Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σταδιακή αποκλιμάκωση πανδημίας, ποιοι περιορισμοί αίρονται – Αύριο 16/2 οι αποφάσεις των ειδικών

Σταδιακή αποκλιμάκωση πανδημίας, ποιοι περιορισμοί αίρονται – Αύριο 16/2 οι αποφάσεις των ειδικών
Εμβολιασμένο το 70,8% του γενικού πληθυσμού - Άγνωστο το πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια της Novavax
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με την πανδημία να παρουσιάζει μια σταθερή – έστω και αργή – αποκλιμάκωση και με τους «σκληρούς δείκτες» (θάνατοι και διασωληνωμένοι) να βελτιώνονται παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν στα επίπεδα των 20.000 ημερησίως, κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στην άρση περιοριστικών μέτρων, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως βαίνει μειούμενος τόσο ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία όσο και οι διασωληνωμένοι ενώ στην αισιοδοξία συμβάλλει και η διαπίστωση ότι η παράλλαξη Delta – που προκαλεί και τα πιο σοβαρά περιστατικά - μόλις που ανιχνεύεται, καθώς η επικράτηση της Omicron μοιάζει να είναι σχεδόν καθολική.
Με την πανδημία σε ύφεση, με το 70,8% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και με την άφιξη νέων εμβολίων – όπως αυτό της Novavax – και αντιικών θεραπειών, ενισχύεται η αισιοδοξία τόσο για την πορεία όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται κατά την αυριανή συνεδρίαση της να αποφασίσει για το ποια σημερινά περιοριστικά μέτρα πρόκειται να αρθούν.
Η κυβέρνηση φαίνεται να εισηγείται αφενός την επιστροφή της όρθιας διασκέδασης και αφετέρου την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50% με κατάργηση του ορίου των 1.000 θεατών καθώς και την επιστροφή των σχολικών εκδρομών.
Το ποιες από αυτές τις εισηγήσεις θα «περάσουν» από τους ειδικούς μένει να φανεί, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως βρισκόμαστε σε μια «εύθραυστη σταθεροποίηση», πως το ΕΣΥ ακόμα δοκιμάζεται και πως δεν πρέπει ακόμα να γίνουν μεγάλα βήματα χαλάρωσης.
Επιπλέον, οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν και το τι θα γίνει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, αν και το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να επιτραπούν για μια ακόμα χρονιά οι παρελάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το «στοίχημα» που έχει τεθεί από την κυβέρνηση, είναι το μεγαλύτερο μέρος των περιοριστικών μέτρων κατά του ιού, να έχει αρθεί έως τον Μάρτιο, όταν και αναμένεται να αρχίσει σταδιακά και η φετινή τουριστική χρονιά.
7_59.JPG

Γκάγκα: Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα

Την θέση πως πάμε σε μια αργή και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας πως δεν θα απελευθερωθούν τα πάντα.
«Ούτως ή άλλως τους ειδικούς ακούμε και παίρνουμε αποφάσεις.
Πάμε με σύμπνοια και έτσι λαμβάνονται τα μέτρα.
Νομίζω και οι ειδικοί – εγώ μιλάω με πάρα πολλούς και είναι φίλοι μέσα στην επιτροπή – θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση.
Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ η κα.Γκάγκα.
Όπως είπε, η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους, και αυτό θα συνεχιστεί.

Ανεμβολίαστοι το 90% των νοσηλειών

«Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι.
Φυσικά και πρέπει να προσέχουμε.
Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν με κάνει άτρωτο και δεν πρέπει να είμαι “χύμα”.
Φυσικά θα προσέχω τα μέτρα.
Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν και κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών», επισήμανε η κα.Γκάγκα.

Που οφείλονται οι αυξημένοι θάνατοι

Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που επιμένουν και ειδικά για τον υψηλό αριθμό θανάτων, η κα Γκάγκα είπε ότι «όλους εμάς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία μας στενοχωρεί πάρα πολύ κάθε θάνατος».
Έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που περνά πιο σοβαρά τη νόσο και με το ποσοστό των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που είναι πολύ πιο ευάλωτοι.
«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τους ηλικιωμένους, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην πάνε καλά.
Ένας άνθρωπος που είναι 90 χρονών και έχει 2-3 χρόνια νοσήματα, δυστυχώς είναι πιο ευάλωτος» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέροντας πως έχουμε δύο πολύ θετικά στοιχεία έναντι της πανδημίας, το πρώτο είναι η βελτίωση του καιρού και το δεύτερο το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, σε συνδυασμό με τον αριθμό ανθρώπων που έχουν περάσει κορονοϊό και έχουν ανοσοποιηθεί με φυσικό τρόπο.

Τζανάκης: Αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση της πανδημίας – Να μην άρουμε όλα τα μέτρα

Για αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση των κρουσμάτων της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης είπε πως «είμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης όλων των δεικτών και σε πορεία σταθεροποίησης», αναφέροντας πως τόσο οι νοσηλείες όσο και οι θάνατοι αποκλιμακώνονται.
«Προς το τέλος του μήνα, οι θάνατοι θα είναι κάτω από 70.
Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν προ τριών εβδομάδων» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα.
«Δεν πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα.
Τη μάσκα πρέπει να την κρατήσουμε» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης ο οποίος σχετικά με τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, είπε ότι οι παρελάσεις, όπως και όλες οι εξωτερικές εκδηλώσεις, μπορούν να οργανωθούν και να γίνουν, εφόσον είναι σε ανοιχτό χώρο και γίνονται συντεταγμένα.

Βατόπουλος: Δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης

Την θέση πως δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της covid διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως μπορεί να κολλήσουμε πολλές φορές κορωνοϊού.
«Υπάρχει μία γενικότερη πολιτική απόφαση, παγκόσμια, που θέλει να φύγουμε από τους περιορισμούς και να λειτουργήσει η κοινωνία κανονικά.
Το επιδημιολογικό κύμα που περνάμε πέφτει σιγά σιγά.
Πέφτουν τα κρούσματα, αρχίζουν και ελαττώνονται οι διασωληνώσεις» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η ανησυχία των επιστημόνων είναι η εμφάνιση μιας ακόμα μετάλλαξης.
«Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.
Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας.
Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Πιθανές οι επαναλοιμώξεις

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες που έχει κάποιος εμβολιασμένος ή μη να επαναμολυνθεί από την Omicron, ο κ.Βατόπουλος είπε ότι «ο ιός αυτός έχει μεγάλη διασπορά, αλλά είναι λιγότερο μεταδοτικός».
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές.
Είναι σαν το κοινό κρυολόγημα» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με το σενάριο της τέταρτης δόσης, είπε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύντομα κάτι τέτοιο.
«Αν υπάρξει τέταρτη δόση ουσιαστικά θα είναι ετήσια αναμνηστική, σαν της γρίπης.
Αυτό που μας απασχολεί είναι τυχόν εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού
Ουσιαστικά την πανδημία την οδηγούν οι παραλλαγές» τόνισε ο καθηγητής, υποστηρίζοντας πως θα περάσει πολύς καιρός πριν καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία.

Εξαδάκτυλος: Δεν θα συζητήσουμε για επιστροφή των όρθιων πελατών στη διασκέδαση

Την θέση πως κατά την αυριανή συνεδρίαση της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα της επιστροφής των όρθιων πελατών σε εστίαση και διασκέδαση διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Σε δηλώσεις του στο Mega και αναφερόμενος στο ποια περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξετάσει η Επιτροπή, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως «τα θέματα είναι ο αθλητισμός, περιμένουμε ένα καινούργιο πρωτόκολλο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και η διεξαγωγή των συνεδρίων» καθώς και ότι «ίσως έχουμε και κάποια απόφαση για τις σχολικές εκδρομές».
Όσον αφορά τη διασκέδαση ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως το θέμα των όρθιων πελατών δε θα συζητηθεί αύριο.
«Κάποια στιγμή ξέρουμε ότι παραβιάζεται το μέτρο.
Φοβόμαστε τα μεγάλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που η τήρηση των κανόνων είναι δύσκολη» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος σημείωσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων θα πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.
«Για πρώτη φορά βλέπουμε ότι έχουμε μια καθοδική πορεία που δείχνει μια σταθερότητα, αλλά είμαστε πολύ ψηλά όσον αφορά τη διασπορά.
Δε θέλουμε να έχουμε υπερμετάδοση καθώς αυτό θα ανέστρεφε τους σκληρούς δείκτες που έκαναν πολύ καιρό να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία που είναι αργή» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, αναφέροντας πως τέτοιες εστίες υπερμετάδοσης είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πλήρως εμβολιασμένο το 70,8% του πληθυσμού


Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι περισσότεροι από 7.440.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή το 70,8% επί του γενικού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 19.840.000 εμβολιασμοί.
Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, οι δικαιούχοι είναι 5.825.000 και εξ αυτών το 88% έχει εμβολιαστεί – συνολικά και τα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 90,6% των δικαιούχων.
Αναφορικά με το σκεύασμα της Novavax, αναμένουμε 474.000 δόσεις τους επόμενους δύο μήνες, ενώ 168.000 δόσεις θα φτάσουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Όπως είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, η εταιρεία ακόμα και σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει τη μέρα που θα παραδώσει τα εμβόλια και για αυτό το λόγο δεν θα ανοίξουν ακόμα ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά όσων έχουν νοσήσει δύο φορές με τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισήμανε ότι την Τρίτη θα συζητηθεί το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Στους 24.836 οι νεκροί

Στους 24.836 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.361 , εκ των οποίων 69 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.194.453 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες. 
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 408 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.836 θάνατοι. 
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 494 (62.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 374 (75.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (24.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.145 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 352 (ημερήσια μεταβολή -4.61%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης