Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Google: Σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα πωλήθηκε το λογισμικό κατασκοπείας Predator - «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Google: Σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα πωλήθηκε το λογισμικό κατασκοπείας Predator - «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
H Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android

Επανέρχεται ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, για το θέμα των παρακολουθήσεων, με νέο tweet όπου ανήρτησε επίσημη ανακοίνωση της Google όπου αναφέρεται ότι το «λογισμικό κατασκοπείας Predator πωλήθηκε σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα».
«Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator» αναφέρει, επισυνάπτοντας τον σχετικό σύνδεσμο.
Τα αίματα «άναψαν» εκ νέου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς το θέμα έλαβε ξανά πολιτικές διαστάσεις, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για «κόλαφο» από την αποκάλυψη της Google.

Τι αναφέρει η Google

Λογισμικό κατασκοπείας της εταιρείας Cytrox, με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία, είχε βρεθεί στη συσκευή του από το εργαστήριο Citizen Labs στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Σε συμφωνία με ευρήματα του Citizen Lab, εκτιμούμε ότι πράκτορες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και αγόρασαν αυτά τα προγράμματα εκμετάλλευσης τρωτότητας βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία» αναφέρει η Google στην τελευταία ενημέρωσή της για την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος Android.

Η υπόθεση 

Η αρχή έγινε στις 28 Μαρτίου όταν ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε ότι το τηλέφωνο του παρακολουθούνταν τουλάχιστον για 10 εβδομάδες.
Την ενημέρωση έκανε το Citizen Lab, ένα εργαστήριο που έχει ως βασικό ερευνητικό σκοπό τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών κατά της κοινωνίας των πολιτών και την παρακολούθηση της βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπείας.
Το εργαστήριο βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και η έρευνα έγινε μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο δημοσιογράφος.
Στην τρισέλιδη έκθεσή του, το Citizen Lab αναφέρει ότι το κινητό τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί με το spyware Predator.
Το spyware φαίνεται πως φυτεύτηκε στο κινητό κατά το διάστημα από 12 Ιουλίου έως 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Τι μπορεί να κάνει το Predator 

Από τη στιγμή που θα φυτευθεί μέσω ενός SMS το λογισμικό στο κινητό, προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στο τηλέφωνο του στόχου.
Επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, passwords, επαφών κλπ.
Ακόμα, μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης, να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής, προκειμένου να ακούγεται και να φαίνεται ό,τι γίνεται στο χώρο που βρίσκεται το κινητό, ενώ μπορεί να καταγράψει γραπτά μηνύματα που στέλνονται και λαμβάνονται ακόμα και μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, όπως το WhatsApp, το viber κλπ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο λογισμικό κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Αυτοί που φύτεψαν το λογισμικό στο τηλέφωνο του Κουκάκη, μπορούσαν πλέον να παρακολουθούν τα πάντα

Παρεμβάσεις διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων

Με δημοσίευμά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξαγάγουν ταχείαενδελεχή και διαφανή έρευνα σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Να βρουν όποιον την ενορχήστρωσε και να λογοδοτήσει».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της CPJ για την Ευρώπη, Ατίλα Μόνγκ, πρόσθεσε ότι «οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να προστατεύουν τις πηγές τους και οι αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι αυτοί, είναι σε θέση να εργαστούν χωρίς φόβο για ενδεχόμενη πρόσβαση χάκερ στις πηγές τους ή στην ιδιωτική τους ζωής».


Εισαγγελική έρευνα 

Πάντως για την υπόθεση είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στις 18 Απριλίου 2022.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελίας θα διερευνηθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου σε βάρος του δημοσιογράφου.
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Κόλαφος» για την κυβέρνηση η αποκάλυψη της Google για το λογισμικό παρακολούθησης

«Κόλαφο για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την «αποκάλυψη» της Google ότι κρατικοί φορείς έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης «predator».
«Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης "predator" με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:
«Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη».
Όπως τονίζει, «η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης "predator" και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας».
«Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου;
Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:
«Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».

Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, απάντηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική Κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού. 
Άλλωστε, το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. 
Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν».

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης