Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταδιακή άρση μέτρων έως τέλη Φεβρουαρίου, κανονικότητα από Μάρτιο - Μένουν οι μάσκες, σοκάρουν οι 24.507 θάνατοι

Σταδιακή άρση μέτρων έως τέλη Φεβρουαρίου, κανονικότητα από Μάρτιο - Μένουν οι μάσκες, σοκάρουν οι 24.507 θάνατοι
Από την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών φαρμάκων - Τι συστήνουν οι ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Το σενάριο της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επιστροφής σε μια σχετική κανονικότητα από τον Μάρτιο προκρίνουν οι επιστήμονες δεδομένου ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας, σε μια χρονική στιγμή που αν και παρατηρείται μια σχετική μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμάται πως έχουμε μια «εύθραυστη σταθεροποίηση».
Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι ειδικοί αποφάσισαν να καθυστερήσουν για λίγες ακόμα εβδομάδες την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς έκριναν ότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η μετατόπιση μολύνσεων σε άτομα άνω των 55 ετών, διατηρούν ακόμα το συναγερμό στην χώρα.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη τη χώρα, η οποία είναι σε «βαθύ κόκκινο», ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει το 1,5% του πληθυσμού.
Ωστόσο, το μήνυμα που έρχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι σταδιακά αίρονται οι περιορισμοί, κάτι που συμμερίζονται και οι Έλληνες ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι χάρη στον εμβολιασμό – σε λίγες εβδομάδες θα έρθει και το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax που ενδεχομένως να πείσει κάποιους ανεμβολίαστους πολίτες που εκφράζουν ανησυχίες για τα mrna εμβόλια – αλλά και στα αντιικά φάρμακα, πλησιάζει η στιγμή που θα μπορούμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητα μας.
Υπό αυτό το πρίσμα ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έτσι ώστε από τον Μάρτιο να έχουν απομείνει ελάχιστα - εάν όχι καθόλου – περιοριστικά μέτρα, με τις μάσκες πάντως να παραμένουν έως ότου αποκλιμακωθεί σημαντικά η επιδημία.
Όσον αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, οι περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της άποψης του να μην γίνουν και φέτος, αν και δεν αποκλείεται η θέση αυτή να επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.
3_159.JPG

Γκάγκα: Στα τέλη Φεβρουαρίου η χαλάρωση των μέτρων κατά της covid – Θα έχουμε ένα καλό Πάσχα

Την εκτίμηση πως στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία είπε πως θα έχουμε ένα καλό Πάσχα και ένα καλό καλοκαίρι.
Σε δηλώσεις της στο Παραπολιτικά Fm και σχετικά με τις Απόκριες η κα.Γκάγκα παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα.
«Πάμε στην αποκλιμάκωση με πολύ αργό ρυθμό ακόμη, σίγουρα θα ανοίξουμε, πάμε λίγο προσεκτικά να μην έχουμε θέματα και να μην κινδυνεύει κανείς.
Άρα νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και πιστεύουμε όλοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό Πάσχα κι ένα καλό καλοκαίρι» υπογράμμισε η κα.Γκάγκα.

Αποφάσεις για Απόκριες

Σχετικά με τις Απόκριες η κα.Γκάγκα υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κουβεντιάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα και νομίζω ότι συνυπολογίζουν τα πάντα, και την οικονομική δραστηριότητα και την υγεία και την καθημερινή ζωή όλα όσα έχουν σημασία για όλους μας».
«Δηλαδή αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε αισιόδοξοι αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Νομίζω πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί ακόμη» είπε η κα.Γκάγκα.

Τι συμβαίνει με το σύνδρομο MIS-C

Αναφερόμενη στο σύνδρομο MIS-C στα παιδιά η κα.Γκάγκα υποστήριξε ότι «γενικά παιδάκια που περνάνε ιώσεις μπορεί να εμφανίσουν ένα τέτοιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο».
«Στο Παίδων ξέρουν καλά το Καβασάκι για παράδειγμα που είναι εδώ και πολλά χρόνια, είναι κάτι τέτοιο που βέβαια πυροδοτείται από τον κορωνοϊό και επειδή έχουμε πάρα πολλά κρούσματα μπορούμε να το δούμε και αυτό.
Οι παιδίατροι είναι γενικά αισιόδοξοι, σαφώς αντιμετωπίζεται, αυτό που θέλουμε είναι οι γονείς που έχουν παιδάκια που περάσανε κορωνοϊό και κάνουν πυρετό τρεις και τέσσερις εβδομάδες μετά να δούνε άμεσα παιδίατρο» υποστήριξε η κα.Γκάγκα.

Τέταρτη δόση εμβολίου

Ερωτηθείσα για αν θα χορηγείται η τέταρτη δόση του εμβολίου μόνο στις ειδικές ομάδες πληθυσμού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε ότι «αυτή τη στιγμή είναι η μόνη συζήτηση που υπάρχει στο τραπέζι, μόνο για τις ειδικές ομάδες που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσοποιητική αντίδραση».
«Όσοι έχουμε κάνει την τρίτη δόση έχουμε τελειώσει με τον εμβολιασμό μέχρι τώρα.
Είναι ένα καινούργιος ιός, μαθαίνουμε όλοι άρα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις πάντως διεθνώς τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα, βαίνουμε προς μια ύφεση και νομίζω σύντομα θα είμαστε όλοι σε καλύτερη θέση» επισήμανε η κα.Γκάγκα.

Βασιλακόπουλος: Εκτόνωση του πανδημικού κύματος το Πάσχα, εκτός απροόπτου

Την εκτίμηση πως κοντά στο Πάσχα αναμένεται εκτόνωση του πανδημικού κύματος διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως το σενάριο αυτό είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί, εάν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο.
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα.
Με ένα εκατ. κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι κάποια μέτρα δεν θα αρθούν τελείως, όπως η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ κατά την διάρκεια ωρών αιχμής.

Όχι άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους

Επιπλέον, είπε ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός και αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90% με 95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.
Ερωτηθείς για την πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη.
«Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 ετών, ενώ οι υπόλοιποι ήταν άνω των 60» ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Παπαευαγγέλου: Γιατί μπήκε φρένο στην χαλάρωση των μέτρων.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή αποφάσισε να βάλει «φρένο» στην χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού, εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, η κα. Παπαευαγγέλου είπε πως το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή, η οποία θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα ώστε να εξετάσει εκ νέου τα δεδομένα και αν θα πάμε σε χαλάρωση των μέτρων μέσα στις Απόκριες.
Τα μέτρα, όπως είπε, θα αφορούν όλη την επικράτεια και όχι συγκεκριμένες περιοχές, ενώ όπως συμπλήρωσε η παραλλαγή Omicron εμφανίζει αύξηση σε περιοχές που άργησε να φτάσει όπως είναι στα νησιά αλλά και στην Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα.
Όπως είπε, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι τα 34 έτη, αν και τις τελευταίες τρεις βδομάδες υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα ενεργά κρούσματα και οι σκληροί δείκτες εν μέσω χειμώνα δεν επιτρέπουν σήμερα χαλάρωση.
«Όλη όλη η Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο και το 1.5% της χώρας είναι ενεργό κρούσμα, με την πίεση να παραμένει στο ΕΣΥ» τόνισε η κα.Παπαευαγέλλου, υποστηρίζοντας πως η χαλάρωση των μέτρων «φρέναρε» για συγκεκριμένους λόγους, όπως:

  • Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο
  • Η πίεση στο ΕΣΥ
  • Η μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες

«Κατανοούμε την κόπωση όλων.
Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλους τους δείκτες της επιδημίας.
Μας απασχολεί ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα παραμείνει.
Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή και θα πρέπει πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό» είπε η κα.Παπαευαγγέλου.

Έγκαιρη αίτηση για αντιικά χάπια

Τη σημασία της γρήγορης υποβολής της αίτησης για την χορήγηση των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με covid-19, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην επιτροπή, την πρώτη ή δεύτερη μέρα που ο ασθενής θα διαγνωστεί θετικός και το αργότερο την τρίτη, ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του, που είναι και το περιθώριο για την δράση τους.
«Μετά την πέμπτη μέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά».
Η επιτροπή, σημείωσε, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εγκρίνονται οι αιτήσεις γρήγορα και να ξεκινήσει η διαδικασία της κατ οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και έχουν απορριφθεί 19.
Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

Διάθεση

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR.
Τα χάπια δεν θα χορηγούνται σε εγκύους, ενώ θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.
Συγκεκριμένα, ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες.
Κατόπιν, θα αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ θα επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος θα δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο.
Στη συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.
Σημειώνεται πως οι ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, μπορούν πλέον να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: antiikacovid19@moh.gov.gr.,
Για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr.

Μαγιορκίνης: Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά η λοίμωξη Covid-19

Σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν υπέρ "μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί".
Σημείωσε ότι αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες.
Η αισιόδοξη εκτίμηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει "μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα".
Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 8%, ενώ μείωση κατά 8% καταγράφηκε και στον αριθμό των θανάτων.

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή μείωση στις εισαγωγές και αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 5%.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ μικρή μείωση παρατηρήθηκε και στα εξιτήρια με το ισοζύγιο να οδηγεί σε μείωση ασθενών σε απλές κλίνες.
Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 108 εκατ. συσκευές σε περίπου 7,8 εκατ. πολίτες.
Οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι 81 εκατ. και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας είναι 494.000.

Στους 24.507 οι νεκροί

Στους 24.507 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.154, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.129.153 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 396 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.236 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 
 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11.79%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης