Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκλιμάκωση πανδημίας αλλά και ανησυχία για νέα μετάλλαξη – Πότε θα αρθούν και τα τελευταία μέτρα – Στους 25.260 οι νεκροί

Αποκλιμάκωση πανδημίας αλλά και ανησυχία για νέα μετάλλαξη – Πότε θα αρθούν και τα τελευταία μέτρα – Στους 25.260 οι νεκροί
Κυβέρνηση και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα

Ορατή είναι η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα με υποχώρηση και των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη.
Από το Σάββατο (19/2/2022) τέθηκε σε ισχύ η άρση μίας ακόμη δέσμης περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων πολιτών,
Ωστόσο, παραμένει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.
Κυβέρνηση και ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος είναι στα τέλη Μαρτίου να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα.
Μάλιστα, δια στόματος Στέλιου Πέτσα ξεκαθαρίστηκε ότι «τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα αρθούν τελευταία».
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πλέον, με το ποσοστό των εμβολιασμένων, τα νέα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα,τις νέες θεραπείες και πρωτόκολλα, μπορούμε να συνυπάρξουμε με τον ιό.
Όσον αφορά το τελευταίο μέτρο, που δεν είμαι άλλο από αυτό της χρήσης μάσκας, οι ειδικοί εκτιμούν πως θα τις «πετάξουμε» πιθανότατα το καλοκαίρι.
Πάντως την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκη, να εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πέτσας: Τελευταία θα αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

«Δεν θα ήθελα να πετάξουμε τις μάσκες. Είναι ένα μέτρο σχετικά ανώδυνο για την οικονομία τουλάχιστον. Και βοηθά πολύ χωρίς να κοστίζει στην οικονομία και στην κινητικότητα των πολιτών. Θα προτιμούσα να πάμε σε σταδιακή άρση των μέτρων, όπως είπαμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στο mega.
«Βλέπω ότι μπορεί να αρχίσει η αποκλιμάκωση που την βλέπω από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Μέχρι τότε κερδίζουμε χρόνο γιατί οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Τα μέτρα που αφορούν στους συμπολίτες μας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν θα αρθούν τελευταία, για την προστασία των ίδιων», πρόσθεσε.

Τζανάκης: Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού μέχρι το καλοκαίρι - Ελπίζουμε να είναι η τελευταία

Μέχρι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού , όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Ας είμαστε προσεκτικοί. Εγώ περιμένω μια ακόμα έκπληξη από τον ιό, μια νέα μετάλλαξη μέχρι το καλοκαίρι, που ελπίζουμε να είναι η τελευταία», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.
Υπογράμμισε ότι ο ιός μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις και πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε τελειώσει τον ιό και αυτός δεν έχει τελειώσει, αλλά και πως πλέον η κοινωνία έχει τα όπλα για να τον αντιμετωπίσει και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως το σενάριο να τις "πετάξουμε" το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και θα διατηρηθούν για αρκετό καιρό ακόμα σε εσωτερικούς χώρους.

Ψαλτοπούλου: Την Άνοιξη μια καλύτερη εικόνα της πανδημίας, με ύφεση - Η χρήση μάσκας είναι το τελευταίο μέτρο

«Παγκοσμίως υπάρχει μια αισιοδοξία. Πλέον βρισκόμαστε σε μια εικόνα που την Άνοιξη θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της πανδημίας, με ύφεση, και με αποκλιμάκωση στους διασωληνωμένους και τους θανάτους και λιγότερα νέα κρούσματα», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Ακόμα αυτό δεν το έχουμε δει στη χώρα μας, είναι η προβολή των δεικτών που κάνουμε σε σχέση με άλλες χώρες. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερά και μικρά βήματα για να βρούμε την κανονικότητά μας», πρόσθεσε η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο mega.
Σημείωσε δε, πως «πάμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα».
Για την εξέλιξη της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, η κα Ψαλτοπούλου εξήγησε πως «είμαστε αισιόδοξοι και όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως είναι το ίδιο, ότι με τη μεγάλη ανοσοποίηση θα φτάσουμε στην κανονικότητά μας».
Όπως είπε, «ο εμβολιασμός μας σώζει ως προς την ευρύτερη ανοσία», ενώ «οι ανεμβολίαστοι για να έχουν την σούπερ ανοσία, φαίνεται πως δεν αρκεί η απλή νόσηση. Κάποιος πρέπει ακόμα και αν έχει νοσήσει, να εμβολιαστεί».
Κατά την ίδια, «η χρήση μάσκας είναι το τελευταίο μέτρο, πολλοί αισθάνονται ότι θα τη φορούν ακόμα και όταν όλα τα μέτρα έχουν αρθεί».
Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν σταδιακά τα βήματα προς την κανονικότητα, λέγοντας πως «μετά από δύο χρόνια μεγάλης πίεσης όλου του πληθυσμού, και ψυχολογικής, καλό είναι να αρθούν τα μέτρα σταδιακά, και ελέγχοντας ανά βδομάδα ή δύο βδομάδες τις επιπτώσεις της άρσης τους».

Νέα μέτρα χαλάρωσης με φόντο τη σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας – Τι ισχύει από 19/2

Σε ισχύ από το Σάββατο 19/2, η άρση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν αποκλειστικά στις δραστηριότητες πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύουν οι προηγούμενες απαγορεύσεις.
Παραμένει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα χαλάρωσης, επιστρέφουν οι όρθιοι πελάτες στη διασκέδαση – θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους -, ενώ αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50%, επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές και μειώνεται περαιτέρω το ποσοστό τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο 20%.

ΕΟΔΥ: 15.305 κρούσματα και 77 θάνατοι στις 19/2

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (19/2/2022) 15.305 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.289.330 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 313 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.232 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.260 νεκροί.
Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_257.JPG
2_226.JPG
Στους 463 οι διασωληνωμένοι


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 463 (63.3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (74.3%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (25.7%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
3_167.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.202 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 361 (ημερήσια μεταβολή -2.96%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 374 ασθενείς.
4_134.JPG
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
6_86.JPG5_97.JPG

8_45.JPG7_62.JPG

ΕΟΔΥ: 5.142 κρούσματα στην Αττική, 1.559 στη Θεσσαλονίκη

Από τα συνολικά 15.305 κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 19/2, τα 5.142 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 1.559 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

• Ανατολική Αττική            653
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 818
• Δυτική Αττική                 176
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 764
• Κεντρ. Τομέας Αθήνας 1398
• Νήσων                             82
• Νότιος Τομέας Αθήνας  546
• Πειραιάς                        705

Τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα:
krousmata_greece_5.JPG
www.bankingnwes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης