το 50% των συνολικών νοσηλειών σχετίζεται με την Omicron, ενώ το 90% όσων νοσούν με τη μετάλλαξη είναι ανεμβολίαστοι.
«Δεν είναι μία απλή γρίπη.
Η Omicron δεν στέλνει τόσους πολλούς στο νοσοκομείο, όπως η Delta, αλλιώς θα είχαμε καταρρεύσει ήδη» ανέφερε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ο οποίος μάλλον θα γίνει ενδημικός.

Παιχνίδι πόκερ

Μάλιστα παρομοίασε την πορεία του κορωνοϊού σαν ένα παιχνίδι πόκερ, αναφέροντας πως αν ο ιός κερδίσει τελικά την παρτίδα, δημιουργώντας δηλαδή μία νέα μετάλλαξη, είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ειδικοί.
«Νομίζω πρέπει να έρθουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, έστω σε μία ενδημική μορφή.
Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολύ.
Προσπαθεί να φτιάξει μία μετάλλαξη και να μας εκπλήξει πάλι.
Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει αυτή τη φορά.
Το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων, σημείωσε πως «επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι δύο με τρεις εβδομάδες που θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα έχουμε το peak τους, τότε θα έχουμε και το peak των θανάτων».

Βασιλακόπουλος: Rapid test και όχι μοριακό για την έξοδο από την καραντίνα

Την θέση πως εάν θέλει κάποιος που έχει νοσήσει να επιβεβαιώσει ότι είναι αρνητικός έτσι ώστε να βγει από την καραντίνα, θα πρέπει να κάνει rapid test και όχι μοριακό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«Το αρνητικό rapid test είναι αρκετό για να βγει κάποιος που νόσησε με κορωνοϊό από την καραντίνα καθώς το PCR test ενδέχεται να θετικοποιηθεί χωρίς ο ιός να υπάρχει κίνδυνος από την μετάδοση του ιού.
Το μοριακό τεστ είναι πολύ ευαίσθητο στην αρχή της νόσου, όταν θέλω πολύ νωρίς να διαγνώσω ότι έχω κολλήσει.
Όταν έχω κολλήσει, ο ιός κάνει έναν κύκλο και παύει να είναι μολυσματικός, αλλά επειδή μένουν μέσα μας «κομματάκια» του ιού που δεν είναι μολυσματικά είναι πολύ πιθανό το pcr να βγαίνει θετικό.
Αν θέλω να βγω από την καραντίνα κάνω rapid όχι pcr» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος.

Που οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων

Αναφερόμενος στην Omicron, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε ότι έχει μικρό χρόνο επώασης άρα τα συμπτώματα έρχονται πιο γρήγορα, ακόμα και νωρίτερα από τις 4-5 μέρες με την επαφή με κάποιο κρούσμα ενώ σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων, υποστήριξε ότι περίπου το 80% με 85% όσων εισέρχονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι.
«Άρα η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από εκεί.
Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας πως το 90% των θανάτων αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών.
Όπως είπε, είναι ελάχιστη η πιθανότητα να νοσήσει βαριά κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις.

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 20/1 η τέταρτη δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της covid στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.
Όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η τέταρτη δόση αφορά την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων άνω των 12 ετών.
Θα πρέπει να γίνεται αφού έχει περάσει ένα τρίμηνο από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι ανοσοκατεσταλμένοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ, ο κ.Θεμιστοκλέους έσπευσε να καλέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας από την 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους 7 μήνες από τη δεύτερη δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης