Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Επικράτησε και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron - Έκρηξη κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Επικράτησε και στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron - Έκρηξη κρουσμάτων
Στον τελευταίο γύρο γενετικών εξετάσεων δεν ανιχνεύθηκε κανένα κρούσμα Δέλτα

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον, γνωστή και ως «Όμικρον 2» ευθύνεται πλέον για την πλειονότητα των κρουσμάτων στην Ελλάδα, δείχνουν τα τελευταίας στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης.
Το BA.2 ανιχνεύθηκε σε 180 από τα 211 δείγματα που ελέγχθηκαν το διάστημα 27 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου, ενώ τα υπόλοιπα αφορούσαν το BA.1, την αρχική υποπαραλλαγή της Όμικρον.
Η BA.2 αντιστοιχεί πλέον στο 77% των κρουσμάτων Όμικρον, ενώ μόλις πριν από δύο εβδομάδες το ποσοστό ήταν 24%, επισημαίνει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Στον τελευταίο γύρο γενετικών εξετάσεων δεν ανιχνεύθηκε κανένα κρούσμα Δέλτα, της παραλλαγής που επικρατούσε στην Ελλάδα πριν από την εμφάνιση της Όμικρον.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από τη Δανία, η BA.2 είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική ΒΑ.1, κάτι που εξηγεί την επικράτησή της.
Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι η BA.2 προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσο.
Από τα 562 κρούσματα ΒΑ.2 που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τα περισσότερα εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (123), Αττικής (105) Θεσσαλονίκης (61) και Λασιθίου (46).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης