Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Euroferry Olympia: Προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο - Πλακιωτάκης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους

Euroferry Olympia: Προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο - Πλακιωτάκης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων είναι τρεις Έλληνες - Μάχη με τις φλόγες στο πλοίο «Euroferry Olympia» που ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό -Tα επόμενα βήματα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia, αλλά και οι έρευνες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων.
Εστίες φωτιάς εξακολουθούν να υπάρχουν στο πλοίο, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 18/2 πιθανόν στο τρίτο κατάστρωμα, ενώ έπλεε κοντά στην Ερεικούσα κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων είναι τρεις Έλληνες.
Ωστόσο, για να υπάρξει νέα επιχείρηση από στελέχη της ΕΜΑΚ και την ειδική ομάδα διάσωσης για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να μειωθούν οι θερμοκρασίες σε φλεγόμενα μέρη του πλοίου που σε πολλά σημεία υπερβαίνουν τους 500 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι καπνοί. Η κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο επιχειρείται από τα ρυμουλκά και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.
Σημειώνεται ότι το πλοίο έχει προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει με κάποιο άλλο πλοίο, ενώ δίπλα του βρίσκονται η φρεγάτα Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού, πυροσβεστικό πλοίο, ναυαγοσωστικό σκάφος, δύο πλωτά και ένα αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος, έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα πλοία.
Ακόμη, πετούν εναλλάξ ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα του Πολεμικού Ναυτικού.
Σημειώνεται ότι ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε από 11 στις 18/2 σε 12, καθώς ο ένας, που είναι αφγανός πρόσφυγας, από τους δύο ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου από άνδρες της ΕΜΑΚ, δεν συγκαταλεγόταν στην επίσημη λίστα των επιβατών.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις 18/2 έγινε πλήρης καταμέτρηση και ταυτοποίηση των επιβαινόντων του πλοίου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και διαπιστώθηκε ότι διασώθηκαν 278 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα άτομο που δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών.
fire.JPG
Πλακιωτάκης: Μικρές εστίες φωτιάς στο πλοίο - Έρευνες για τους 12 αγνοούμενους

Μικρές εστίες φωτιάς καίνε στο πλοίο και αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεσή τους, θα ρυμουλκυθεί στο ασφαλές σημείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απάντληση των καυσίμων για να αποφευχθεί η περιβαλλοντική ρύπανση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, «από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους».
Σε ό,τι αφορά τρεις Έλληνες που αγννοούνται, όπως σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης, ο ένας φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, ενώ και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχημάτος.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια «ηρωική πράξη» σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ αναφερόμενος στους ελέγχους που διενεργούνται στα πλοία είπε πως είναι αυστηροί και συστηματικοί και θα ενταθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς θα είναι περισσότερη η ακτοπλοϊκή κίνηση.

Στην Κέρκυρα κλιμάκιο της ΕΛΥΔΝΑ

Στην Κέρκυρα βρίσκεται κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, προκειμένου να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA : Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).
Επίσης, στο νησί έχουν μεταβεί με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκη, οι οικογένειες των τριών Ελλήνων αγνοουμένων, με τη συνοδεία αξιωματικού του Λιμενικού- Ψυχολόγου.

Εξιτήριο για άνδρα της ΕΜΑΚ - Στο νοσοκομείο δύο από τους διασωθέντες

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει ο άνδρας της ΕΜΑΚ που παρέμεινε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, καθώς στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης των δύο εγκλωβισμένων αλλοδαπών στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia», παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας, ο άνδρας της ΕΜΑΚ θα λάβει σε λίγη ώρα εξιτήριο.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, αλλά τελικά χρειάστηκε να νοσηλευτεί ο ένας.
Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο παραμένουν οι δύο αλλοδαποί που διασώθηκαν, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες εγκλωβίστηκαν στο 5ο κατάστρωμα.
Σημειώνεται ότι οι δύο διασωθέντες εγκλωβισμένοι επιβάτες μαζί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, έφτασαν στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας το απόγευμα της Παρασκευής 18/2 με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma, παρουσιάζοντας αναπνευστικό πρόβλημα λόγω του καπνού που εισέπνευσαν και ο ένας χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Σε ό,τι αφορά τους 278 διασωθέντες επιβάτες του πλοίου, την Παρασκευή 18/2 φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπ. Ζερβόπουλο, κάποιοι ελάχιστοι φέρεται να έχουν αποχωρήσει για Ηγουμενίτσα.
Και ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως οι επιβάτες του πλοίου, σε αυτό φέρεται να επέβαιναν Ιταλοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, κάποιοι Γερμανοί και Έλληνες, διερευνάται εάν υπήρχαν λαθρεπιβάτες, καθώς ο ένας εκ των δύο διασωθέντων δεν έχει ταυτοποιηθεί και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για Αφγανό μετανάστη, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε και με ποιο τρόπο αναμένεται οι διασωθέντες να μεταφερθούν στους προορισμούς τους.
Πάντως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν κάποιοι για καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές.

Τα επόμενα βήματα

Στην περιοχή βρίσκεται έμπειρη ναυαγοσωστική ομάδα (14 άτομα) των ναυαγοσωστικών εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, ώστε να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς και της επιχείρησης εντοπισμού των αγνοουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά συνεργεία θα προχωρήσουν στην απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο ώστε να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.
Ακόμη, σε δεύτερο χρόνο, θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα το πλοίο, σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά από συνεννόηση με τις Αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης