Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες – Είχαν αποκομίσει 240.000 ευρώ

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες – Είχαν αποκομίσει 240.000 ευρώ

Από την εγκληματική τους δράση, είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 240.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, εγκληματική οργάνωση , τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται 8 άτομα ηλικίας από 18 έως 58 ετών, αντίστοιχα, καθώς και ανήλικος.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτες, ενώ 3 από τους κατηγορούμενους βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης για παρόμοια αδικήματα.
Η έρευνα
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, ύστερα από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Κορινθίας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, από το μήνα Μάρτιο του 2020 έως και το Μάιο του 2021, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι χρηματικά ποσά.

Η δράση τους

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, τα μέλη κυρίως εντόπιζαν στο διαδίκτυο αναρτημένες αγγελίες πώλησης προϊόντων, στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους πωλητές - παθόντες και προσποιούμενοι τους υποψήφιους αγοραστές, τους έπειθαν να πραγματοποιήσουν την ανάλογη χρηματική συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των παθόντων ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, κατάφερναν να τους αποσπούν κατά μέσο όρο 200-600 ευρώ, ανά περίπτωση.
Σε λιγότερες περιπτώσεις, με το ίδιο πρόσχημα, κατάφερναν να τους αποσπούν κωδικούς web - banking , όπου στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους και μετέφεραν χρηματικά ποσά προς τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν οι δράστες.
Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ σε γνωστές ιστοσελίδες αγοραπωλησίας οχημάτων, εμφανίζονταν ως πωλητές και ενδιαφερόμενοι αγοραστές επικοινωνούσαν μαζί τους, όπου τους έπειθαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χρηματικά ποσά ως δήθεν προκαταβολές ή έξοδα τιμολογίων κ.λ.π..
Τα μέλη, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons ).

Εξιχνιάσθηκαν 265 απάτες

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι είχαν διαπράξει συνολικά 265 περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 240.000 ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης