Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μετά από 2 χρόνια τρομοκρατίας τέλος από σήμερα 1/6 οι μάσκες – Οι εξαιρέσεις

Μετά από 2 χρόνια τρομοκρατίας τέλος από σήμερα 1/6 οι μάσκες – Οι εξαιρέσεις
Δεν είναι υποχρεωτική πλέον σε αεροπλάνα, τρένα και υπεραστικές συγκοινωνίες με αριθμημένες θέσεις
Σχετικά Άρθρα

Μάσκες τέλος από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου και στους εσωτερικούς χώρους, αν και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της σε χώρους όπου μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε παρόμοιες δομές, όπως και στις αστικές συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, ηλεκτρικός, μετρό, τρόλεϊ και τραμ.
Σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως π.χ. καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ και κάθε είδους εκπαιδευτική δομή (εξαιρείται η περίοδος των εξετάσεων όπου υποψήφιοι και επιβλέποντες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα) καθώς και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους η υποχρεωτικότητα της μάσκας αίρεται, αν και παραμένει η σύσταση για χρήση της όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους πολίτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τι συμβαίνει σε αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικές συγκοινωνίες

Σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από σήμερα 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει πλέον εάν οι συνθήκες συνωστισμού στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό χώρο όπου βρίσκεται, είναι ικανές για τη μετάδοση του κορωνοϊού και συνεπώς χρειάζεται να φοράει τη μάσκα του.

Τι θα γίνει με τα πλοία

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα της χρήσης μάσκας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Η Επιτροπή αναμένεται άμεσα να συζητήσει το πρωτόκολλο των πλοίων.
«Εδώ πέρα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα, όπως ξέρετε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των αεροπλάνων, όπου πλέον στα αεροπλάνα επειδή υπάρχουν και τα συγκεκριμένα φίλτρα δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Κι εδώ αν θέλετε δημιουργείται μία αντινομία, να κατεβαίνει κάποιος με το αεροπλάνο να μπαίνει στο πλοίο, που το πλοίο έχει και εξωτερικούς χώρους και να χρειάζεται να βάλει μάσκα.
Οπότε αυτό το πρωτόκολλο των πλοίων θα το εξετάσει η Επιτροπή αυτή την εβδομάδα» είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ.Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι όπου έχουμε αριθμημένες θέσεις, μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα του κόσμου που θα μπει.

Επαναφορά από Σεπτέμβριο;

Πάντως, ο υπουργός Υγείας έχει διαμηνύσει πως όλα τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται ενόψει του καλοκαιριού, ανάμεσα τους και η χρήση της μάσκας, πρόκειται να επανεξεταστούν από το φθινόπωρο και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στην χώρα, κάποια από αυτά να επανέλθουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως από τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών θα κληθεί να κάνει μια ακόμα δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης