Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 48% των κρουσμάτων, κατά 41% των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα - Τι αναμένεται

Μαγιορκίνης: Αύξηση κατά 48% των κρουσμάτων, κατά 41% των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα - Τι αναμένεται
"Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες", σημειώνει ο Γκ. Μαγιορκίνης

Στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%, αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%, σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος σημειώνει πως το βασικό σενάριο προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Ο κ. Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο facebook υπογραμμίζει ότι η ταλάντωση των (υποπαραλλαγών omicron) Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει και μάλιστα, «οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%», ενώ «προς το παρόν μόνοι οι 8 έχουν παρουσιάσει και αύξηση στον αριθμό των θανάτων».
Ξεκαθαρίζει δε, πως με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/05, που είανι συστημική σε όλη την Ευρώπη και δεν οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%, συμπληρώνοντας πως προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην omicron (λόγω βραχύτερης επώασης).
Κατά τον ίδιο, το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.
Υπογραμμίζει ότι η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας, αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα, προβλέπει ότι: 1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, 2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

g1_8.JPG

Η σημασία του testing

Σε μια δεύτερη ανάρτησή του ο καθηγητής τονίζει τη σημασία του testing, σημειώνοντας πως είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση και επιτήρηση της ταλάντωσης.
«Όσο η πανδημία περνάει σε περισσότερο διαχειρίσιμα επίπεδα το testing θα μειώνεται, και σε 1 χρόνο από τώρα είναι λογικό να είναι πολύ χαμηλότερο από ότι σήμερα.
Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μία από τις πιο συντηρητικές πολιτικές και έχει διατηρήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο testing στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, έχει εκτελέσει ένα γιγαντιώδες πρόγραμμα self-test με αποτέλεσμα κάθε σπίτι στην Ελλάδα σήμερα να ξέρει πώς να ακολουθήσει την διαδικασία έυκολα και οικονομικά», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης.
«Στην περίοδο της ταλάντωσης θυμόμαστε: να κάνουμε self-test αν έχουμε συμπτώματα ή έχουμε εκτεθεί σε γνωστό κρούσμα ή έχουμε έκθεση σε συγχρωτισμό», καταλήγει.

g2_13.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης