Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χαλάρωση περιορισμών από αύριο 19/2, άρση μέτρων το Μάρτιο – Μάσκες τέλος το καλοκαίρι

Χαλάρωση περιορισμών από αύριο 19/2, άρση μέτρων το Μάρτιο – Μάσκες τέλος το καλοκαίρι
Παραμένουν ψηλά τα κρούσματα και οι θάνατοι - Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με την πανδημία να βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλίμακωσης, αν και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, από αύριο Σάββατο 19/2 εισερχόμαστε σε νέα φάση, καθώς αίρονται πολλά περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, από αύριο 19/2 επιστρέφουν οι όρθιοι πελάτες στη διασκέδαση – θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους -, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα, επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές και μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Κυβέρνηση και ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος είναι να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα στα τέλη Μαρτίου.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η πανδημία τελείωσε, υποστηρίζοντας πως πλέον με το ποσοστό των εμβολιασμένων, με τα νέα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα, με τις νέες θεραπείες και πρωτόκολλα, μπορούμε πλέον να συνυπάρξουμε με τον ιό.
Όσον αφορά το τελευταίο μέτρο, αυτό της χρήσης μάσκας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να τις «πετάξουμε», κάτι που πάντως προβλέπεται να συμβεί το καλοκαίρι, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, το οποίο εκτιμάται – πως εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη – θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε με περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.
14_11.JPG
Παγώνη: Το καλοκαίρι πετάμε τις μάσκες

Την εκτίμηση πως το καλοκαίρι θα πετάξουμε τις μάσκες διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υπογράμμισε πως η γ’ δόση του εμβολίου μας προστατεύει από όλες τις παραλλάξεις του ιού.
Σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη είπε πως «δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά εμβολιασμού για να πετάξουμε τις μάσκες».
«Η κάθε χώρα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις.
Η Δανία πέταξε τις μάσκες, αλλά έχει 90% εμβολιασμένους, και σε ποσοστό 85% οι άνω των 60 έχουν κάνει την 3η δόση.
Εμείς αυτά τα ποσοστά δεν τα έχουμε, άρα δεν μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες.
Δεν έχουμε φτάσει τα απαραίτητα ποσοστά» είπε η κα.Παγώνη.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα

«Αυτή τη στιγμή ό,τι και να συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Έχουμε τα πρωτόκολλα, τα καινούργια αντιικά, τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει.
Με το καινούργιο εμβόλιο μπορούν όσοι δεν είχαν πειστεί με τα προηγούμενα, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Θεωρώ ότι πρέπει να πάει σε όλες τις χώρες» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε και στο μπέρδεμα με το πιστοποιητικό για όσους έχουν μολυνθεί δύο φορές.

Πιστοποιητικό

«Εχτές ανακοίνωσαν ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δύο φορές, και έχει νοσήσει μετά, ισχύει το πιστοποιητικό του.
Η επιτροπή εισηγείται σε γενικούς κανόνες, υπάρχουν και εξειδικευμένες περιπτώσεις που πρέπει να εξετάζονται.
Κάποιος που έχει νοσήσει δύο φορές μπορεί να εμβολιαστεί.
Όταν διευκρινιστεί τι θα γίνει μετά την 3η δόση, αν θα πάμε σε 4η, αν θα γίνει το εμβόλιο μια φορά το χρόνο, αν θα υπάρξει εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς, δε θα υπάρχουν αυτά τα μπερδέματα», σημείωσε η κα. Παγώνη σχετικά με τα πιστοποιητικά νόσησης και επαναλοίμωξης.

Καλύπτει η γ’ δόση

«Υπάρχουν κάποιοι που έκαναν νωρίς την 3η δόση.
Η 3η δόση ενισχύει τις δύο προηγούμενες, οπότε έχουμε αρκετά αντισώματα που είμαστε καλυμμένοι και για την Όμικρον και τις άλλες παραλλαγές.
Η επιτροπή θα εισηγηθεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα» υποστήριξε η κα.Παγώνη, αναφέροντας πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι πολύ καλό, στο χωριό αλλά με μάσκες, και προς το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά, μπορούν να βγουν και οι μάσκες».

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Στη Delta οφείλονται ακόμα οι περισσότεροι θάνατοι

Την θέση πως οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφονται ημερησίως οφείλονται στην παράλλαξη Delta της covid διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Ανδρέας Ζαούτης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Ζαούτης είπε πως αν και η Omicron είναι αυτή που κυριαρχεί σε όλη την χώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων που καταγράφεται ημερησίως οφείλεται ακόμη στην μετάλλαξη Delta.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ για τα πιστοποιητικά νόσησης, τονίζοντας πως άμεσα θα υπάρξει ανάρτηση στον ιστότοπο του ΕΟΔΥ με αναλυτικές πληροφορίες για να γνωρίζουν οι πολίτες όσα εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
«Για τον εμβολιασμό θα πρέπει να εστιάσουμε στα πιο σημαντικά θέματα αυτήν την στιγμή.
Το εμβόλιο μειώνει κατά 90% την πιθανότητα θανάτου, κυρίως στις μεγάλες ηλικίες.
Αρκεί να σκεφτούμε αυτό: εάν κάνουμε όλοι το εμβόλιο, θα μειώσουμε κατά 90% τους θανάτους στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Ζαούτης.

Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό νόσησης

Διευκρινίσεις έδωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου για τη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης για όσους νοσήσουν εκ νέου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου «ως προς το πιστοποιητικό για την επαναμόλυνση, είναι κάτι το οποίο έχει αποφασιστεί από το Σεπτέμβριο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ότι δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό για επαναμόλυνση, για δεύτερη μόλυνση».
«Κατανοούμε αυτό που έχει δημιουργηθεί τώρα για κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό, είτε με Johnson & Johnson είτε με τις δυο δόσεις, και τη στιγμή που πάει να εκπνεύσει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, διότι πρέπει να κάνουν το booster τους, είχαν μια νόσηση.
Έτσι και εφόσον είχε προϋπάρξει η νόσηση και κολλήσουν εκ νέου τότε αυτή «η ειδική ομάδα ασθενών θα λάβουν πιστοποιητικό επαναμόλυνσης» είπε η κα.Παπαευαγέλλου, αναφέροντας πως οι ανεμβολίαστοι που επαναμολύνονται δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης
«Με άλλα λόγια προϋπόθεση για να χορηγηθεί πιστοποιητικό νόσησης είναι οι πολίτες να είναι εμβολιασμένοι και απλά να μην πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση.
Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης σε περίπτωση επαναλοίμωξης» τόνισε η κα.Παπαευαγέλλου.

«Δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»

H πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως δεν είναι ώρα να αρθούν όλα τα μέτρα.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».
H ίδια αναφέρθηκε στα αντιιικά φάρμακα, τονίζοντας πως έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς.
Παράλληλα, ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στη χώρα τα εμβόλια της Novavax, «ένα καινούργιο όπλο στη φαρέτρα μας» ενώ τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα έρθουν τα εμβόλια της Sanofi.

Αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών»

Η κα. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως αυξήθηκε για λίγο η θετικότητα, εξαιτίας του μικρότερου αριθμού διαγνωστικών τεστ, ενώ επσήμανε πως παραμένει σταθερή η πανδημία, με τον μ.ο. κρουσμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 17.000 – 18.000.
Όπως είπε σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (Κέα, Σύρος, Κάρπαθος και Θάσος).
Πανελλαδικά υπάρχει μια αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών», ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 13% στις νέες εισαγωγές.
Το 90% των νέων εισαγωγών αφορούν κρούσματα με τη μετάλλαξη Omicron.
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες Covid.
Όσον αφορά την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πως δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας»
«Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημεώσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Όπως είπε, «για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων».

Τι αλλάζει από 19/2

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συναίνεσε στην επιστροφή των όρθιων πελατών σε εστίαση και διασκέδαση, αν και η είσοδος σε εστίαση και χώρους διασκέδασης θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.
Επιπλέον, οι ειδικοί είπαν «ναι» στην αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα από το 10% στο 50%, ενώ συμφωνήθηκε η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να διαμορφωθεί στο 20% του προσωπικού.

Επιστρέφουν οι εκδρομές

Επίσης, αποφασίστηκε από την 1η Μαρτίου να αρχίσουν και πάλι οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα κάνουν rapid test 48 ώρες πριν από την αναχώρηση τους.
Βάσει των αποφάσεων αυτών, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, θα μπορούν να γίνονται κανονικά οι εκπαιδευτικές εκδρομές, οι διδακτικές επισκέψεις, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, κοκ.
Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.

Στους 25.095 οι θάνατοι

Στους 25.095 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.504, εκ των οποίων 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.255.421 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.
11_14.JPG
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 363 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.187 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
12_15.JPG

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.095 θάνατοι.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
13_8.JPG


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484 (63.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 359 (74.17%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (25.83%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.180 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 375 (ημερήσια μεταβολή -16.29%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 377 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης