Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αλλαγές από σήμερα 31/1 σε εστίαση, διασκέδαση – Τελεσίγραφο Πλεύρη σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Διαθέσιμα τα αντιικά χάπια

Αλλαγές από σήμερα 31/1 σε εστίαση, διασκέδαση – Τελεσίγραφο Πλεύρη σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Διαθέσιμα τα αντιικά χάπια
Στους 23.372 οι νεκροί - Προσοχή και όχι εφησυχασμό ζητούν οι επιστήμονες από τους πολίτες
Σχετικά Άρθρα

(upd 9) Μερική άρση των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση - επαναφορά της μουσικής και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας - ισχύει από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ιανουάριος μας αποχαιρετά έχοντας αφήσει πίσω του περισσότερους από 2.500 νεκρούς, τη στιγμή που άλλοι 5.000 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Παρόλο αυτά οι ειδικοί εκτιμούν πως το κύμα της πανδημίας έχει κορυφωθεί και βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες, ενώ υποστηρίζουν πως πολύ δύσκολα αυτή η πορεία συρρίκνωσης θα ανατραπεί, εκτός και αν συμβεί κάποιο απρόοπτο με την παραλλαγή της μετάλλαξης Omicron ή εάν «παγώσουν» περαιτέρω οι εμβολιασμοί.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους εφησυχασμός και ζητούν από τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί στις επαφές και στις δραστηριότητες τους.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 31/1 αρχίζει και η διάθεση των αντιικών φαρμάκων της Merck, τα οποία θα παραδίνονται κατ’οίκον σε πολίτες που είναι άνω των 18 ετών και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ νέο τελεσίγραφο απέστειλε στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, υποστηρίζοντας πως όσοι επιμείνουν στην απόφαση τους, θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ από τα τέλη Μαρτίου.
7_57.JPG
Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από 31/3 - Προς πλήρη αποκλιμάκωση μέτρων - Η Omicron δεν περιορίζεται

Τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα υγείας.
«Θέση του υπουργού Υγείας και εισήγησή του, ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στο κομμάτι της αναστολής εργασίας, αλλά δε θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Αν η εισήγηση μου γίνει δεκτή, (στον γιατρό) θα απουσιάζει τυπικό προσόν για να παρέχει την υπηρεσία.
Αν δεν υπάρχει αυτό το τυπικό προσόν, αυτομάτως δεν τίθεται θέμα απόλυσης, θέτει ο ίδιος εαυτόν εκτός ΕΣΥ» εξήγησε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον Σκάι.
Επίσης επεσήμανε πως «όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί (δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις) παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μάρτιου, και μέχρι τότε θα υπάρξει συνολική ρύθμιση αν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός περάν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα.
Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση δεν υπάρχει στο νόμο καμιά πρόβλεψη ούτε είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας».

Η Omicron δεν περιορίζεται

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ο κ. Πλεύρης μίλησε για πλήρη αποκλιμάκωση τους.
«Από εδώ και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων γιατί η Omicron έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Delta αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα μέτρα είναι αρκετά ήπια και αυτά που έχουν παραμείνει προς συζήτηση στην πραγματικότητα είναι τα γήπεδα και η διασκέδαση.
«Πιστεύω πως τα μέτρα θα επαναξιολογούνται εβδομάδα με την εβδομάδα.
Όσο φαίνεται μία σταθεροποίηση, πηγαίνουμε και σε αποκλιμάκωση.
Η πρόθεση μας είναι να αποκλιμακώνονται μέτρα και να μένουν τα απολύτως απαραίτητα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Τζανάκης: Στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις

Την εκτίμηση πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 18.000 με 20.000 διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος είπε πως τα κρούσματα είναι σταθεροποιημένα αλλά δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις.
«Είναι μειωμένες οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι.
Αυτό δείχνει μια καθαρή μετάβαση από τη Delta στην Omicron.
Ελπίζουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται και ο δείκτης των θανάτων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη πανδημική έξαρση με ψηλά νούμερα στα κρούσματα.

Ανησυχία για Omicron 2

Ο κ.Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει αναμονή από τους επιστήμονες, προκειμένου να γίνει γνωστό πώς θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα η Omicron 2, γιατί σε άλλες χώρες προκάλεσε προβλήματα.
Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, είπε ότι είναι πιο στοχευμένα.
«Κακώς περιορίστηκε το ωράριο των καταστημάτων εστίασης γιατί συμπυκνώνεται κόσμος σε περιορισμένο ωράριο.
Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να απλωθεί μέσα στο χρόνο.
Για τη μουσική, δεν έχει καμία επίπτωση στη μεταδοτικότητα του ιού» επισήμανε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση στα νυχτερινά κέντρα.

Πότε βγάζουμε τις μάσκες

Σε ερώτηση για το πότε θα βγουν οι μάσκες απάντησε ότι είναι μέχρι τα μέσα της άνοιξης θα παραμείνουμε με αυτές, καθώς είναι αδιανόητο σε κλειστούς χώρους να βγουν οι μάσκες.
«Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Παγώνη: Σταδιακά θα πέσουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας – Δεν θα φύγει ο κορωνοϊός

Την εκτίμηση πως σταδιακά και με πολύ αργούς ρυθμούς θα μειωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη εκτίμησε πως έως και τις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών, «και μετά τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά».
«Η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Παγώνη.

Δεν θα φύγει

«Ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε.
Αυτό είναι το δια ταύτα.
Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κορωνοϊοί θα είναι εδώ, θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε» είπε η κα.Παγώνη.
Ερωτηθείσα για τη μάσκα, διευκρίνισε πως «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, έως το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα».
«Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε» ανέφερε η κα.Παγώνη, σημειώνοντας πάντως πως «στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα».
«Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Να γίνει η γ’ δόση

«Η Omicron και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες COVID και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ COVID.
Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Omicron σε υψηλό ποσοστό» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Βασιλακόπουλος: Η πανδημία έχει πάρει την κατιούσα

Την εκτίμηση πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει πάρει την κατιούσα στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος είπε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καλύτεροι.
«Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας.
Η πανδημία έχει πάρει την «κατιούσα», έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του mini lockdown που κάναμε λόγω της των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος.
«Να βγάλουμε τον κορωνοϊό από τη ζωή μας είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατον.
Το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία κα να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες.
Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, για έναν συνδυασμό λόγων.
Σε λίγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρέπει να οργανωθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί.
Αυτό θα μειώσει τη δημιουργία νέων στελεχών» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να την κάνουν διότι «το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω του ότι είναι ευάλωτο, χρειάζεται μεγαλύτερη διέγερση».
«Προτείνεται το σενάριο του εμβολιασμού στους 3 μήνες μετά την 3η δόση» υποστήριξε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως είναι άγνωστο προς το παρόν το κάθε πόσο θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε.

Τι αλλάζει σε εστίαση, διασκέδαση

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, προβλέπεται ότι τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους σε τραπέζια έως 6 άτομα, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
Κατά την είδοσό των πελατών, είναι υποχρεωτική η επίδειξη:
– πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
– πιστοποιητικού νόσησης
Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου, ενώ οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Στην εστίαση, ισχύουν τα εξής:

Στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με, μόνο για καθήμενους.
Επιπλέον, προβλέπεται:
α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης σε εσωτερικό χώρο ισχύουν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών catering και τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων δεξιώσεων, εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.

Ανοιχτοί χώροι

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
α) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
β) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
γ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
δ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Τι ισχύει σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εκκλησίες

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ για τη χαλάρωση των μέτρων, η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδεικνύει κατά την είσοδό του:
– πιστοποιητικό εμβολιασμού,
– πιστοποιητικό νόσησης ή
– βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Από σήμερα τα αντιικά χάπια

Αρχίζει από σήμερα 31/1 η διάθεση των αντιικών χαπιών της Merck για όσους νοσούν με κορωνοϊό και θα γίνεται η παράδοσή τους κατ’ οίκον.
Τα χάπια αυτά είναι για ανθρώπους άνω των 18 ετών που έχουν προβλήματα υγείας και νοσούν από κορωνοϊό και όχι για εγκύους.
Ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, θα δίνει συγκατάθεση για χορήγηση των χαπιών και στη συνέχεια θα συνεννοείται για την αποστολή των φαρμάκων.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 συσκευασίες μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ σύντομα θα παραλάβει άλλες 25.000 συσκευασίες.

Σε ποιους θα χορηγούνται

Τα αντιικα χάπια θα χορηγούνται σε ενηλίκους που έχουν έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID:
- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
- Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
- Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
-  Κυστική Ινωση
-  Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
-  Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
- HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
-  Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
-  BMI > 35
-  Χρόνια νεφρική νόσος
-  Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
-  Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
-  Διαβήτης υπό θεραπεία
-  Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
-  Χρόνια ηπατική νόσος
-  Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
-  Θαλασσαιμία
-  Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Στους 23.372 οι νεκροί

Στους 23.372 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Το τελευταίο 24ωρο ακόμη 97 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 11.124, ενώ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 11.124 , εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.920.992 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 436 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
1_225.JPG
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 97, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.372 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_203.JPG
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο
3_146.JPG
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 571 (60.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 84.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 451 (78.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (21.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.034 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +14.75%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 442 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_121.JPG
Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 11.124 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 64 είναι εισαγόμενα των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η κατανομή των 11.060 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.3
Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 30 Ιανουαρίου 2022.
9_26.JPG
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 9.259.255 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 47.575.031 δείγματα.
O μέσος όρος του επταημέρου είναι 248.207 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 29 Ιανουαρίου 2022, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 76.183.751 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 4.491.873 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.
Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 29 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 47 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 11.807 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 1.305 θετικά (11,05%).
5_84.JPG
Γεωγραφική διασπορά: Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”)
όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
6_74.JPG
7_56.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης