Με το βλέμμα στραμμένο τους επιδημιολογικούς δείκτες, αλλά και στα επόμενα προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά την άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα, βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί.
Μάλιστα, το σενάριο της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επιστροφής σε μια σχετική κανονικότητα από τον Μάρτιο προκρίνουν οι επιστήμονες, δεδομένου ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας, σε μια χρονική στιγμή που αν και παρατηρείται μια σχετική μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμάται πως έχουμε μια «εύθραυστη σταθεροποίηση».
Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η αισιοδοξία για ένα καλύτερο Πάσχα, κάτι που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο 12/2, λέγοντας πως "το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα".
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε πως "είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Είμαστε σε καλό δρόμο διότι έχουμε μία αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων. Έχουμε αρκετούς θανάτους δυστυχώς" και πρόσθεσε πως "η αλήθεια είναι ότι κάποιοι από τους θανάτους, οι οποίοι αναφέρονται, είναι θάνατοι ασθενών οι οποίοι πεθαίνουν ενδεχομένως από άλλες αιτίες, «με Covid», όχι «από Covid». Προσέξτε αυτή τη διάκριση γιατί εμείς ήμασταν πάντα οι πιο αυστηροί στην Ευρώπη στο πώς καταγράφαμε τους θανάτους και αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει, αυτή είναι η καταγραφή των θανάτων, έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν το κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως με τον ίδιο τρόπο.
Αξίζει να τονιστεί αυτό γιατί οι συγκρίσεις μερικές φορές δεν είναι απολύτως δικαιολογημένες".
Ακόμη, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας πως "έχουμε φτάσει στο 84% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε 300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι έκαναν τις δύο δόσεις αλλά δεν έχουν κάνει την τρίτη, τους ζητώ να πάνε να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν ήδη χάσει τα προνόμια του πιστοποιητικού. Το έκαναν από αμέλεια κατά πάσα πιθανότητα, ότι δεν πήγαν να εμβολιαστούν.
Και θα εξακολουθώ να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Τώρα έχουμε και ένα καινούριο εμβόλιο με άλλη τεχνολογία το οποίο θα θέσουμε στη διάθεση των πολιτών, για όσους μπορεί να έχουν -αδικαιολόγητο τελείως, κατά την άποψή μου- κάποιο φόβο για τα υφιστάμενα εμβόλια. Αλλά και σήμερα που μιλάμε, κ. Αυτιά, οι συμπολίτες μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους είναι ηλικιωμένοι, κατά κανόνα ανεμβολίαστοι".
Επιστροφή στην κανονικότητα
"Θα πηγαίνουμε, ως προς τα ανοίγματα, από το καλό στο καλύτερο" και "στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το τελικό άνοιγμα της αγοράς.
Άλλωστε, οι ειδικοί αποφάσισαν να καθυστερήσουν για λίγες ακόμα εβδομάδες την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς έκριναν ότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η μετατόπιση μολύνσεων σε άτομα άνω των 55 ετών, διατηρούν ακόμα το συναγερμό στην χώρα.
Όπως επισημαίνουν, ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη τη χώρα, η οποία είναι σε «βαθύ κόκκινο», ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει το 1,5% του πληθυσμού.
Ωστόσο, το μήνυμα που έρχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι σταδιακά αίρονται οι περιορισμοί, κάτι που συμμερίζονται και οι Έλληνες ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι χάρη στον εμβολιασμό – σε λίγες εβδομάδες θα έρθει και το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax που ενδεχομένως να πείσει κάποιους ανεμβολίαστους πολίτες που εκφράζουν ανησυχίες για τα mrna εμβόλια – αλλά και στα αντιικά φάρμακα, πλησιάζει η στιγμή που θα μπορούμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητα μας.
Υπό αυτό το πρίσμα ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε από τον Μάρτιο να έχουν απομείνει ελάχιστα - εάν όχι καθόλου – περιοριστικά μέτρα, με τις μάσκες πάντως να παραμένουν έως ότου αποκλιμακωθεί σημαντικά η επιδημία.
Σημειώνεται ότι στις 11/2 την εκτίμηση πως στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία είπε πως θα έχουμε ένα καλό Πάσχα και ένα καλό καλοκαίρι, ενώ σχετικά με τις Απόκριες παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, «πάμε στην αποκλιμάκωση με πολύ αργό ρυθμό ακόμη, σίγουρα θα ανοίξουμε, πάμε λίγο προσεκτικά να μην έχουμε θέματα και να μην κινδυνεύει κανείς.
Άρα νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και πιστεύουμε όλοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό Πάσχα κι ένα καλό καλοκαίρι».
Τζανάκης: Ατενίζουμε με αισιοδοξία το Πάσχα
«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το Πάσχα», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι θετικό στοιχείο όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, αποτελεί ότι το υγειονομικό σύστημα έχει βρει μια ισορροπία.
«Όπως προχωρά η ίωσή θα μολύνει πολλούς αλλά θα προσφέρει όμως ανοσία σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, με συνέπεια να πάμε σε μια ενδημικού τύπου κατάσταση το Πάσχα ώστε να το γιορτάσουμε όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «οι νοσηλείες πέφτουν , οι μονάδες έχουν μικρή, αλλά σταδιακή πτώση εδώ και 20 μέρες, ενώ είμαστε κοντά στα 500 κρεβάτια τώρα από εκεί που ήμασταν στα 700».
Πρόσθεσσε πως ακόμα κι αν ο ιός μας «εκπλήξει» είναι διαθέσιμα τα ανάλογα όπλα ώστε να αντιμετωπιστεί.
Παγώνη: Ο ιός δεν θα φύγει
Ο ιός δεν θα φύγει, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία συνιστά προσοχή και παράταση στη χρήση μάσκας.
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο ιός δεν θα φύγει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα πεταχτούν ακόμα οι μάσκες. Τα βήματα θα γίνουν βήμα βήμα και βδομάδα βδομάδα», τόνισε η κα Παγώνη.
Δημόπουλος γαι εμβόλια και άρση μέτρων
«Όλοι οι επίσημοι φορείς έως σήμερα συστήνουν την 4η δόση σε ειδικές κατηγορίες ασθενών. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ένδειξη για 4η δόση στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.
Ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στο MEGA σημείωσε πως «οδεύουμε στην βελτίωση και του καιρού, αυξάνεται η ανοσία των πολιτών με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Όλα αυτά, φυσικά, εάν δεν προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που ενδεχομένως να φέρει αλλαγές στον χάρτη. Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί, εάν παραμένουν πολυπληθή κράτη με μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού. Τα νέα εμβόλια, που είναι πρωτεϊνικής διαδικασίας και τα οποία δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες συντήρησης, είναι το νέο στοιχείο και επιπρόσθετα, να αυξηθεί η πρόσβαση σε εμβόλια σε όλον τον κόσμο».
Τρίτη δόση εμβολίου και νοσοκομεία
«Τα δεδομένα λένε ότι η 3η δόση μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 50%, ενώ την πιθανότητα βαριάς νόσησης στο 90%», τόνισε ο κ. Δημόπουλος.
Αναφερόμενος στα νοσοκομεία, τόνισε πως «στις αίθουσες COVID νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν παθολογικά προβλήματα άσχετα με τον κορωνοϊό, οι οποίοι στον έλεγχο βρίσκονται θετικοί. Η πίεση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό παραμένει, έστω και αν η βαρύτητα των περιστατικών που οφείλονται αμιγώς στην Covid- 19 μπορεί να είναι ηπιότερη».
«Ελπίζουμε στην μείωση των θανάτων πολύ σύντομα», πρόσθεσε.
Για άρση μέτρων
Σχετικά με την άρση των μέτρων, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως «το πρόβλημα που έχουμε για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο είναι σε άτομα άνω των 60 ετών που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε είναι εμβολιασμένοι μερικώς. Το στέλεχος Delta φαίνεται από μελέτες ότι έχει υποχωρήσει και ότι πλέον το στέλεχος Omicron και παρόλο που έχει μεταδοτικότητα έχει ήπια νόσηση».
Πρόσθεσε πως «η χρήση της μάσκας και των αποστάσεων , ο αερισμός των χώρων, είναι σημαντικά συμπληρωματικά μέτρα σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων - Σχεδόν μη ανιχνεύσιμο το στέλεχος Delta
Σταθεροποιητική με τάσεις αποκλιμάκωσης αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Αν και από την αρχή της εβδομάδας καταγράφηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τους, πλέον δείχνει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 9/2 και της Πέμπτης 10/2 είναι:
- Σταθερή (-11%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 7/2 και της Τρίτης 8/2.
- Οριακά σταθερή (-23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 2/2 και Πέμπτης 3/2.
Ανιχνεύεται οριακά στα λύματα η μετάλλαξη Delta
«Αν και το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι υψηλό και αντιστοιχεί σε μεγάλη διασπορά του ιού, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων τείνουν προς μία εκτίμηση σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, κάτι το οποίο όπως πάντα απαιτεί περισσότερες μέρες για να εξαχθεί ως ασφαλές συμπέρασμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου.
Κατά τον ίδιο, «από τις 3 Φεβρουαρίου και μετά, με βάση 8 μετρήσεις, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου δείχνει υποδιπλασιασμό ανά 15 ημέρες. Σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο είναι ότι πλέον το νοσογόνο στέλεχος Delta του ιού ανιχνεύεται οριακά στα λύματα. Συνεπώς, με την σχεδόν καθολική επικράτηση του στελέχους Omicron, από το οποίο έχει νοσήσει ή νοσεί -κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά- ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το ποσοστό εμβολιασμού έχει ανέλθει πλέον σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στην κοινότητα έχει οικοδομηθεί ένα τείχος ανοσίας που αναμένουμε το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση όλων των δεικτών της πανδημίας».
ΕΟΔΥ: Ακόμη 17.656 κρούσματα και 93 θάνατοι
Τα τελευταία (στις 11/2) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.656 , εκ των οποίων 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.146.798 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 383 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.520 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 92, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.609 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 512 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 389 (75.98%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (24.02%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.131 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395 (ημερήσια μεταβολή 19.88%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 429 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Σε εγρήγορση οι γονείς για το MIS-C
Την προσοχή των γονιών για συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίσουν τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω COVID-19 (MIS-C) και το οποίο συνήθως εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, εφιστούν οι ειδικοί επιστήμονες.
Μάλιστα, συστήνεται σε περίπτωση που ένα παιδί το οποίο έχει περάσει πρόσφατα Covid-19 εμφανίσει υψηλό πυρετό, οι γονείς να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο.
Όπως κατέδειξε μελέτη υπό την καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Τσολιά, στη χώρα μας έως το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευθεί 119 παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα κύρια συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν πυρετός, γαστρεντερική διαταραχή και εξανθήματα, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές της καρδιάς. Δύο στα δέκα παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί επιστήμονες αναμένουν να υπάρξουν και άλλα περιστατικά που θα αφορούν το συγκεκριμένο σύνδρομο, ως αποτέλεσμα του πολύ υψηλού κύματος του στελέχους «Ομικρον», που κορυφώθηκε πριν από οκτώ εβδομάδες.
Πάτρα: Χωρίς παρελάσεις το φετινό καρναβάλι
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πόλη της Πάτρας θα γιορτάσει το καρναβάλι χωρίς παρελάσεις, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Πελετίδη, δεν θα μπορούσαν να γίνουν παρελάσεις με βάση το πλαίσιο που έχει τεθεί από την πολιτεία λόγω της πανδημίας.
Εμβόλιο Novavax: Αποτελεσματικότητα 80% στους εφήβους
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε ότι το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο της NVX-CoV2373 δύο δόσεων κατά του κορωνοϊού είχε αποτελεσματικότητα της τάξης του 80%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελικής φάσης της δοκιμής του σε εφήβους 12 έως 17 ετών.
Η δοκιμή έγινε σε 2.247 εφήβους μεταξύ Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2021, όταν κυριαρχούσε ακόμη η παραλλαγή Δέλτα, εναντίον της οποίας ειδικότερα το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 82%. Η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο φέτος, αίτηση για έγκριση χρήσης του εμβολίου της στους εφήβους. Τον προηγούμενο μήνα κατέθεσε ανάλογη αίτηση στις ΗΠΑ για χρήση του εμβολίου της στους ενήλικες, μετά από δοκιμή του σε περίπου 30.000 άτομα, όπου εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90,4%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών