Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης: O ιός δεν θα φύγει ποτέ - Σταδιακά η Omicron εκτοπίζει την Delta, αλλά δεν είναι αθώα

Μαγιορκίνης: O ιός δεν θα φύγει ποτέ - Σταδιακά η Omicron εκτοπίζει την Delta, αλλά δεν είναι αθώα

«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα», ανέφερε ο Γκ. Μαγιορκίνης

Σταδιακά η μετάλλαξη Omicron, που στην επικράτεια έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, εκτοπίζει την Delta και το αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες, τονίζει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μετάλλαξη Omicron δεν είναι αθώα και πως ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.
Κατά τον ίδιο, στην επικράτεια η παραλλαγή Omicron έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, , δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Delta.
Όπως σημειώνει, «αυτή τι στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19. Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δεν χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο».
Συμπληρώνει ότι «ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».
Όπως εξηγεί, οι ανεμβολίαστοι σε σχέση με τους εμβολιασμένους έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν κα να καταλήξουν από την παραλλαγή Omicron, η οποία είναι ηπιότερη από την Delta, αλλά για τους ανεμβολίαστους μπορεί να είναι επικίνδυνη.
«Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Delta, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Omicron», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση. Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Το μετα-πανδημικό σενάριο

Το σενάριο που συζητάνε όλοι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι το μετα-πανδημικό, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. Οι εμβολιασμένοι που θα «συναντηθούν» μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο.

Μηδενική η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Delta

Μηδενική είναι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Delta, αλλά άγνωστο είναι, αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του SARS-CoV-2, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.
«Η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μηδενική, στην ουσία δεν θα έχουμε κύμα από Delta, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από την Δέλτα», σημειώνει.
Όπως εξηγεί, «υπάρχει ένα σενάριο ότι η Delta μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες».
Προσθέτει ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Delta, εκτόπισε την μετάλλαξη Alpha και το «φυσιολογικό είναι η Omicron να εκτοπίσει την Delta, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Delta δεν θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα».
Πάντως, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Omicron και ότι δεν θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron

Σχετικά με την υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.
Η Omicron ( B.1.1.529), έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Η BA.1 έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Omicron παγκοσμίως και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες.
Επίσης, η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες (δύο κρούσματα και στη χώρα μας).
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι επιστήμονες γνώριζαν από αρχές Δεκεμβρίου ότι η παραλλαγή Omicron έχει δύο κλάδους, ενώ το κατά πόσο η υποπαραλλαγή BA.2 «είναι πιο μεταδοτική είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς».

Καλύτερο το Πάσχα

Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.
«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης