Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» των ειδικών για το νέο κύμα της πανδημίας λόγω omicron 4 και 5 – Δυσοίωνες προβλέψεις Μαγιορκίνη

«Καμπανάκι» των ειδικών για το νέο κύμα της πανδημίας λόγω omicron 4 και 5 – Δυσοίωνες προβλέψεις Μαγιορκίνη
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αναμενόμενη αύξηση των μολύνσεων μετά την άρση των μέτρων και εκτιμούν ότι είμαστε στην έναρξη του έκτου πανδημικού κύματος
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Συναγερμός έχει σημάνει και στη χώρα μας, μετά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και επαναλοιμώξεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για αναμενόμενη αύξηση των μολύνσεων μετά την άρση των μέτρων και υπογραμμίζουν ότι είμαστε στην έναρξη του έκτου πανδημικού κύματος, κάτι που ήδη γίνεται σε άλλες χώρες.
Μάλιστα, προβλέπουν πως πλέον επιβεβαιώνεται η έλευση της ταλάντωση των (υποπαραλλαγών omicron) Ο4/Ο5, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν τα όπλα αντιμετώπισης της νόσου, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν την επαναφορά της μάσκας, εκτιμώντας ότι θα δούμε όχι μόνο την περαιτέρω άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών και των θανάτων.
Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%, αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σημειώνει πως το βασικό σενάριο προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες. Όπως σημειώνει, θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη.
Σημειώνεται ότι μόνο το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν στις 8.000, γεγονός που κατά τους ειδικούς σηματοδοτεί την έναρξη του έκτου πανδημικού κύματος.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση έξαρσης του ιού, ενώ οι επιστήμονες υπενθυμίζουν τη σημασία τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Μαγιορκίνης: Ραγδαία αύξηση διαγνώσεων για 1-2 εβδομάδες και μετά αποκλιμάκωση - Θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων

Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%, αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σημειώνει πως το βασικό σενάριο προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Ο κ. Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο facebook υπογραμμίζει ότι η ταλάντωση των (υποπαραλλαγών omicron) Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει και μάλιστα, «οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%», ενώ «προς το παρόν μόνοι οι 8 έχουν παρουσιάσει και αύξηση στον αριθμό των θανάτων».
Ξεκαθαρίζει δε, πως με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/05, που είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και δεν οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%, συμπληρώνοντας πως προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην omicron (λόγω βραχύτερης επώασης).
Κατά τον ίδιο, το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Υπογραμμίζει ότι η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας, αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα, προβλέπει ότι: 1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

g1_8.JPG

Η σημασία του testing

Σε μια δεύτερη ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει τη σημασία του testing, σημειώνοντας πως είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση και επιτήρηση της ταλάντωσης.
«Όσο η πανδημία περνάει σε περισσότερο διαχειρίσιμα επίπεδα το testing θα μειώνεται, και σε 1 χρόνο από τώρα είναι λογικό να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι σήμερα.
Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μία από τις πιο συντηρητικές πολιτικές και έχει διατηρήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο testing στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, έχει εκτελέσει ένα γιγαντιώδες πρόγραμμα self-test με αποτέλεσμα κάθε σπίτι στην Ελλάδα σήμερα να ξέρει πώς να ακολουθήσει την διαδικασία έυκολα και οικονομικά», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
«Στην περίοδο της ταλάντωσης θυμόμαστε: να κάνουμε self-test αν έχουμε συμπτώματα ή έχουμε εκτεθεί σε γνωστό κρούσμα ή έχουμε έκθεση σε συγχρωτισμό», καταλήγει.

g2_13.JPG

Λουκίδης: Η χαλάρωση των μέτρων θα έφερνε αύξηση των κρουσμάτων - Να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του φθινοπώρου

«Το αναμέναμε ότι η χαλάρωση των μέτρων και η αφαίρεση της μάσκας θα έφερνε αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων. Οι σκληροί δείκτες όμως δεν έχουν δείξει να έχουν μεγάλες αυξήσεις», ανέφερε ο πνευμονολόγος και καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Στ. Λουκίδης, με αφορμή την ανοδική πορεία των μολύνσεων το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο mega σημείωσε πως αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν ελαφρώς αυξηθεί, «είμαστε σε πιο σταθερό περιβάλλον και ασφαλές. Δεν βλέπω να έχουμε μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των σκληρών δεικτών».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του φθινοπώρου», αν και πλέον έχουμε περισσότερα μέτρα αντιμετώπισης.

Πρασσάς: Νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες – Θα αυξηθούν οι νοσηλείες

«Έρχεται νέο κύμα της πανδημίας τις επόμενες μέρες. Είναι το Omicron 4, το Omicron 5, το βλέπουμε στις άλλες χώρες, θα έρθει στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι νοσηλείες», τόνισε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γ. Πρασσάς.
Ο κ. Πρασσάς μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «έχουμε έναν ιό που κάθε τρεις μήνες μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα που μπορεί και σηκώνει μεγάλα κύματα στην κοινότητα. Αυτά τα κύματα αφήνουν πίσω τους μια ζημιά , την οποία την πληρώνουμε όλοι μας. Για αυτό και είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας συλλογικά, και όχι μόνο οι ευπαθείς, να μην γινόμαστε μέρος του προβλήματος».
Κατά τον ίδιο, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην συμμετέχουμε στις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που θα ξαναγίνουν στη κοινότητα γιατί η νόσηση με την Omicron δεν σε προστατεύει από την νόσηση από την Omicron 4 ή την Omicron 5».

Βασιλακόπουλος: Δεν χρειάζεται να ξαναμπούμε σε μία λογική lockdowns

«Το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει ήδη δύο δόσεις κάποιου εμβολίου και μισό δισεκατομμύριο και πλέον άνθρωποι έχουν νοσήσει. Άρα, δεν χρειάζεται να ξαναμπούμε σε μία λογική lockdowns και αποκλεισμών αλλά χρειάζεται κοινή λογική», υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Αν είμαι ευπαθής ομάδα, αν είμαι μεγάλος σε ηλικία, αν έχω υποκείμενα νοσήματα, μπορεί να μην είμαι υποχρεωμένος να φοράω τη μάσκα μου, αλλά δεν μου απαγορεύει και κανείς να την φοράω εκεί που υπάρχει συνωστισμός», πρόσθεσε.
Αφού ανέφερε πως «από την στιγμή που έγινε άρση των μέτρων είναι λογικό να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων», σημείωσε ότι έχουμε περισσότερα όπλα από ό,τι είχαμε παλιότερα.
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «το να έχουμε πολλά κρούσματα είναι μικρό πρόβλημα για την κοινωνία εάν αυτά τα κρούσματα είναι σε ανθρώπους ανοσοποιημένους και οι οποίοι ελάχιστα θα κινδυνεύσουν αν νοσήσουν. Το πρόβλημα παραμένει είτε σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, είτε σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολές που τους κάνουν πιο ευπαθείς».
Σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου, ανέφερε πως «δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα τελείως απαισιόδοξα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα χάπια της Pfizer, το γνωστό Paxlovid, το οποίο αν το πάρεις τις πρώτες μέρες της νόσησης μειώνει πάρα πολύ, 85 με 90% την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Σε λίγο θα υπάρχει διαθέσιμος και στη χώρα μας συνδυασμός των μονοκλωνικών ανστισωμάτων από την AstraZeneca, για αυτούς που έχουν άλλα προβλήματα και δεν μπορούν να κάνουν καλή ανοσολογική απόκριση από το εμβόλιο, μπορούν παίρνοντας αυτό το αντίσωμα για 6 μήνες να είναι αρκετά προστατευμένοι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε την ρεμδεσιβίρη που αν την πάρεις νωρίς επίσης μειώνει την πιθανότητα να πας στο νοσοκομείο. Και υπάρχουν κι άλλα εργαλεία».

ΕΟΔΥ: Στα 5.689 τα νέα κρούσματα, 864 οι επαναλοιμώξεις - Ακόμη 8 νέοι θάνατοι


Σε 5.689 ανήλθε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19/6.
Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.545.112 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 864, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 148.251 (4.0% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
eody1_17.JPG
eody2_14.JPG

Συνολικά 30.087 θάνατοι

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.087 θάνατοι.
Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στους 101 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101 (54.5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη, ενώ το 91.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (45.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (54.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.711 ασθενείς.
Ακόμη, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 176 (ημερήσια μεταβολή +31.34%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 130 ασθενείς.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων

Από το σύνολο των 6.553 νέων κρουσμάτων του ιού στη χώρα, τα 5 είναι εισαγόμενα.
Αναλυτικά, η κατανομή των 6.548 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
eody3_10.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης