Σε μάστιγα εξελίσσονται τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας, με τον θάνατο ανασφάλιστου εργάτη στην Πάτρα στις αρχές του έτους, στην προσπάθειά του να αποφύγει έλεγχο του ΕΦΚΑ, να αποτελεί το τελευταίο τραγικό περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
ΓΣΕΕ και εργατικά κέντρα καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα προστασίας και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.
Εργάτες σε οικοδομές, κατασκευές, εργάτες γης, καθώς και οι διανομείς, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα εργατικά ατυχήματα, λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας.
Καταγγελίες ότι αποσιωπήθηκε το εργατικό δυστύχημα στην Πάτρα
Ο ανασφάλιστος 22χρονος οικοδόμος στην Πάτρα, στην προσπάθεια του να αποφύγει έλεγχο από τον ΕΦΚΑ ανέβηκε σε μια σκαλωσιά στo εργοστάσιο όπου εργαζόταν, με συνέπεια να γλιστρήσει και πέσει στο κενό.
Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατέληξε.
Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καταγγέλλει ότι το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα συνέβη στις αρχές του έτους, αποσιωπήθηκε και βγήκε στην επιφάνεια μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο Φερετροποιείας στη Β.Ι.ΠΕ Πατρών.
Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας είναι γνωστό ότι διαμένουν χιλιάδες εργάτες γης ή και άλλοι που εργάζονται ανασφάλιστοι σε βιομηχανίες της περιοχής που προέρχονται από το Πακιστάν, από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και άλλες χώρες, χωρίς χαρτιά, καμία ασφάλιση, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με το ΕΚΠ.
Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, άλλοι δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.
Στη Λίμνη Πλαστήρα εργαζόμενος εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ, έχασε τη ζωή του την ώρα που επιχειρούσε να αποκαταστήσει βλάβη στην ηλεκτροδότηση, ενώ στον δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εργαζόμενος σε εργολάβο που έχει αναλάβει την επεξεργασία απορριμμάτων, τραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες.
Εργατικό ατύχημα σε δίκτυο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή
Στις 19 Ιανουαρίου τρεις εργάτες στην κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου της Κομοτηνής καταπλακώθηκαν από ποσότητες χώματος ενώ βρισκόταν μέσα στην τάφρο όταν κατέρρευσαν τα τοιχώματα του σκάμματος, έξω από τον οικισμό του Ροδίτη στην Κομοτηνή.
Άμεσα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής καθώς υπέστησαν κατάγματα τα οποία και αντιμετωπίστηκαν χωρίς να διατρέξει κίνδυνος για τη ζωή τους.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής κατήγγειλε ότι «η λίστα με τα εργατικά ατυχήματα στην περιοχή μας μεγαλώνει» και ότι «τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μάστιγα στη χώρα μας και δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέπονται».
Παραλίγο νέα τραγωδία στον ΟΛΠ
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο είχε συμβεί το τραγικό εργατικό δυστύχημα στην στην προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 46χρονος λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής.
Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ κατήγγειλε στις 19 Ιανουαρίου ότι παραλίγο να επαναληφθεί η τραγωδία.
Η καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ
«To Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τα ελλιπή μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από καταγγελία εργαζομένων για πτώση κοντέινερ από ντάνα στοιβαξίας των εμπορευματοκιβωτίων.
Για δευτερόλεπτα δεν θρηνήσαμε άλλο ένα συνάδελφο, στο βωμό του κέρδους της COSCO.
Οι εγκληματικές ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους αφού τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οι κανόνες ασφαλούς εργασίας αποτελούν κόστος βάζοντας στο ζύγι τις ζωές μας. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά ξέρουν να παλεύουν και κάνουμε καθαρό ότι θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και να γυρνάμε ασφαλείς στις οικογένειες μας».
Άμεση λήψη μέτρων ζητεί η ΓΣΕΕ
Στο τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα αναφέρθηκε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η οποία σημειώνει ότι τα εργατικά ατυχήματα έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας» στη χώρα μας και ζητεί την άμεση λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων.
Η Συνομοσπονδία, ζητεί την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης στην Πάτρα.
«Το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι ο άτυχος εργάτης ήταν ανασφάλιστος, ανοίγει εκ νέου το φάκελο της εργοδοτικής παραβατικότητας αλλά και των επιπτώσεων τέτοιων πρακτικών που οδηγούν ακόμη και στην απώλεια ζωών», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
«Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρέμβουν άμεσα, ώστε επιτέλους, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε ζητήσει, να περιοριστούν τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στη χώρα μας, τα οποία έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας».
«Το Κράτος πρέπει να πάψει να κωφεύει και να ενεργοποιήσει εκ νέου το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, το οποίο έχει να συνεδριάσει εδώ και δύο χρόνια», τονίζει η ΓΣΕΕ.
Που σημειώνονται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Οι εργάτες στις κατασκευές, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα, είναι οι πιο ευάλωτοι στα εργατικά ατυχήματα.
Όπως προκύπτει από ειδική έρευνα της Ελληνική Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία αφορούν στην πρωτογενή και τη δευτερογενή παραγωγή.
Το υψηλότερο ποσοστό απαντάται στις κατασκευές (6%) ενώ ακολουθούν η γεωργία, δασοκομία και αλιεία (3,8%) και η βιομηχανία και ενέργεια (3,3%).
Οι κλάδοι με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι η εκπαίδευση (0,2%) και οι χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες (0,5%).
Η επαγγελματική ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία είναι οι ειδικευμένοι τεχνίτες (5,1%), ακολουθούμενη από τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς (4%).
Οι επαγγελματικές ομάδες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων είναι οι επαγγελματίες (0,6%) και οι υπάλληλοι γραφείου (0,7%).
Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών