Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στον πάγο θάφτηκε το επιτελικό κράτος - Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τηλεκπαίδευση ως 28/1 στα σχολεία

Στον πάγο θάφτηκε το επιτελικό κράτος - Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τηλεκπαίδευση ως 28/1 στα σχολεία
Στα χιόνια και στον πάγο θάφτηκε το επιτελικό κράτος για το οποίο καμάρωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και με τηλεκπαίδευση τα σχολεία αύριο σε Αθήνα και Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στο μεταξύ, στα χιόνια και στον πάγο θάφτηκε το επιτελικό κράτος για το οποίο καμάρωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Κι όσο κι αν η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς διαβεβαίωναν πως όλα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν... ρολόι, η πραγματικότητα για ακόμα μια φορά διέψευσε όλες τις μεγάλες υποσχέσεις...
Οικογένειες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό για τουλάχιστον ένα 24ωρο, κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έκλεισαν... Το κέντρο της Αθήνας είναι απροσπέλαστο γιατί... χιόνισε (!).
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη της Αττικής Οδού για τις εικόνες ντροπής.
Η ευθύνη του κράτους ποια είναι;
Το κράτος δεν έπρεπε να παρέμβει όταν από νωρίς το πρωί έβλεπε τις εικόνες από την Αττική Οδό;
Αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε μόνο στην Αττική Οδό...
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε Κατεχάκη, Κηφισίας, Μαραθώνος. Και γι' αυτό δεν ευθύνεται κάποια ιδιωτική εταιρεία...
Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα (και κατά συνέπεια χωρίς θέρμανση) μέχρι και το πρωί της Τετάρτης (26/1/2022).
Δηλ. ζουν απόλυτο ψύχος και σκοτάδι από το μεσημέρι της Δευτέρας (24/1/2022).
Γι' αυτή την κατάσταση ποιος ευθύνεται;
Και όλα αυτά συνέβησαν παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για το κύμα κακοκαιρίας που ερχόταν...   

Με τηλεκπαίδευση τα σχολεία έως και την Παρασκευή 

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, τα σχολεία σε Αττική και Κρήτη, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα κέντρα διημέρευσης – ημερήσιας Φροντίδας ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Λόγω των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς», για αύριο, Πέμπτη, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Στο Δημόσιο, η τηλεργασία θα οριστεί ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης.
Κλειστά επίσης θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή και τα Δικαστήρια.
Αύριο, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.
Ωστόσο δεν επιτρέπονται υπηρεσίες delivery και courier. Παράλληλα, αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης.
Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά.
Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού. 

Κλειστά τα Δικαστήρια σε Αθήνα και Κρήτη την Πέμπτη και την Παρασκευή 


Παρατείνεται και για την 27η.01.2022 και την 28η.01.2022 το μέτρο της αναστολής των εργασιών όλων των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κρήτης, με Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, στις οποίες ανεστάλη η λειτουργία των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, εξαιτίας της κήρυξής τους σε κατάσταση έκτακτης κινητοποίησης από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την λειτουργία τους θα αποφασίσουν οι αρμόδιες διοικήσεις των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών. 

Μηνύσεις σε Αττική Οδό

Οι χιλιάδες επί ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό δεν φαίνεται να καλύπτονται από τις 2.000 ευρώ που δεσμεύθηκε η εταιρεία ότι θα τους καταβάλει ως αποζημίωση καθώς καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία τους, γεγονός που στοιχειοθετεί κατά τη γνώμη τους αστικές και ποινικές ευθύνες της εταιρείας.
Ο προαναγγελθείς χιονιάς που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς», έκλεισε τον πιο ακριβοπληρωμένο δρόμο της χώρας με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν να προκαλούν οργή και αγανάκτηση.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, δικηγορικά γραφεία της Αθήνας δέχονται σωρηδόν προσφυγές πολιτών κατά της Αττικής Οδού. Όπως καταγγέλλει η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας αλλά και έγκυες που δεν είχαν ούτε καν νερό να πιούν, γεγονός που φέρει την εταιρεία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές αλλά και με ποινικές ευθύνες.
Μάλιστα πολλοί πολίτες φαίνεται ότι δεν περιορίζονται στην παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών για την διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε αποδέχονται τις 2.000 ευρώ ως αποζημίωση.

Λέκκας: Η Αττική Οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει από τις 11 π.μ.

Για τα σοβαρά λάθη που έγιναν στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» από την πλευρά της διοίκησης της Αττικής Οδού, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, καταλογίζοντας ευθύνες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Όπως είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ1, «το φαινόμενο οριακά μπορεί να αποτελέσει ένα τμήμα της κλιματικής κρίσης. Είναι ένα φαινόμενο που έχουμε βιώσει στο παρελθόν και δεν ξέρουμε αν συνθέτει την αλυσίδα των γεγονότων που καταλήγει στην κλιματική κρίση. Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιχειρησιακή διαχείριση. Όλα αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση αλλά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό που πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στο σύστημα διατήρησης της Αττικής Οδού δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα εκχιονισμού στις 11.00 το πρωί, όταν υπήρχε σφοδρή χιονόπτωση. Και το κυριότερο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση: «Αντί η Αττική Οδός να είναι μια έξοδος διαφυγής, οδηγηθήκαμε στο να είναι μια οδός εγκλωβισμού. Ήταν μια παγίδα μεγάλη. Σε αυτό συνέβαλαν τεράστια επιχειρησιακά λάθη. Δεν υπήρχε εικόνα στην Αττική Οδό για το τι έχει γίνει έως τις έξι το απόγευμα.
Ουσιαστικά, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αποτύχαμε παταγωδώς».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει πολλές φορές με τους υπεύθυνους της Αττικής Οδού, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν αντίληψη του κινδύνου καθώς θα έπρεπε να έχουν κλείσει την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο από τις 11.00 το πρωί.
“Δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση, ούτε για απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα” είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στις κύριες γραμμές Μέσης Τάσης σε όλες τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνέχεια της πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία "ΕΛΠΙΔΑ", επισημαίνει ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά έως και αυτή την ώρα, στοχεύοντας στην πλήρη επανηλεκτροδότηση όλων των πολιτών.
Αναλυτικότερα , ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στις κύριες γραμμές Μέσης Τάσης σε όλες τις περιοχές.
Αυτή την ώρα όλες οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των μεμονωμένων παροχών, καθώς με το πέρας των εργασιών στις κύριες γραμμές ΜΤ εντοπίζονται και περιορισμένες σποραδικές βλάβες στη Χαμηλή Τάση.
Η προσπάθεια για την αποκατάσταση και της τελευταίας μεμονωμένης παροχής θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση των συνεργείων στα σημεία των ζημιών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν αφορά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά σε μικρότερους δρόμους που δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 800 400 4000, 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Δόθηκαν στην κυκλοφορία τμήματα της Αττικής Οδού

Τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσαν τη μερική αποκατάσταση της κυκλοφορίας οχημάτων στην Αττική Οδό.
Συγκεκριμένα, αποδόθηκαν στην κυκλοφορία:

  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από είσοδο Ελευσίνας έως Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι
  • το Τμήμα της Αττικής Οδού από Κόμβο Κηφισίας-Δαχτυλίδι έως είσοδο Ελευσίνας
  • το Τμήμα της Περιφερειακής Υμηττού από τα Διόδια Κατεχάκη με κατεύθυνση τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού -Χωρίς διόδια η διέλευση

Η Αττική Οδός σας ενημερώνει ότι από τις 17:00 σήμερα θέτει τα εξής τμήματά της σε λειτουργία:

  • Από Κατεχάκη προς Αεροδρόμιο (Περιφερειακή Υμηττού)
  • Από Κηφισίας έως Ελευσίνα
  • Από Ελευσίνα έως Κηφισίας
  • Η διέλευση θα γίνεται άνευ καταβολής διοδίων.

Επισημαίνεται επίσης ότι η κυκλοφορία στην κατεύθυνση Αεροδρόμιο-Κατεχάκη δεν είναι εφικτή ακόμα λόγω των πολλών οχημάτων που βρίσκονται εντός του αυτοκινητόδρομου.
Η πρόσβαση από το Αεροδρόμιο προς την Αθήνα θα γίνεται είτε μέσω της Λ. Λαυρίου είτε μέσω της Λ. Βάρης-Κορωπίου, όπως και τώρα.
Όσον αφορά τα άλλα τμήματα της Αττικής Οδού, αυτά δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αν δεν απομακρυνθούν τα οχήματα που έχουν αφεθεί σε διάφορα σημεία του αυτοκινητόδρομου.
Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες τους να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους προκειμένου να δοθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής Οδού σε κυκλοφορία.

Aκόμα απεγκλωβίζουν οχήματα - Εχουν απομακρυνθεί πάνω από 2.500

Τρεις μέρες συμπληρώνονται από τα όσα απίστευτα σημειώθηκαν στην Αττική Οδό με τα χιόνια και ακόμα και σήμερα απεγκλωβίζουν αυτοκίνητα.
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μετά την απίστευτη ταλαιπωρία που έζησαν, αφού παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, αναγκάστηκαν να κλειδώσουν και να εγκαταλείψουν εκεί τα αυτοκίνητά τους.
Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί των οδηγών που βρίσκονταν εντός της Αττικής Οδού.
Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα εκτιμάται ότι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της Αττικής Οδού χθες βράδυ, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το πρώτο βράδυ έως και χθες απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 άτομα και περίπου 1.800 αυτοκίνητα, ενώ έως τις 18:00 της Τρίτης περίπου 500 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα. 

Τα χιόνια κάλυψαν περισσότερα από 6 εκατ. στρέμματα σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα

Οι ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, έδωσαν τη δυνατότητα στους διεθνείς περιβαλλοντικούς δορυφόρους να καταγράψουν με ικανοποιητική ακρίβεια τις καλυμμένες με χιόνι εκτάσεις σε Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα.
Με βάση μια εικόνα που ελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης από το όργανο MODIS του αμερικανικού περιβαλλοντικού δορυφόρου Aqua, υπολογίστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-meteo.gr ότι η επιφάνεια των χιονοκαλυμμένων περιοχών ξεπερνά τα 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
modis_snow_sat_26012022r2.webp
Στους -18,1 βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία

Στο μεταξύ, πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας με -18.1 °C. Χαρακτηριστικό είναι ότι 288 μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr κατέγραψαν αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες, εκ των οποίων 44 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες κάτω των -10 °C.
Στον παρακάτω χάρτη, με χρωματική κλίμακα παρουσιάζονται οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και οι τιμές από οκτώ επιλεγμένες περιοχές.

2601greece_temp.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης