Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πλεύρης: Παρούσα η πανδημία – Απόλυση ή αναστολή σύμβασης στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Πλεύρης: Παρούσα η πανδημία – Απόλυση ή αναστολή σύμβασης στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Στις 31/3 η κυβέρνηση ή θα παρατείνει τη διορία ή θα πει ότι είναι προαπαιτούμενος ο εμβολιασμός είπε ο κ.Πλεύρης
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως η πανδημία είναι παρούσα διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο τι θα συμβεί από τις 31 Μαρτίου και μετά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
«Για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, λήγει στις 31 Μαρτίου η αναστολή σύμβασης.
Στις 31 Μαρτίου η Κυβέρνηση ή θα παρατείνει την διορία αυτή ή θα πει ότι είναι προαπαιτούμενος ο εμβολιασμός για να προσφέρει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ.
Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση, ωστόσο η εισήγηση η δική μου είναι πως όποιος δεν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να είναι στο ΕΣΥ» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλεύρης, ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν είναι στην σκέψη μας μια επέκταση της αναστολής σε όσους δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου».

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Όσον αφορά στο θέμα των συμβασιούχων επικουρικών υγειονομικών που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ, ο κ.Πλεύρης είπε πως «για τους 12.000 επικουρικούς, που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31 Μαρτίου, θα κάνουμε ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων μέχρι περίπου το τέλος του έτους», ενώ παράλληλα, όπως είπε, «θα υπάρξει μοριοδότηση τους, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει και παράλληλα βγαίνει προκήρυξη για 4.000 θέσεις στο ΕΣΥ».

Παρούσα η πανδημία

Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, «η πανδημία κορωνοϊού παραμένει παρούσα» ενώ ανέφερε πως από τον τριψήφιο αριθμό θανάτων που καταγράφεται καθημερινά, «το 85% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς, ηλικίας άνω των 70 ετών».
«Το τέταρτο κύμα της Delta μας βρήκε σε μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, καθυστερούν πολλά περιστατικά να φτάσουν στα νοσοκομεία, ενώ και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία δεν υπάρχει η ίδια παροχή φροντίδας με τα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων και αυτό πρέπει να διορθωθεί» είπε ο κ.Πλεύρης.

Αρχές Μαρτίου και τα χάπια της Pfizer

Αναφερόμενος στα αντι-ικά χάπια κατά του κορωνοϊού, ο κ.Πλεύρης είπε πως «αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα των μονοκλωνικών αντισωμάτων, έχουμε για πρώτη φορά τα χάπια της Merck και πλέον έχουμε την παράδοση κατ΄ οίκον των χαπιών που εγκρίνονται από τους γιατρούς και την Επιτροπή».
«Προς τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες και των χαπιών της Pfizer και θα υπάρχει επάρκεια χαπιών» είπε ο κ.Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως «παραμένει το εμβόλιο η πρώτη άμυνα μας» και ότι «το χάπι είναι επικουρικό».
«Σε έναν ανεμβολίαστο, ακόμη και αν πάρει το χάπι, παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος για την ζωή του.
Έρευνες αναφέρουν πως αν δώσουμε 1.000 χάπια, μπορούμε να αποσοβήσουμε 50 θανάτους, που δεν είναι καθόλου λίγοι» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης.

Για γ’ δόση

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού που λήγει στο 7μήνο μετά από την δεύτερη δόση, ο κ.Πλεύρης είπε πως «για να φθάσουμε από το 67% στο 84% του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, πήραμε μια σειρά από σκληρές αποφάσεις».
«Ήδη, το 85% όσων είχαν δικαίωμα, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Πιστεύω και αυτοί που δεν την έχουν κάνει, θα σπεύσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση» επισήμανε ο κ.Πλεύρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης