Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Επικράτηση Omicron ΒΑ.4 - 5 στο ιικό φορτίο των λυμάτων - Αυξητική τάση

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Επικράτηση Omicron ΒΑ.4 - 5 στο ιικό φορτίο των λυμάτων - Αυξητική τάση
Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη

Επικράτηση των στελεχών Omicron ΒΑ.4 & 5 του SARS-CoV-2 σε ποσοστό 69% επί του συνολικού ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, με αυξητική μάλιστα τάση, δείχνουν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Η αυξητική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του Μαΐου και μετά, συμπίπτει με τη σταδιακή επικράτηση των στελεχών Omicron ΒΑ.4 & 5.
Ειδικότερα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 14/6και της Τετάρτης 15/6 είναι:

  • Οριακά αυξημένη (+22%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 12/6/ και της Δευτέρας 13/6.
  • Αυξημένη (+36%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 7/6και Τετάρτης 8/6.

Σημειώνεται ότι η ομάδα του ΑΠΘ ανέπτυξε δύο νέες μοριακές μέθοδοους real-time PCR, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν επιλεκτικά και να ποσοτικοποιούν τμήματα του γονιδιώματος των στελεχών Omicron ΒΑ.2 και ΒΑ.4 & 5.

Eμφάνιση των στελεχών Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 - Αυξανόμενη διασπορά

«Συστηματική ανάλυση του ιικού φορτίου των λυμάτων στη Θεσαλονίκη έδειξε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο το επιδημικό κύμα, οφειλόμενο στο στέλεχος Omicron ΒΑ.2, βαίνει διαρκώς μειούμενο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε εμφάνιση των στελεχών Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου.
Πρόσθεσε ότι «η αυξανόμενη διασπορά των στελεχών Omicron ΒΑ.4 & 5 στην πόλη, μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην ανοσοδιαφυγή τους» και πως το τελικό μέγεθος του νέου κύματος που φαίνεται να αναδύεται δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς η ανοσία της κοινότητας λόγω της πρόσφατης μεγάλης διασποράς του ΒΑ.2 στην πόλη και οι συνθήκες του καλοκαιριού είναι ανασχετικοί παράγοντες.
«Πάντως, ακόμη και εν μέσω καλοκαιριού, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου των ΒΑ.4&5 πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης