Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Σοκ με 115 νεκρούς στην Ελλάδα - Στα 17.960 τα νέα κρούσματα, 646 διασωληνωμένοι - Τι θα γίνει με τα μέτρα

Κορωνοϊός: Σοκ με 115 νεκρούς στην Ελλάδα - Στα 17.960 τα νέα κρούσματα, 646 διασωληνωμένοι - Τι θα γίνει με τα μέτρα
ημειώνεται πως η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Μαύρη Τετάρτη για την Ελλάδα, καθώς 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.960, εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.848.223 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.372 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τι θα γίνει με τα μέτρα;

Λόγω της κακοκαιρίας δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο των επιστημόνων, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν για ακόμα μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση (απαγόρευση μουσικής, μόνο καθήμενοι έως έξι άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα) και σε αθλητικούς χώρους (περιορισμένος αριθμός θεατών).
Δεν αποκλείεται πάντως οι ειδικοί να αποφασίσουν την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση του αριθμού των θεατών στους αθλητικούς χώρους, και να διατηρήσουν τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα όπως και τις συστάσεις για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ κα, καθώς και την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Σημειώνεται πως η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Η συνεδρίαση αναμένεται, εκτός νέου απροόπτου να πραγματοποιηθεί εν τέλει αύριο (27/1/2022).

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 115, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.970 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 646 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.993 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Σαρηγιάννης: Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού - Μικρή αύξηση κρουσμάτων στις μισές Περιφέρειες

Την εκτίμηση πως είμαστε στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Μηχανικής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, τότε θα πάμε σε μια αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι μισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είναι στην αρχή μιας πολύ μικρής αύξησης κρουσμάτων, αν και η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα σε πτωτική πορεία.
Όμως ο ρυθμός πτώσης μειώνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα, οι οποίοι μπορούν να μολυνθούν που σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως αν δεν αυξηθεί αυτός ο ρυθμός, θα πέσουμε κάτω από τα 10.000 κρούσματα προς τα τέλη Φεβρουαρίου.
Όπως είπε, αυτό σε βάθος χρόνου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid.
«Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε 2.500 θανάτους παραπάνω από αυτούς που μπορούμε να έχουμε αν εμβολιαστούμε γρήγορα με την τρίτη δόση» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.

Τζανάκης: Θετικό στην πανδημία το άτυπο lockdown στην Αττική

Την θέση πως το άτυπο lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» τις τελευταίες 48 ώρες θα έχει θετικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ.Τζανάκης είπε πως η διήμερη αργία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανή να επιδράσει θετικά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι πολίτες έχουν μειώσει σημαντικά τις επαφές τους.
«Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα ΜΜΜ, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές» είπε ο κ.Τζανάκης, επισημαίνοντας πως θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ.
«Είχαμε μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε αρκετές χώρες» τόνισε ο κ.Τζανάκης.

Τι θα γίνει με την Omicron 2

Ερωτηθείς για την υποπαραλλαγή Omicron 2 ο κ.Τζανάκης είπε ότι αναμένεται να κρίνει την πορεία των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες.
«Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας.
Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από την Όμικρον» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Γεροτζιάφας: Δεν είναι μόνο οι θάνατοι, είναι και το σύνδρομο long covid

Τη θέση πως δεν είναι μόνο οι θάνατοι αλλά και το σύνδρομο long covid διατύπωσε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος υποστήριξε πως δεν χρειάζεται να μπερδεύεται άδικα ο κόσμος με την Omicron και τις διάφορες παραλλαγές της.
«Στην ιατρική πρακτική δεν αλλάζει η αντιμετώπισή της.
Ο ιός είναι ο ίδιος και το ίδιο είναι το νόσημα που παράγει.
Το να επιβάλλουμε στους ανθρώπους ένα είδος ψυχολογικής απειλής είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αποφύγουμε.
Βεβαίως έχει διαφορά η ταχύτητα της μετάδοσης και η βαρύτητα της νόσου.
Ένας άνθρωπος ανεμβολίαστος που θα προσβληθεί από την Omicron κινδυνεύει να πάθει Covid-19» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Γεροτζιάφας.

Πίσω στους εμβολιασμούς

«Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός είναι ακόμα στο 60%.
Δεν είμαστε Πυθίες για να προβλέψουμε το επόμενο πανδημικό βήμα.
Το βασικό μας εργαλείο είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος και να το περνάει ήπια», ανέφερε ο καθηγητής.

Τι συμβαίνει με τους θανάτους

Αναφορικά με την υψηλή θνητότητα από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο κ. Γεροτζιάφας είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι θάνατοι.
«Το πρόβλημά μας είναι για τους ανεμβολίαστους το long Covid και οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Ένας στους τέσσερις ανεμβολίαστους ασθενείς, δύο μήνες μετά τη νόσηση έχει στοιχεία αγγειακής διαταραχής.
Στη Γαλλία μεταβάλλονται τα προγράμματα των προγραμματισμένων χειρουργείων γιατί έχουμε αυξημένη θνητότητα.
Επίσης, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκτοπίζουν τους άλλους ασθενείς από τα νοσοκομεία.
Στην Γαλλία έχουμε πια τεράστιο πρόβλημα.
Τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τον καρκίνο έχουν καταρρεύσει» τόνισε ο κ.Γεροτζιάφας.

Παγώνη: Δεν είναι μια μικρή γρίπη η Omicron

Η Omicron δεν είναι μια μικρή γρίπη υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη
«Έχουμε τονίσει ότι με σύμφωνα με περιστατικά που έχουμε οι ασθενείς με Omicron νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αλλά μπορούν να κάνουν και επιπλοκές.
Οι εμβολιασμένοι θα πάρουν οδηγίες και θα πάνε σπίτι τους.
Αυτή την στιγμή έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ανεμβολίαστους με Omicron.
Ποτέ δεν είπαμε ότι η παραλλαγή αυτή είναι μια απλή γρίπη» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η κα.Παγώνη.
«Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να έχει μειωθεί, αλλά για μας δύο δείκτες, των διασωληνώσεων και των θανάτων, είναι αυτές που θέλουμε να μειώνονται σταδιακά.
Ο κάθε θάνατος είναι μια ήττα για κάθε γιατρό» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης