Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ και ανησυχία για την Omicron 2 - Σοκάρουν οι θάνατοι από την πανδημία - Στους 22.549 οι νεκροί

Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ και ανησυχία για την Omicron 2 - Σοκάρουν οι θάνατοι από την πανδημία - Στους 22.549 οι νεκροί
Με τη δραματική πορεία του ιού στη χώρα να συνεχίζεται, οι ειδικοί ήδη αποφάσισαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Σε φάση σταδιακής ύφεσης φαίνεται να έχει εισέλθει η πορεία της πανδημίας στη χώρα με την Omicron να κυριαρχεί αλλά οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες δεν υποχωρούν σημαντικά με την πίεση στο ΕΣΥ να συνεχίζεται, όπως και οι δεκάδες θάνατοι Ελλήνων πολιτών καθημερινά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.
«Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Omicron και ότι δεν θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι.
Στην , ανησυχία επικρατεί για την Omicron 2, αφού και στη χώρα μας καταγράφηκαν λιγοστά κρούσματα, με τον ΕΟΔΥ να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Omicron.
«Είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Omicron και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Omicron 2», ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Πάντως, με την δραματική πορεία του ιού στη χώρα να συνεχίζεται, οι ειδικοί ήδη αποφάσισαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν πως το επόμενο διάστημα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση της επιδημίας που θα μπορούσε να διατηρήσει στα ύψη την πίεση και τους επόμενους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη 26/1 προκειμένου να επαναξιολογήσουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να λάβουν τις επόμενες αποφάσεις τους, οι οποίες θα εξαρτηθούν σε κάθε περίπτωση τόσο από τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και από την κατάσταση που θα επικρατεί στα νοσοκομεία.
Άλλωστε το ζητούμενο είναι να μπορεί να λειτουργεί με κανονικούς ρυθμούς το ΕΣΥ, το οποίο νοσηλεύει περισσότερους από 5.000 ασθενείς.

Γκάγκα για θανάτους Covid

Στον «σκληρό πυρήνα» των ανεμβολίαστων και την αργοπορία ασθενών με κορωνοϊό να πάνε στα νοσοκομεία απέδωσε τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάαδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Επίσης απέρριψε την κριτική του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, επισημαίνοντας όπως «ουδέποτε είπε ότι δεν πρέπει να μας προβληματίζουν οι θάνατοι».
«Απαντώντας για την Omicron το ανέφερα», διευκρίνισε η κ. Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και λέγοντας πως όταν έχουμε τόσα χιλιάδες κρούσματα, ακόμα και με μια ήπια λοίμωξη μπορεί να έχουμε θανάτους.
Πρόσθεσε πως ως γιατρός στο ΕΣΥ τα τελευταία 30 χρόνια, «δεν πιστεύει ότι κάποιος θεωρεί για την ίδια πως δεν έχουν σημασία οι θάνατοι».
Επισήμανε ότι ανάμεσα στις 31 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι στην 14η θέση όσον αφόρα τους θανάτους, κάπου στη μέση δηλαδή, «αν και θα θέλαμε να είμαστε σε καλύτερη θέση».
Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα χρειάζεται ομόνοια, σύμπνοια, και κοινό μήνυμα ως προς τον εμβολιασμό, οπού κι αν ανήκουμε πολιτικά, προκειμένου να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και να ξεπεράσουμε την πανδημία.
Από τα πρώτα δεδομένα, εξήγησε η υπουργός, δεν φαίνεται να είναι διαφορετική από την Omicron η υποπαραλλαγή, έχει εξίσου μεταδοτική κλινική εικόνα μένει να το δούμε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρειαστεί, περά από τους ανοσοκατεσταλμένους.

Μαγιορκίνης: O ιός δεν θα φύγει ποτέ - Σταδιακά η Omicron εκτοπίζει την Delta, αλλά δεν είναι αθώα

Σταδιακά η μετάλλαξη Omicron, που στην επικράτεια έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, εκτοπίζει την Delta και το αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες, τονίζει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μετάλλαξη Omicron δεν είναι αθώα και πως ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιος, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.
Κατά τον ίδιο, στην επικράτεια η παραλλαγή Omicron έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, δείχνοντας ότι σταδιακά εκτοπίζει την Delta.
Όπως σημειώνει, «αυτή τι στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19.
Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δεν χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο».
Συμπληρώνει ότι «ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».
Όπως εξηγεί, οι ανεμβολίαστοι σε σχέση με τους εμβολιασμένους έχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν κα να καταλήξουν από την παραλλαγή Omicron, η οποία είναι ηπιότερη από την Delta, αλλά για τους ανεμβολίαστους μπορεί να είναι επικίνδυνη.
«Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Delta, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Omicron», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση. Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Το μετα-πανδημικό σενάριο


Το σενάριο που συζητάνε όλοι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι το μετα-πανδημικό, όπου ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα. Οι εμβολιασμένοι που θα «συναντηθούν» μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο.

Μηδενική η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Delta


Μηδενική είναι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Delta, αλλά άγνωστο είναι, αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του SARS-CoV-2, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.
«Η πιθανότητα αναζωπύρωσης είναι μηδενική, στην ουσία δεν θα έχουμε κύμα από Delta, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από την Delta», σημειώνει.
Όπως εξηγεί, «υπάρχει ένα σενάριο ότι η Delta μπορεί να παραμείνει σε ένα ποσοστό του πληθυσμού γιατί έχει και αυτή αυξημένη διεισδυτικότητα, κάτι που θα το ξέρουμε σε περίπου ένα με δύο μήνες».
Προσθέτει ότι με βάση τα δεδομένα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας η μία παραλλαγή εκτοπίζει την άλλη. Τα πρώτα στελέχη της Wuhan έχουν εκτοπιστεί, η Delta, εκτόπισε την μετάλλαξη Alpha και το «φυσιολογικό είναι η Omicron να εκτοπίσει την Delta, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Delta δεν θα παραμείνει σε μικρό ποσοστό στην κοινότητα».
Πάντως, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η κυριαρχία της Omicron και ότι δεν θα έρθει κάποιο άλλο στέλεχος που θα είναι διαφορετικό.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron


Σχετικά με την υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.
Η Omicron ( B.1.1.529), έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Η BA.1 έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Omicron παγκοσμίως και στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες.
Επίσης, η ΒΑ.2 όμως έχει αρχίσει να ανιχνεύεται σε αρκετές χώρες (δύο κρούσματα και στη χώρα μας).
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη οι επιστήμονες γνώριζαν από αρχές Δεκεμβρίου ότι η παραλλαγή Omicron έχει δύο κλάδους, ενώ το κατά πόσο η υποπαραλλαγή BA.2 «είναι πιο μεταδοτική είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση. Δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς».

Καλύτερο το Πάσχα


Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.
«Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

Λινού: H Omicron κορυφώθηκε και μπαίνει σε αργή ύφεση - Λάθος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

«Απ’ ότι φαίνεται η Omicron κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε και αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Omicron 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κα Λινού μιλώντας στο mega σημείωσε ότι οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Delta, αλλά κυρίως στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Omicron το προηγούμενο διάστημα.
«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Omicron και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Omicron 2», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η Omicron επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά απ’ ότι οι προηγούμενες μεταλλάξεις, χωρίς ωστόσο να νοσούν πιο βαριά.

Για το τέλος της πανδημίας


Σύμφωνα με την κα Λινού, «είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή».
Πρόσθεσε πως ενδέχεται να έρθουν πολλαπλά μικρά κύματα, αλλά και πως η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», προειδοποίησε.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου διασφαλίζει ανοσία ή ελαφριά νόσηση για πολλά χρόνια.

Για μέτρα


Η κα Λινού υπογράμμισε ότι τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να διαφοροποιηθούν.
«Θα πρέπει να μεταφέρουμε την διασκέδασή μας, τις εξόδους μας και την ανθρώπινη επικοινωνία στους εξωτερικούς χώρους, έτσι θα μειώσουμε την διασπορά. Στους εσωτερικούς χώρους ο ιός διασπείρεται κι επειδή κολλούν και οι εμβολιασμένοι, η διασπορά μπορεί να γίνει εκρηκτική», είπε χαρακτηριστικά.

Παρασκευής για υπο-παραλλαγή Omicron: Δεν χρειάζεται ανησυχία – Το εμβόλιο προστατεύει σημαντικά από τη σοβαρή νόσο

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, καθώς δεν πρόκεται για ένα νέο στέλεχος, ούτε για ένα νέο γράμμα του αλφάβητου», ανέφερε με αφορμή την εμφάνιση της υπό- παραλλαγής της μετάλλαξης Omicron ο Δ. Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε πως δεν είναι πολλές οι διαφορές της με την Omicron, για την οποία «υπάρχει βέβαια η υπόθεση ότι είναι πιο μεταδοτική από την Omicron, αλλά μένει να διερευνηθεί».
Πρόσθεσε πως είναι κάτι πολύ συχνό αυτό που συμβαίνει και σημείωσε πως και το στέλεχος Delta είχε και αυτό δεκάδες υπό-ομάδες.
Ο κ. Παρασκευής σημείωσε πως θα έχουμε νέες μεταλλάξεις και στελέχη, όμως από την μέχρι τώρα εμπειρία φαίνεται ότι το εμβόλιο συνεχίζει να μας προστατεύει σημαντικά από την σοβαρή νόσο και ειδικά όσους πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση.

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα ΒΑ.2 έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Omicron

Διευκρινίσεις για την υποομάδα ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Omicron δίνει ο ΕΟΔΥ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Omicron και κατά συνέπεια, δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών.
Προσθέτει ότι θα συνεχιστεί η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L.
Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Omicron παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1 και στην Ελλάδα τα ποσοστά της έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν, στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.
Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Παράταση έως της Δευτέρα 24/1 για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς


Παράταση έως και τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την προμήθεια των 5 self test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς φέρεται να δίνει το υπουργείο Παιδείας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρή παράταση στη διανομή των self test από τα φαρμακεία που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο 22/1 δόθηκε για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι και με δεδομένο ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.
Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

• Tο self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο
• O προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
• Bεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί
• Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
• Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο rapid test την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής
• H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την δ’ δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Άνοιξε την Πέμπτη 20/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους ανοσοκατεσταλμενους ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.
Συγκεκριμένα, οι περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για τέταρτη δόση υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Εν τω μεταξύ, ενεργοποιήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας.
Πρόκειται για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ίο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.
Οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνονται σε κέντρα υγείας ή σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη ανοίξει και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως τις 25 Ιανουαρίου.

ΕΟΔΥ:18.333 κρούσματα και 73 θάνατοι στις 22/1/2022

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα είναι 18.333, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.781.203 (ημερήσια μεταβολή +1,0%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 406 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.749 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.549 νεκροί.
Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_215.JPG
2_195.JPG

Στους 668 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 668 (59,6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
3_139.JPG
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (80,99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (19,01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.972 ασθενείς.
4_116.JPG
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 544 (ημερήσια μεταβολή +16,49%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
5_79.JPG


7_53.JPG
10_12.JPG
11_10.JPG

Πρώτη η Αττική

Από τα 18.333 κρούσματα, τα 7.001 εντοπίστηκαν στην Αττική, που παραμένει πρώτη στον σχετικό πίνακα.
Στη Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν 1.621 μολύνσεις.
Στην Κρήτη καταγράφηκαν 1.601 κρούσματα.

Τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:


Ανατολική Αττική 892
Βόρειος Τομέας Αθήνας 918
Δυτική Αττική 399
Δυτικός Τομέας Αθήνας 864
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 1993
Νήσων 135
Νότιος Τομέας Αθήνας 728
Πειραιάς 1072

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:

6_71.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης